Znas kako je prijatelju,niko ne razmislja dok se njemu ne desi a onda sranje. Eto upucen si u cijene i sracunao si koliko je samo tvoje lijecenje kostalo i to za manje od godinu dana. Dodaj sada na duzi period koliko to kosta. Ovo solidarno lijecenje je jos uvijek najbolje,samo da se iskorijeni rak rana drustva na Balkanu,korupcija i mito. I moja mama je primala te neke skupe hemoterapije ali nisam nesto pretjerano oko toga ispitivao i istrazivao cijene...bavio sam se drugim brigama tada.
sto se tice privatnih medicinskih ustanova, to su samo lihvari i bolje je sto se tamo mora platiti, posebno ovi asa/altawil/eurofarm govnari, gdje je sve usminkano a cim se desi problem ide hitna na kcus, a redovno se desava na porodima pa im npr platis prevoz na kcus 2000 po povlastenoj cijeni, ili ti govnari u asi/altawilu nabacaju nepotrebnih pretraga da bi te sto vise opalili po usima ne bih ni ja ispitivao nego su iz drugih kantona ljudi morali placati iste lijekove pa cujes koliko je morao platiti o cijenama lijekova ne bih govorio npr u crnoj gori 35km jedna injekcija zarzio, kod nas ista 140km
Ja sam svojoj kupio neke tablete u Beču jer ih nema kod nas. Kažu ne znaju ni kad će ih biti. A neki dan sam se raspravljao sa jaranom iz dijaspore, kaže u njemačkoj mu uzimaju od plate i između ostalog i za zdravstvo. Kao bolje kod Amerikanaca. Rekao sam mu da ne priča glupost nego da zahvali Bogu što je zdrav. Ovako kad zatreba vidi se koliko ovo vrijedi.
Sto se tice zdravstva, koliko para toliko muzike. Zbog manjka doktora i sestara, sve ce se vise ZZO okretati privatnicima za realizaciju pojedinih usluga. Takva je situacija npr u Njemackoj, gdje formalno nemas drzavnog oftamologa. Npr ja sam licno cekao 3 mjeseca na termin u DE. Kod nas oftamologa i naocale zavrsis u toku dana. Prosle godine kada sam cekao najavljeni pregled na Kosevu okruglo 4h. Doktori rade ko na traci, guzva drama, i tako svaki dan. Sistem je preopterecen i nije dovoljno financiran da bi dao kvalitetnu uslugu.
Ako je ovo istina onda razumijem svakog poslodavca koji razliku daje u koverti i ne daje državi ni feninga više od onoga što je sama zakuhala do 4k. Nekada je neki stručnjak skontao da to ima smisla i uveli su taj zakon. Ovi novi političari to ne diraju, ne usuđuju se, jer bi došlo do velikih posljedica za budžet. Oni jedva isplate i ove trenutne penzionere, zamislite da imate 1000 penzionera sa penzijama preko 2,5k pa to njihova pohlepna srca ne mogu podnijeti. Kako nekom tamo "matorom neradniku" da dam tolike pare mjesečno. Valja meni guliti, crnčiti, gristi, jesti svaki mjesec da napunim budžet sredstvima samo za te "neradnike" ....
Da ne bude zabune ja sam na strani pravde sa koje gos strane gledas. Samo cu staviti jedan komentar za nase poslodavce generalno. Nigdje nisu ok ali su naucili vishe manje da radnika moraju placati, a samo kod nas poslodavac hoce da bude milioner prve godine. Tu lezi kvaka u silnoj grey zoni. Pa u njemackoj su doprinosi i porezi 60-70% ubishe. Na stranu drzava i lose vodjenje Sent from my iPhone using Tapatalk
Iskreno, kada registrujes porodicu, zatrazis korekciju poreskog razreda doprinosi u Njemackoj su nizi nego u BiH. Imam izvode pa to mogu iz prve ruke potvrditi. I ako ostanes bez posla 80% plate primas godinu dana.
U Njemackoj je drugacije rasporedjen taj porez-doprinos tako da se treba i drugacije gledati. Plus porezne olaksice su dosta bolje sto je napisao Stihoklepac.
