Bez da ikoga branim... Procitaj tekst sta je plan za 2025. Žuljević: Svi su se u BiH kroz cijene uskladili sa inflacijom, samo minimalna cijena rada nije
Plan je jedno, drugo je sta oni rade. Ja se sjecam da je PLAN-OBECANJE bilo i da ce min plata biti 1200 pa to nestade. Sve dok ne izglasaju olaksice, ovo povecanje ce samo ukopati dosta firmi. "Zakon o izmjenama Zakona o doprinosima sa nižim stopama je spreman da ide u parlamentarnu proceduru, odmah po implementaciji novog modela fiskalizacije kako smo i najavili." To su davno nekad spominjali u usutili se, bez tog novog modela fiskalizacije nista se ne moze uraditi, ovo s platama je samo bilo malo MAZANJE ociju narodu i opet kazem PUNJENJE praznog budjeta, koji su opteretili dizanjem svoji plata u nebo. Ne mozes samo preko noci ovakvu odluku donjeti a ne promjeniti ostale. (prijatelj mi je bio na sastanku izmedju privrednika i vlade, taj dan kad je usvojena odluka i rekao mi je neke sitnice s sastanka)) I pola teksta je prebacivanje svih problema na proslu vlast. Druze, ova vlast nije 2-3 mjeseca pa da nista nije mogla uraditi. Vlas se docepala para, potrosila sve sto je imala, uvukla se u dugove (konstanto dizu kredite) i sad hajmo makar na neki nacin krpiti rupu, opet preko naroda. (da ne pomisli, ja bi volio da je min i 1500 ali smanji doprinose, sve jedno drzava ce uzeti svoj dio para kroz PDV)
Ma ovo je odron živi! Ja sam stan kupio i to tako da sam brata isplatio njegov dio (ostao stan od oca rahmetli) i sad ga moram svega raditi. Ali opet kad sam skontao će me izaći dosta jeftinije nego da sam uzeo neko smeće iz novogradnje. Faktički sam stan od 56m2 dobio za 30k. Sad mi ide godinu dana jebavanja, rušenja zidova i renoviranja, ali moram. Pravim djeci jednu sobu da imaju, a moja ledja više ne mogu podnijeti spavati u dnevnoj sobi. Moja primanja kao jedna osoba koja radi u familiji su i više nego dobra, ali brate, prije sam ostavljao nesto sa strane, sada jebo te, sve knapiram. Ako mi stoja-dvije ostane, to je slavlje! Sent from my galaxy s23
Plan je online fiskalizacija,kao u Hrvatskoj. O tome se pricalo cijelu 2024. Ovo bi bilo odlicno ako uvedu,jer smanjuje malo crno trziste a i lakse je za baratanje nego ova sadasnja fiskalizacija. Znam iz prve ruke kako to fercera. Ove druge stvari navedene u tekstu,su lako provjerljive i ako su dospijevali veci krediti za vracanje,moguce je da nisu imali prostora i da su kalkulisali. Ovo je lako provjerljiva informacija ali mislim da ovaj ne laze. Ja ne branim ovu vladu ili nesto,sve sto ne valja tebi,ne valja ni meni...ali ovdje se neke stvari pokusavaju i rijesiti. Implementacija je uvijek teza od plana,tako da tu ima i puno igara iza kulisa,interesa,ucjena...mi vidimo samo ono sto procitamo na portalima a nemam pojma sta se radi iza kulisa. I samo cu ti napisati da ne nasjedas na ove botovske price sa interneta o praznom budzetu,doprinosima od 70% na platu ,otpustanju 50000 radnika,itd itd. To sve SDA kuhinja sa botovima plasira po netu...treba obrazovan covjek da se izdigne iznad tog blata i da malo razmislja svojom glavom.
