Slažem se ovdje, namjera je bila dobra, ali eto ode u krivom smjeru I nije se ciljala prodaja nekretnina ili politika, išlo se ka tome da bude diskusija o ekonomskoj situaciji kao npr. poskupljenje svega, namirnica, pa na kraju i hardvera Što se penzije tiče ja za sebe ne vjerujem da ću je ovdje dočekati, doslovno ne računam na nju i radiću dok god ima posla i dok me zdravlje služi, nije mi mrsko, a i ne biram previše posao
Pa.ja sam najgore prošao, pojedem svaki dan pola kg govedine i povrća, ne znaš šta je skuplje, neki dan ebena raštika 10km Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Da se ne ponavljamo. Imamo situaciju da decenijama (20+) godina se radnik doslovno izrabljuje, a uz podrsku vlasti i privatizacije, certifikata, mita i korupcije, tendera, rada gotovo 60-70% na crno, u sivoj zoni, a ispasta upravo radnik i porodice. Nemoguce je bilo da obrtnici pokrivaju kasu (izdaju racune) 100% i uspiju na trzistu. To je cak i bilo opravdano u jednom trenutku/periodu. Doslovno u privatnom sektoru tesko naci da neko izdaje sve racune. U ugostiteljstvu, uslugama, gradjevini, trgovinama je to posebno izrazeno. Princip minimalna preko racuna + koverta da ne pricamo. Onda vecina stima pazare da ne udju u PDV. O poslovima i komisijama u javnom sektoru da ne pricamo, ko imalo zna i upucen zna da je to je bilo strasno donedavno. Vecina poslova doslovno kadrovskim komisijama i politickim kurvanjem unaprijed dogovarana. O neuplacenih doprinosima, kasnjenju plata, prekovremenom radu (znam nekoliko firmi gdje se normala radilo 10-12 cijele sedmice, znaci 70-80h sedmicno), ljudi oboljevali, dobivali nezakonite otkaze, ucjenjivani, klasicni mobing itd... Lista je strasna. A o poticajima za privrednike neke druge prilike (koliko samo zloupotrebe od ovih istih milionera sto sad kukaju). Evo sad znam neke firme koje su uplacivale ovaj neoporezivi dodatak na platu, a radnici morali vracati kes. Kao rezultat imamo desetine hiljada vrijednih radnika napusta BiH, neki sezonski, neki privremeno, ali u zadnje vrijeme sve vise zastalno. Imamo manjak djece, sve vise razvoda braka, manjak ucenika, omjer mladi-stari sve gori... Imali smo jako dug period da uredimo neke stvari, ali kurvanje politike sa poslodavcima nije moglo na dobro. Znam ja nas, jebo ti nas. Otprilike opisuje nase drustvo. Da je sistem samo malo bio uredjeniji, malo manje mita i korupcije, minimalna plata bi sama nadosla, ne bi trebao zakon, doprinosi bi se davno uredili itd... Nego je ovakvo stanje pasalo poslodavcima dok je minimalac bio 400-600 KM i super im. Zasto se nije buka dizala prije 10 godina da se smanji doprinos na 50%, a plata min na 1000 KM? Porez na prihod je kod nas 10%, ali proknjizeni prihod kod vecine obrtnika je mozda 20-30% stvarne zarade. Cijene su sad digli mimo potrebe zadnjih 2-3 godine, marze i zarada u uslugama je jako visoka, vjerovatno ce i sad podici vise nego sto razlika ovog doprinosa trazi. I na kraju, ja imam osjecaj osim javnog sektora i velikih kompanija, da niko u BiH nema vecu platu od 600-700 KM preko racua. I ja sam jedan od njih. Radio sam u jednoj firmi 5 godina i ni dana prijave (a trazio sam). U drugoj firmi pola/pola, nekad osigura na 3 mjeseca nekad nece. Mnogo je takvih, previse mozda. To je strasno. Vidim mnogi spominju kako zapravo penzije, zdravstvo itd trpi zbog ovoga, ali i trpe radnici koji sutra nece moci imati penziju ni za hrane. Takodjer, ima jako mnogo skolovanih ljudi koji su inzinjeri, magistri, sposobni, akademski obrazovani, a rade za 600-700 KM plus koverta. Jednostavno tako mora. Vidim ova mladja generacija ne shvata u kakvom su stanju ovi stariji radnici, jednsotavno ne moze svaku uciti, raditi poslove online, neko je u godinama, neko vec godinama radi isti posao, nego ne moze da odseli, pa porodica, djeca, skola...To poslodavci odlicno znaju i stezu maksimalno. Ne moze svako biti slobodan niti mozemo svi biti intelektualci i zaradjivati hiljade mjesecno. Vecina ljudi ce po zakonima drustva biti udarnici i niza radna klasa.
