Ekonomska situacija u BiH i svijetu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 4, 2025.

1. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

To je priča za sebe, mi smo u dvije godine promjenili pet stanara. Prva stanarka pacijent mrtvi, odmah nakon mjesec tražila smanjenje rente, vesla sa uplatama računa isto kao da se telegramom plaća. Drugi bračni par obećali godinu dana nisu bili pola godine. Treći par iz Visokog, kunu se u sve bit će godinu da bi nakon mjesec "halalite, našla žena posao u Visokom". E četvrti je bio najbolji, doslovno bila neka organizacija van Sarajeva, ljudi samo svraćali kada su putovanja službena, nisu računi za struju bili 15ak KM, kuhinja se nikada nije ni palila. Nadam se da će trenutni biti OK i najmanje godinu dana, dosadi petljancija sa traženjem stanara ...

2. selvin

selvin Moderator

Iskreno, bolje se sacuva stan kad se renta stan na dan. Vecina prenoći i ćao. A kad neko zivi tu, kuha se, koriste se uredjaji max, vise se haba namjestaj itd. Ali naravno, nije to svakome opcija jer je velika obaveza.

3. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Ne bih se složio, koliko osoba prođe kroz stan, statistički su šanse da će neka biti budala. Slušao sam iskustva arapi nekakvi dosli ložili na parketu. Ovako dugoročno ako je stanar OK jesu manje pare ali mnogo mnogo manja briga i potencijalnih šteta.

4. selvin

selvin Moderator

Ma jest sansa da naletis na budalu, ali stalno pregledas stan, ulazis, odrzavas. Kad rentas dugoročno neko obilazi mjesecno, neko nikad sve dok se placa. Znaci moze ga uzorat :)

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

50:50 je sansa i za jedno i drugo, bukvalno kako te zapadne tako da se ne moze se tvrditi bolje jedno ili drugo.
    ps imam dugogodisnje iskustvo sa obje varijante :D

6. bhd

bhd Veteran foruma

Ma ok, vishe manje.
    Trazim 2 rente unaprijed, potpise se ugovor, ovjerim u opstini u slucaju bilo cega - cucemo se. Ali da je rizik jeste. Imao sam lika vazda kasnio.
    Sve ostalo vishe manje ok.
    po dogovoru ,pokusas procjeniti..

7. nivla

nivla Komšija

stan na dan kolegica iznajmila na airbnb, lik platio unaprijed, radprodao sve iz stana za dva dana, dolazili kupci na adresu apartmana

8. bhd

bhd Veteran foruma

koji bed.

9. AggressoR

AggressoR Komšija

Valjda znas da "PROSJECNA" u bilo kakvih izracunima a pogotov plata je najveca glupost koja postoji.
    Poslje corone, plate obicnih radnika nisu mozda skocile ni za 20%, a to je sigurno 70% trenutne radne snage.
    (Budjetski korisnici su najvise nagurali tu PROSJECNU i ne mislim na Doktore-Ucitelje-Policiju-Vatrogasce koji to zasluzuju, nego na "UHLJEBE" (najbolji naziv) koji imaju min 2000-2500 a nikakve koristi od njih i oni sto su se uvalili u drzavne firme, za koje su Izmisljene pozicije.)

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  10. zippoo

zippoo Veteran foruma

U Gracanici su skocile sa 800-900 na 1000-1200 :D
    Unazad evo 5 godina,od 2020-te :D
    Mislim na ove proizvodne firme i trgovine po trznim centrima. U proizvodnji i radi najvise ljudi kod nas.
    Nije da nije bilo rasta ali ni blizu rastu troskova unazad 5 godina.