Naravno da ne moze ostati kada je prihodovna strana povecana 10% a rashodovna 20% Trenutno nas najvise uzimaju trgovci...ove marze nemaju veze sa realnoscu i trzistem...zavukli su ruke u nase dzepove vise od ratnih profitera u ratu. Mogu se pratiti i dobiti velikih trgovackih centara od 2020.te do evo 2025.,pa ce se vidjeti koliko su nas uzimali lopatom vise svake godine. Namjerno ne govorim o prihodima,nego o dobiti. Bingu dobit godisnje raste u desetine miliona KM...sa tableta sam sada pa da ne trazim tacan podatak a Dakle kada su vidjeli da narod mogu uzimati lopatom na marzama,onda dobit skocila za 40 miliona za godinu dana. Ali jbga,inflacija je kriva za ovoliku dobit
@Spooky to ni povećanje minimalca neće riješiti nego će ti izvući i to malo što ostane. Sad će trgovci OPET dići cijene i reći "Pa šta je, digli ste minimalac, možemo i mi maržu (a podigli je 10x od korone do danas)." Neka su digli minimalac, trebali su i više. Ovi što im firme i radnici služe za ostvarivanje lagodnijeg života sebi neka i zatvore ako im se ne sviđa. Neka sami rade bez radnika pa neka sebi isplaćuju platu kakvu žele. Pošten i korektan poslodavac davno je svoje poslovanje i plate prilagodio tržištu i radnicima dao poštene honorare, oni koji na grbači radnika idu svake godine na egzotična putovanja, finansiraju svoje luksuzne apartmane i auta neka zasukaju rukave malo pa i sami zarade razliku za raskošan život, kao da nemaju dovoljno. Treba biti stid svakoga u ovoj zemlji ko svake godine ide na putovanja, izlete i svakodnevne ručkove a žali se na minimalac radnika.... Ne zna u kojoj dimenziji živi i od koga živi. Većina će reći "Pa šta je? Što nije i on otvorio firmu i imao lagodan život?" A jeli? A od kojih para je bilo ko od njih otvorio firmu, zakupio prostor, uredio prostor, platio SILNE takse i dozvole i napunio radnju robom? Palo sa neba ili je imao dobru porodicu i poznanstva iza leđa? Možda i bolje, imao rodbinu u inostranstvu koja poznaje čovjeka koji zna čovjeka koji je investirao u BiH a tu osobu u BiH registrovao kao vlasnika i direktora... Upoznao sam i poslodavce gdje radnici imaju platu preko 4k pa do 4k isplaćuju na račun ostatak u koverti. Kakva je to logika? Ako taj radnik odradi projekat da zaradiš toliko da njemu možeš isplatiti više od 4k platu za zašto "cigančiš" na ostatku? Koja je svrha toga? Dakle čovjek je sposoban, daj mu što ga sljeduje, ostatak će doći na drugi način (ako zaslužuješ)... Nemojte da se lažemo, nismo u osnovnoj školi. Uvijek je vrijedila i vrijedi ona stara: "Para na paru, uš na fukaru!".
Druze, mene zaboli i za SDA i za SDP itd itd. (danas cim neko kritikuje vlast istog momenta postaje SDA) Ali vec ako cemo o tome, poslusaj samo sta prica Svjetlana Cenic o citavo situaciji. (ja mislim sto se tice ekonomije da je trenutno ona najsposobnija u citavoj BiH, najbolje zna) Doprinos je vec 70% (ukupno sve) i on se nije mjenjao godinama. (u RS je nizi) Bez smanjena DOPRINOSA, ovo je samo opet naglasavam PUNJENJE praznog Budjeta. "Neka su digli minimalac, trebali su i više. Ovi što im firme i radnici služe za ostvarivanje lagodnijeg života sebi neka i zatvore ako im se ne sviđa. Neka sami rade bez radnika pa neka sebi isplaćuju platu kakvu žele." Opet se hvatas toga da nekom smeta veci minimalac sto nije istina, nikom ne smeta, smeta ogroman dio PARA koje drzava uzima a koji sluzi samo da bi se isplatile vec ogromne plate ONIMA koji su na vlasti, koji su to ne igra ulogu.
Niti je Svetlana najveca ekonomicarka,niti ja mislim da si ti SDA ili SDP niti je sve istina ovo sto ti pises Ja prvi sam ono uvijek kritican prema svakoj vladi i prvi pisem kada rade gluposti (iako nema neke velike fajde od toga ali eto) ali isto tako napisem i ako smatram da je nesto dobro. Greska ove vlade sa ovom odlukom je sto odmah isti dan kada su objavili povecanje minimalca,da su objavili i tekst o pomoci malim obrtima i firmama i svima onim koje bi ova odluka pogodila na negativan nacin a ima i takvih. Ovdje je nastao problem,sto se najgori lihvar i covjek (Smailbegovic,predsjednik poslodavaca) najvise uzbudio i poceli su SDA botovi po netu da se nadovezuju na to i da spinuju i izmisljaju a narod koji se ne razumije sta je sta,poceo da to prenosi,klasicno ono mahalsko rekla-kazala. Evo Aner Zuljevic je malo pojasnio (jako kasno izlaze sa objasnjenjima) i neki plan vlade za 2025. godinu. Naravno,to je samo plan a sta ce realizovati,to je pod velikim upitnikom. Ali nebitno od toga,ne nasjedaj na propagandu,nisi dijete,kao sto si rekao. Sto se budzeta tice...budzet je svake godine sve veci i veci,tako da fraza "prazan budzet" ne stoji a svako povecanje cijena nama,dovodi i do povecanja budzeta a svi odmah traze lovu,budzetlije,penzioneri...eno traze i oni sada minimalnu penziju 1000 KM I jbga...da smo ti i ja vlada ili premijer,sta bi uradili...svima sve dali ? Od kojih para ? Povecanje budzeta od ove odluke je ispod milijarde KM...za cijelu FBiH,sto je priznati cemo jako smijesan iznos,u 2025. godini.