Cak ovaj pritisak da se smanje doprinosi (podrzavam) na 50% ili cak manje samo ide u prilog poslodavcima. Drzava ce imati istu uplatu doprinosa kao i do sad, poslodavci iste izdatke kao do sad, a radnik umjesto koverte dobiti 200-300 KM na racun. Povecat ce se cijene i poslodavci jos vise zaraditi. U osnovi nastavice se isto kao po starom. Ono sto su trebali, a ako ste upratili Bakir, Fadil, Covic, godinama se nisu mogli usaglasiti i dogovoriti oko zakona o mitu i korupciji, to je poostriti sistem, zakone i kazne za mito i korupciju, rad na crno, utaju poreza, neizdavanje racuna itd...
Generacije rodjene osamdesetih ce tesko docekati penzije, jer dugo se skolovali, a dugo radili na crno, bice sigurno 50% makar generacije koja nece zaraditi punu penziju. Mozda cak i vise.
zato cu ja djeci uplacivati dobrovoljno penziono cim napune 15 godina, pa dok zavrse skolovanje imace fino penzionog staza uplaceno, bolje u penziono ulozit nego u privatnu skolu
Evo jos jedna tema. Ne znam ko se sjeca ali jedno vrijeme je bila inicijativa i bilbordi da zdravstveno osiguranje omogucava lijecenje gdje ja zelim, ali naravno nije proslo. Recimo ja sam odveo zenu da se porodi u Sarajevu i platio porod 750 KM (prije 12 god) to je bio poprilican iznos tada, zato sto sam iz drugog kantona, a bolnica u kojoj se porodila je 30km od kuce, a bolnica gdje pokriva osiguranje u ZDK je 50 km. Plus tada radio u Zenici kasapin Arap i jos neki doktori koje su zvali mesari, nisu radili bez koverte nista, zene i ne pogledaju bez par stoja...itd. Tada nije bilo guzve u Opcoj bolnici, usluga top, ljubazni, uredni bili, cisto sve. Porod prosao OK, ja prisustvovao porodu itd. Nama treba reforma da sa svojim osiguranjem kojeg placamo mjesecno se lijecimo (na fer osnovi da pokriva osiguranje) gdje mi zelimo. Uvjeren sam da bi se tom mjerom rijesili mnogi problemi u zdravstvu i uslugama od domova zdravlja, do bolnica. Losa usluga, cekanje, cak bi se i prihodi povecali u javnom sektoru jer bi uprava morala da radi itd. Hocemo li i kada i ko ce pokrenuti ovo pitanje? Vjerovatno necemo. Ono sto sam ocekivao je lobi ASA bolnice (od ranije poznati javnosti) sa politikom da se ovih nekoliko vecih privatnih poliklinika dogovori sa zavodima, ali nisu jos.
Zdravstvo je priča za sebe. Kod nas npr u Konjicu je bolnica propala skroz, praktično da je više i nema tj nema doktora. Za sve se ide u Mostar ili privatno. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Isti sablon, ista matrica, politika, mito, korupcija i ne mozes ocekivati drugaciji rezultat. Poslije toliko godina i stete pitanje je moze li se i kako uopste ublaziti posljedice.
Ali nas svijet je toliko ubijen u mozak, ubijeno samopostovanje, samopouzdanje, toliki strah u kosti utjeran da je to za dobrih istrazivanja i studija.
Nije mi žao sto se doprinosi uplaćuju za penziono, ali javno zdravstvo bi ukinuo. U tri godine sam dao gotovo 40.000 KM kroz doprinose, usluge nula, sve opet morao otici privatno.
Naravno, svima nama, ali ko ce pokrenuti ovo pitanje? Vjerujem da sad vlada donese odluku da bi bili protesti zdravstvenih radnika, kako se gasi javno zdravstvo, kako se stima privatnicima, kako ce ostati bez posla, itd...
Moja mati se trebala operisati ljetos bajpas i trebaju nalazi za operaciju, narucili je u kantonalnoj bolnici CT za 2 mjeseca. Naravno odem privatno i uradim za 2 dana, platim sve uredno i ostale nalaze krvi i koliko sam mogao odradim privatno.
U nekim kantonima je ovo uvedeno. Konkretno znam za nas TK i KS. Moja mati sada ide privatnom porodicnom doktoru a ZZO pokriva trosak isto kao i u bolnici,pise recepte i uputnice,sve isto kao u bolnici,samo nema guzvi i petljanije. Ima jos jedna poliklinika kod nas otvorena,isto ima ugovor s ZZO i moze se svasta nesto raditi privatno,ko je osiguran. Dodatno se ne placa nista,ono sto je pokriveno kao ni u bolnici. Bilo bi lijepo kada bi se ljudi vise ukljucivali i vrsili pritisak na vlastodrsce,bilo bi puno stvari uradjeno. Kod nas u gradu ima jedna grupa zena koje sve odluke prate i javne i tajne i sve objavljuju i koriguju,vrse pritisak,neke stvari i prijavljuju tuzilastvima. Mnogo stvari samo ta grupa ispravi a zamisli sada da svaki grad ima 5000 ljudi da se skupe pred vlastodrsce i da im vrse pritisak i prate sta rade ? Nazalost,kod je politika samo olajavanje i kreveljenje i ovo,gledaj da ukrades sta,da zakines koga. Jednostavno geni ovdje kod svih kriminalni.
