DDR5 memorija

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Apr 28, 2021.

Tags:
  1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kako nije skupo, meni pokazuje taj gore Gskill na amazonu 280$ za 32GB 6000mhz. Ne znam kakav da je nevrijedi tih para, jebo cl 26.

2. Picoooka

Picoooka Komšija

Bilo je za 64GB 280$,ali su nesto promjenili i sada je 32GB o_O

3. zoi

zoi Veteran foruma

Nisam rekao da nije skupo nego da nisu digli cijene. On je spomenuo 6400 cl32 za 160 USD, to možeš i sad naći bez problema.

Vi kao da prvi put kupujete hardware. cl26 je tek krenuo izlaziti, ko hoće da bude early adopter plaća veću cijenu i to je to. Tako je uvijek bilo.

280 USD za 32 naravno da ne vrijedi ali je to vjerovatno neka greška, treba biti 64 GB.

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

I sta kazu testovi, ima li kakve fajde od cl 26?
    Jer je velika razlika u cijeni izmedju 6000mhz cl 30 i cl 26.

5. p4ja

p4ja Komšija

ja fakaf ne znam ko tu razliku moze primjetiti uopste

6. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Ja trenutno imam 32GB, 6400 32CL, nekih ~$120 me kostala. Zategnuo malo i taman: [​IMG]
    Pare buse rupe u dzepu dok cekam 5090 normalizaciju, ocekujem povrat poreza a i bonus s posla. Najvjerovatnije uzimam ovo, poigram se i vratim ako je bas bezveze: https://www.newegg.com/g-skill-32gb-ddr5-6000/p/N82E16820374669?Item=N82E16820374669

Nisam jos profesionalnu recenziju nasao, sve nekakav fluff:
    https://tech4gamers.com/g-skill-trident-z-royal-neo-64gb-ddr5-6000mhz-cl26-ram-review/

Ova stranice je prosle sedmice imala benchmark rezultate ali nesto nije u redu, stranica ne izgleda korektno ali i nije neka steta. Kroz citavu recenziju, lik nije cijenu nijednom pomenuo a dao im je visoku "value" ocjenu o_O

Ovaj video ide u detalje ali je ovo 64GB verzija:

7. Picoooka

Picoooka Komšija

Peacemaker likes this.
  8. zoi

zoi Veteran foruma

Neće ni sa 64 GB dobiti ništa ako je za igre.

Peacemaker and Picoooka like this.
  9. Picoooka

Picoooka Komšija

Ma znam da nece samo kazem da moze dobiti duplo vise giga za sl. cijenu.

Peacemaker likes this.
  10. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Ovaj tip sto je uradio video koji sam postavio prethodno (buildzoid) ima iritantan glas, nije ga lako slusati ali sam obratio paznju, on je bas doooooobro zategao memoriju kad poredim njegove postavke i moje. Bez obzira, sve je to par procenata maksimalno i pretpostavljam da je neprimjetljivo. Ali, moram priznati, bas sam se navukao na 3dmark demo. Imam vise sati u demou nego u igrama u zadnje vrijeme.

Ja vama ne mogu opisati ceif kad ujutro vikendom ustanem pa izaberem ili steel nomad ili time spy, pa polako, 5MHz tu, 10MHz tamo, se priblizavam prvom mjestu pa onda jos sporije, betoniram prvu poziciju. Meni ne bi bilo veceg meraka nego svake sedmice, neku drugu cpu/gpu kombinaciju testirati na prvo mjesto juris.

Kupio sam jaranu bas fino kuciste, Montech Heritage Pro, sastavili sistem i citav dan smo samo benchmarks radili pa nas je njegova zena iz kuce istjerala :D

Picoooka likes this.
  11. zoi

zoi Veteran foruma

Pa nije džaba napravljen da skor bude sa pet cifri ;) Jedino tako i možeš vidjeti tu razliku.

12. Picoooka

Picoooka Komšija

Pa onda kupi taj CL26 i oprobaj kada vec imas mogucnost za povrat u roku 30 dana ako se ne pokaze dobro.

Last edited: Feb 9, 2025
    Peacemaker likes this.
  13. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Nije labava a moze se jos zategnuti:

mirzet1976, Picoooka and zoi like this.