I jbte vise ova prica o stanovima...kao da je cijela Bosna 4 jba grada...pa zive ljudi i u Gracanici,Visokom,Bihacu,Zavidovicima,Varesu...i tu treba gledati cijene i ponudu i potraznju.
    Pricam za svoj grad,bruka novih zgrada je napravljena zadnje 4 godine i mnoge su rasprodate a jos se pravi isto veliki broj stanova...2-3 firme kod nas grade a jedna najvise...i prijatelj mi radi bas u toj sto najvise gradi...kaze stalo je sa prodajom. Ako laze on,lazem i ja...tj. samo prenosim. Ja nisam iskreno ni razmisljao nikada o kupovini stana...imam neku nekretnetninu/zemlju na top lokaciji,ako je budem odlucio prodavati za zgrade,uzeo bi tu 1-2 stana u racun a ovako da kupujem iz kesa,ne treba mi a za rentu u Gr i nije neka cifra,mada i ovdje je rentanje 250-300 KM,nije jeftino bas. Ali nemam u kesu trenutno 150 000 KM viska,da u to ulazem a i da imam,upitno je bi li i ja kupio tu stan ili kao i svi,u ova 4 velika grada :D

11. Tensai

Tensai Komšija

Ova tema krenula ko ekonomska kriza završila na tome kako svi imaju stan da rentaju ili hoće da kupe. :D

Lijepo je znat da bar kolegama na forumu ide dobro

zippoo, Haker, bhd and 2 others like this.
  12. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja nemam.
    (Punica ima, jel se to racuna?

13. Mujka

Mujka Komšija

Vjerovatno najgora situacija od rata pa na ovamo.
    :D :D :D

14. Tensai

Tensai Komšija

Ne znam koje ti imaš podatke ali moj otac je prije nekih 20 godina imao 320KM penziju.
    Tada je 10 ćevapa bilo 4KM, znači mogao je kupiti 80 porcija, danas ima 600KM, a po današnjim cijenama od 12KM može kupit samo 50.
    Hljeb je tad bio .5KM a mlijeko po 0.7KM.
    Znači da je za tu penziju mogao uzeti skoro 200 puta hljeb i mljeko, dana ti treba preko 4KM, za svoju penziju ne može kupiti to dvoje ni 150 puta.
    Prosječna plata 2019. je bila oko 1000KM a hamburger je bio 3KM, znači da si mogao kupit 330 hamburgera,

Danas plata 1400 a hamburger 7KĐ, znači da ih možeš kupit samo 200. Itd

Da ne govorim o cijenama stanova o tome je već puno rečeno.
    A ako ti imaš neke druge podatke slobodno ih iznesi

15. zoi

zoi Veteran foruma

Nešto se ne poklapa sa penziom toga oca. Ako je prije 20 godina imao 320 danas sigurno ima preko 600 i to pofino preko. 570 do 600 je ona minimalna penzija, a takvi su prije 20 godina imali daleko ispod 300 KM.

16. Mujka

Mujka Komšija

očigledno je problem u kuvertama (zato sad plaču radi 1000 minimalca)
    zato tvoj otac ima malu penziju (ja sam čak i zadovoljan sa ovim povećanjima što su bila i to je pohvalno za mjesto gdje mi zivimo)
    ne može se poredit period 20 god iz raznoraznih razloga
    dosta ljudi odselilo
    nemamo svoje proizvodnje (ovisni smo o komsijama i ostalima - primjer korona piletina.... nema hrane za pilice.. )
    cijena usluge porasla itd itd.. (ima tu i pohlepe)
    cijena struje xxx% povećana za privredu itd ...
    cijene goriva otišle ispod 1KM na preko 2KM ..
    al to nije razloga da se pišu takve stvari da je "najgora" situacija...
    danas šta god potjeraš viče ne isplati se ....

uvijek treba gledat rješenje za probleme tj što manje koristit usluge i radit diy po mogućnosti

mega diskont skoro bilo mlijeko 1,45KM (svaki zadnji petak u mjesecu bude i na te cijene 10% popusta tj bez obzira dal je akcijska ili standardna)
    ja odem i kupim paket i dovoljno mi bude za mjesec
    pšenično brašno tip 550 19KM 25kg
    možeš extra hljeb napravit za marku :D (na jeftinoj struji)

itd...