Bilo je pitanje vremena kada ce krenuti politika Kako je iznenada donesena odluka, mislim da su ovo nametnule dosta krupnije ribe od nasih politicara. A ovi samo klimaju glavom. Realno, rijetko ko je i imao platu ispod hiljade. Nece ni cistacica da radi ispod hiljade, kao ni trgovac na kasi, a da ne spominjem gradjevinara ili zanatliju. Problem je sto vecina poslodavaca dio plate daje u koverti. Sad ce to morati sve da ide preko racuna i tu nastaje problem. Ujedno je ovo i borba protiv sivog trzista, a i borba da se zadrze radnici u drzavi. Od covida je sve visestruko poskupilo, samo plate nisu rasle.
Bas cudno da se javio neko ko je iz SDP-a. "Greska ove vlade sa ovom odlukom je sto odmah isti dan kada su objavili povecanje minimalca,da su objavili i tekst o pomoci malim obrtima i firmama i svima onim koje bi ova odluka pogodila na negativan nacin a ima i takvih." Objavila tekst, je li sta od toga usvojeno? Kad usvoje onda se moze o tome pricati. "Ali nebitno od toga,ne nasjedaj na propagandu,nisi dijete,kao sto si rekao. Sto se budzeta tice...budzet je svake godine sve veci i veci,tako da fraza "prazan budzet" ne stoji a svako povecanje cijena nama,dovodi i do povecanja budzeta a svi odmah traze lovu,budzetlije,penzioneri...eno traze i oni sada minimalnu penziju 1000 KM" Druze, budzet moze biti i 10 puta veci, ali ako su troskovi 20 puta veci, kakve koristi od toga? A ova vlada ima rekordne troskove na svoje plate, rekordna zaduzenja itd itd. (jbg, sigurno im je plan izgubiti izbore iduce pa neka se druga vlast jexxx s vracanjem para) Kako Forto kaze: "Zagovaram da se BiH jako zadužuje na svim nivoima vlasti". Jer jebe se njemu, on nece vracati iz svog djepa jer spada u kategoriju UHLJEBA koji nikakav proizvod nemaju. I nemam namjeru isto ti ponavljati a ti se drzati toga SDA i lazne informacije Botova. (izglda SDA svu privredu drzi)
@zippoo Pa politicari naravno, samo sto imam osjecaj da ovo nije ideja nasih politicara nego stranih. Kao i mnoge stvari koje se desavaju u zadnje vrijeme ako si primjetio. I da se razumijemo, ja podrzavam odluku, da je bogdom i veca.
Ne znam ovo je li prvom recenicom aludiras da sam ja iz SDPa,no nije ni bitno,nisam.Sto se Forte tice,ta izjava je data da se zaduzuje ZA PROJEKTE,kao sto se u Sarajevu zaduzuju za prugu,tramvaje i druge projekte. Nije rekao da se ide kod MMFa po pare,pa u budzet sve. Mozda ti ne pratis politiku toliko a mozda i namjerno spinujes ali necemo ulaziti u detalje na ovom forumu. Ja se slazem sa svime sto se slazes i ti i zalazem...za smanjenje broja uhljeba,za rasterecenje privrede,za smanjenje licnih dohodaka politicara,za nova auta svake 2 godine,za rasipnistvo,za javasluk,itd itd. Pa znamo mi ovdje u TK na svojim ledjima sta je politika i sta su SDA na vlasti...TK kao najpotentniji kanton,najnazadniji je sve zahvaljujuci uhljupima. Ovu odluku vlade o minimalcu pozravljam,jer ce povecati uplatu doprinosa za buducnost. A sve ostalo je kukanje ovih sto su krimosi,jer cim si isplatio jednu platu preko koverte,ti si u ilegali i u normalnoj drzavi bi isao u ćorku (utopia)
Hajd da ne zakljucavamo kroz 3 dana, politika je oduvijek bila zabranjena tema na forumu i ostat ce. Nema potrebe da postajemo mini klix.
Ma smješno je to. Vlada hoće da oduzme novac privredi koje nemamo. Skontaj da je najbogatija firma u državi Bingo. Znači da nam se ekonomija bazira na kupovanju namirnica. Nema tu hajra ni novca. Znači da većinu kapitala zaradjujemo od tetke iz njemačke koja nam šalje novac, te možda turizam i krediti. I šta će biti kad tetka prestane slat, turisti prestanu dolaziti a krediti se počnu vraćati? Naši su političari svakako marionete, oni gledaju da sebi ugode i rade kako im mmf kaže. Pametnije bi im bilo da su rekordan novac od direktnog oporezivanja uložili u elektroenergetski sustav koji je pred kolapsom
Jel istina da recimo na neto platu preko 4k ništa ti ne vrijede doprinosi. recimo da je plata 15k, uplate na 15k ništa ne vrijede, jer sa doprinosima oko 4k dobijaš maksimalnu penziju, uplate preko 4k ne vrijede.
Ne znam je li 4k, ali tu negdje, isto ti je hajmo reći imao platu 10 ili 100k... Ista penzija. Samo ja jebem onog sto sa 100k planira od penzije da živi