Nisam to znao. Kod nas u ZDK nema toga. Ima za odredjene specificne slucajeve gdje zavod dio refundira, ali generalno ne.
Ne moze se to ukidati. Imas drugu stranu medalje,Ameriku,gdje je sve privatizovano ...desi ti se nesreca,operisu te,budes u komi,lezis 20 dana,probudis se iz kome...donese ti osiguranje racun od pola miliona dolara,da si duzan,jer osnovno osiguranje koje placaju pokriva nista. Bolje je u nasim bolnicama ostati i bez neke usluge,nego kada se desi sranje i nastradas,da racun bude u desetinama ili stotinama hiljada KM. Ne trcite pred rudu sa zeljama. Ono sto treba je iskorijeniti mito i korupciju u zdravstvu a to i nije toliko tesko...da svi pacijenti prestanu davati mito,ovi bi izvisili. Ali kod nas ljudi trce pred rudu...ide na obicni prvi pregled i nosi u cekeru mito a jos nije ni saznao da li ce mu sta trebati. Onaj 20 KM,onaj 50,onaj 100 i eto ga. Mada ja mislim da je ovo donekle i ubrani mit. Prije 3 godine mama mi je obolila od najteze bolesti i sa njom sam proveo skoro godinu dana svakodnevno po bolnicama,hemoterapija,zracenje,doktori,operacija,postoperativni perio,jos bila i korona,sranje zivo...svi doktori bili super,sve sestre bile super,ja nisam nikom jedne marke dao,niti je ko za bilo sta ono i nabacivao. Sve je valjda to kako ko zna sta uraditi ili ne zna...ja na lijep nacin sve sa njima zavrsavao...uletim nasalter,objasnim situaciju,odmah mamu preko reda primaju,svi nalazi i testovi se rade odmah. Sreca u nesreci je da je onaj aparat za zracenje radio,samo jednom u 2-3 mjeseca nije radio i morali smo cekati nekih5-6 dana da se popravi i nastavilo se sa terapijom.
meni je 7. marta 2024. godine nakon mog insistiranja da mi nije dobro i svadje sa doktorima na KUMu snimljen hitni CT kojim je detektovano da imam tumor velicine 18x10cm izmedju pankreasa i zeludca, 24. aprila su mi ukljucili hemoterapiju i rixaton po DA-EPOCH-R protokolu, nije moglo ranije jer su me morali bosti sa iglom od preko 20cm duzine kroz ledja da uzmu uzorak i vide sta je , potvrdjeno da imam diffuse large cell b type non hodgkin limfom 21.septembra zavrsio sa rixatonom i 9. oktobra legao u bolnicu da mi presade moje maticne celije koje su prikupili dok sam lezao na 3. ciklusu hemoterapija, izasao iz bolnice 1. novembra i sad idem na redovne kontrole s nalazima krvi i planira se PET-CT nekad u martu-aprilu da bi se provjerilo je li lijecenje uspjelo, od marta do 21. septembra sam snimio PET dva puta na klinickom nisam za nista od lijekova dao ni 1km, sve je pokrilo osiguranje, bila je nestasica jednog lijeka i cekam refundaciju od cca 800km da nisam imao osiguranje ovo bi me izaslo preko 100000km, o hematolozima na klinickom mogu reci samo rijeci hvale, maksimalno su se potrudili da dobijem i imunoglobuline koje sam primio nakon transplantacije u vrijednosti od oko 6000km najsporije je islo zvanicno odobravanje lijecenja, ali su mi davali kao i drugim sve hemoterapije na veresiju dok nisam dobio odobrenja na listi cekanja, tipa 31. jula mi je dosla odluka da su mi odobrili rixaton a ja vec tad legao na 6. ciklus hemoterapija, tj isprimao gotovo sve samo rixaton je kostao preko 40000km za 8 ciklusa ugradjen mi je port-a-cath kad sam legao na 5. ciklus jer su mi hemo unistile skoro sve vene nisam imao nikakve stele i ne bih nikad dao nekom da me pogura ako se sjecate imao sam post da se skuplja za enijada, ali ti lijekovi su eksperimentalni u cijelom svijetu i malo kome i tamo osiguranje pokriva iste, to je ono kad vise nema nikakve nade da se pokusa