@nivla da tebi dragi Bog da zdravlja i da ozdraviš i da ne razmišljaš više nikada o lijekovima. Sent from my galaxy s23
Pa normalno da je do drzave. Kod nas ljudi nisu niti ce ikad biti prioritet drzave. Cim vidis redovno kupovanje mega sega auta i sta ti ja znam sve ne a ne bavljenjem kriminalom/ zdravstvom i svim bitnim stvarima tu nema neke pameti. Najprljavija smo drzava. Imas pola drzave( na papiru cijelu) Unutar te pola pola izdaju fiskalne racune ostali se prave mutavi Kriminal gdje god prstom upres Kriminal drzava kriminal privatnik Najebe normalan coek. Zato ne da obrabrujem, pogurat cu svakog koga mogu da odjebe odavde i da trazi sunce za sebe ispod ovog neba jer bolje sija tamo negdje drugo. Ja koga god znam iole normalnog neba jer bolje da se snasho nego odlicno zivi, a normalan posao. Imas beton poziciju drzave i resurse a unistavas ko da se regenerira svakodnevno. Sve ovo gore ti je u biti zasto nismo ekonomska sila, ulaze igraci koji bi sa ubodu sto vishe para na sirotinji i da to sve izvuku Sent from my iPhone using Tapatalk
Odoše doktori, sta drugo i očekivati. Oni bi trebali imati duplo vece plate nego što sada imaju a npr kod nas nemaju nikakve plate, ne znam koliko plata nisu isplaćeni. Realno svaka im čast pa ikako rade. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Nije svugdje lose ni doktorima...kako je kod nas sve politika,to onda zavisi od kantona do kantona i od politike do politike koja upravlja zdravstvom. Mnogi rade i privatno a svi zarade najmanje jos jednu platu od "darova",citaj mita,jer nasi ljudi su pokretaci mita,nisu doktori. Otprilike izvise doktori opste prakse,jer oni ne operisu,ne spasavaju ono ugrozene zivote,nisu hirurzi,dok ne odrade specijalizaciju. Generalno ima prostora da se doktorima poprave uslovi a najvise bi im godilo da im se smanji broj pacijenata,jer su fakat preoptereceni i ne mogu se vise posvetiti pacijentu sve i da zele,jer dnevno pregedaju po 20-30-40 pacijenata,podijeli to sa radnim vremenom i imas par minuta po pacijentu da ga zavrsis. Ponavljam,godinu dana sam proveo sa mamom po bolnicama,svaki dan,svasta sam se nagledao i naucio malo kako to funkcionise.
Ne znam u drugima kantonima kako je, ali u TK je doktorima pravo dobro. Rade u javnoj ustanovi a dozvoljeno im je uporedo angazman u dvije privatne ustanove. Ovo u privatnim ide uglavnom na kovertu, rijetko sta na racun. Tako da im ide para na paru. Kako se ko snadje, a znam ih sa autima od preko 150 hiljada KM.
15-ak godina borbe za potomstvo. Ne dao bog nikom. Kao i u svakoj profesiji, nije ni svaki doktor baš humanista, razumijem da svako treba biti plaćen za svoj rad,ali najteže mi je padalo kad te neko gleda kroz kovertu. Postupak smo uspješno završili u državnoj klinici u Sloveniji, gdje nam mnogo pregleda, UZ, razne kontrole nisu ni naplaćivali. Kad smo dobili fakturu, otišli kod načelnika klinike, da mu skrenemo pažnju da na računu nedostaju pregledi, čovjek kaže sve OK...srećno. A posebno što nas još uvijek smatra svojim pacijentima, supruga skoro zakaže konsultacije sa doktorom online, pošalje mailom nalaze i kad je završila čuje se sa glavnom sestrom klinike, da dogovore način plaćanja. Nema plaćanja, drago joj što je sve u redu i nada se da ćemo se uskoro vidjeti. Ne znam je li do nas kao naroda, jer je sve BMK , u svim sferama života, na žalost.
Nezgodna je kombinacija kod nas. Stoljecima potlaceni, uvijek neki belaji, uvijek neke nepravde, nismo generacijama navikli da zivimo mirno, mnogi zbog toga ne znaju uzivati u zivotu, ne znaju se radovati, biti sretni...Frustracije su ogromne. A onda nepravda i stradanje sa zadnjim ratom je iznjedrila sta je iznjedrila i tesko da moze biti bolje. PTSP
Mi smo u limbu 'samo nek nepuca'. Biramo konstanto ljude koji nas drze u tom limbu jer eto oni su 'nasi', 'njihovi', i laju jedni na druge i kao brane nacionalne interese... dok sa druge strane nista ne rade za napredak standarda zivota. Nepotizam nas satra sa svih stran. Nigdje struke, sve je to familija, prijatelji, sve su to podobni ljudi prije nego su sposobni za bilo sta. Ovo mislim na sve stranke doslovno. Nasim ljudima hljeba i igara i sve taman. Ljecimo se doslovno SMSovima (pomozi.ba), pemzioneri krpe kraj sa krajem samo oni znaju kako. Kad treba na kakve proteste izaci pojavi se saka ljudi, i to traje max par dana. Ali zato se kafici po vazdan puni, sa kafe na kafu. Uvijek se ima za mobitele, za auta, za ljetovanja, a sve goli kokuz.