jednostavno treba bit realan ne može se poredit period od 20 godina tako bukvalno

nekad su se ljudi grijali na ugalj i govorili najbolje rješenje
    a eno sad ljudi napuštaju govore koja sam ja budala bio što sam se na to grijao...

u tvom postu se da naći i rješenje
    "Često kontam da je možda najbolje rješenje neka samoodrživost na nekom selu gdje radiš za sebe i ovisiš o sebi a ne o drugima. A i to je lakše pričat nego izvest..."

rješenje nije sigurno zadužit se i platit stan 300k KM a npr za 150k KM mozes extra kucu napravit koja ima više kvadrata od tog stana ... ali jok daj svima da budu gospoda

17. Tensai

Tensai Komšija

U svakom slučaju. Već 2-3 godine obradjujem zemlju i proizvodim za sebe. Volio bi da se mogu tome više posvetiti. To je jedino sigurica. Ne samo da imamo najskuplje namirnice na svijetu nego sve ćešće su police prazne(okačio sam sliku) Djaba je kad i imaš pare ne moreš se uzdati u druge, evo sad padne snijeg pola države bez struje i čekaju od drugih da ih spase.

https://ibb.co/TH7xRrd

Mujka likes this.
  18. Mujka

Mujka Komšija

treba definitivno se trudit pa koliko god uhar..

19. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Lijepo je dok ima ljudi koji su još uvijek spremni zasukati rukave i iskoristiti zemlje što imaju da sebi posiju i sami se održavaju pa kako god.
    Niko ne shvata da ljudi u gradu moraju jesti, odakle im nego od onih koji proizvode, pa ko proizvodi? E pa u tom "zecu čuči grm"...

Politika "NWO" je da se sve manje oblasti u ruralna područja očiste od zemoljoposjednika i sve ljude prebace u gradove pod video nadzor (lakše upravljati, depopulisati lijekovima i sl. kao stoku u toru).
    Zatim će naravno svu tu slobodnu zemlju kupiti i otvoriti farme i fabrike za proizvodnju hrane (prije svega za sebe). Obične "beračke" poslove će obavljati AI roboti, trebat će samo po neki čovjek da popravi robota ili reprogramira nešto, dok i to AI ne preuzme....
    Ljudi u gradu će jesti šta im moćnici daju da jedu (čitaj "govna").
    To će trajati nekih 200-300 godina dok se ljudska svijest i zajedništvo opet ne probudi kao uvijek kroz historiju dok ne krenu na moćnike. Biće to duga i teška borba običnih ljudi protiv AI robota policije, dronova i svih drugih AI mašina koje su programirane da štite moćnike.
    Na kraju će se svijet resetovati, ljudi će napustiti gradove, opet naseliti prirodna područja da se sami održavaju i taman kada opet bude sve lijepo skladno pojavit će se duša koja je lijena i kojoj je lakše otimati, krasti, lagati i petljati da se bogati na ostalima i pokrene čitav proces iznova.

Zar čovječanstvo već nije vidjelo taj scenarij hiljadu puta kroz historiju?

20. AggressoR

AggressoR Komšija

Sad ce biti na racun pa onda digni i vrati Gazdi.
    Vecina smatra da je to dobar potez ali pod uslovom da se smanji opterecenje poslodavca pri davanju plate, i onako imamo najvece opterecenje plate.

Ovo trenutno sto su uveli je samo pokusaj punjena BUDJETA koji je vec prazan zahvaljujuci njima, bez razmisljanja na duzu dionicu. Pokusaj uzimanja para dok se jos moze, a onda za par mjeseci ima da sebi opet podignu plate i gledaju kako se narod gusi, pogotov manje firme.
    Kako kazu, vlada ce pomoci, kako? Vratit dio para? Kada, za godinu dana?

Nego sad ce biti zatvaranje firmi u Federaciji, otvaranje u RS jer je tamo i onako vec manje opterecenje plata.