Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. dmr

dmr Veteran foruma

Ova Beko sto vec imam je majstor koji je ugradio preporucio, spaja se i na wifi, ne vjerujem da je puno star model. A ne cuje se uopste puno unutrasnja jedinica, to mi se svidja.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to ti nista ne znaci, nije beko sigurno ugradio neki high end ventilator, samo se ne vrti na puno obrtaja. A na malim obrtajima mozes imati problem da ne moze da dobaci topao vazduh do drugog kraja sobe...sve zavisi od tvoje konfiguracije i potreba.

3. Qler

Qler Veteran foruma

Neki dan sam radio generalno čišćenje jedne, dobro je oprao jaran što se time bavi. Sad samo da stignemo i drugu...

4. Mujka

Mujka Komšija

treba def lijepo ocistit
    npr kod tetke samo na grijanju klimu koristila 2 sezone nije bila puno prljava klima
    a ova sto je radila i na hladjenju bas se zaprljala

5. Haker

Haker Veteran foruma

Jel to podrazumjeva da se ova unutrašnja jedinica ovako rastavi i očisti. Meni vanjsku je nemoguće vise skinuti.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. Mujka

Mujka Komšija

ja ja unutrašnju da sve rastave i da operu mehanicki sto se moze oprat a unutra sace da natope nekim profi sredstvima da ubije baje

Haker and Qler like this.
  7. Majesco

Majesco Aktivista

Unutrasnja se najvise prlja u hladenju u grijanju ne toliko, a vanjska u grijanju, a u hladenju se skupi dosta prasine po njoj.

Ja sam ove godine cistio obe unutrasnja ko nova, ali sam je svedno ocistio sa sprejom, a vanjska koda sam pokusao oprati ugalj crno iz nje sve izlazilo i slicno katranu po izmjenjivacu bilo, razlog tome sto oko mene ima dosta kuca koje loze ugalj, pa se lijepi.

Haker likes this.
  8. ibran

ibran Aktivista

Nemoj te ljudi sami sve sebi raditi, ima ljudi kojima je profi taj posao, da i oni nekako prežive.

9. Patton2410

Patton2410 Veteran foruma

Ima li neko preporuku za nekog ko cisti klime u Zenici?

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Preporuka uradi sam :D

Mujka likes this.
  11. nivla

nivla Komšija

ugasis vanjsku jedinicu slauf i operes
    unutrasnju imas one sprejeve skines filter ocistis, cas posla,
    mozes i vanjsku tim sprejom naprskati a mozes i daxom, diplom pa saprati slaufom ili vodom iz flase, nista specijalno a treba pola sata, bolje nego cekat pola mjeseca da to neko isto uradi za pola sata

12. Aldiin

Aldiin Overclocker

Kako naštimati da se vidi potrošnja za mideu na smart home aplikaciji?

Prijatelj i ja imamo istu klimu (18ka all easy pro), istu app (ista verzija), on ima dostupnu opciju kwh, ja nemam.

13. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Planiram da uzmem novi klima uređaj - favorit je Midea All Easy Pro (12-ka) zasad. Uglavnom treba za hlađenje, vrlo rijetko za grijanje (obično u predsezoni - sept/okt ili poslije sezone ako bude hladnih dana u maju).

Postojeći vlasnici Midee - gdje ste uzimali i kakvi su uslovi garancije? Ima li neko da je prošle godine dobro prošao za Black Friday po pitanju klima?
    Vidim po OLX-u ima na profilima vise shopova, ali svi su neki shady profili bez adresa prodavnice :D

I ima li alternativnih prijedloga? Gree, Haier?

Budžet je 1500, ali svi vole da potroše manje :D Daikin i Macubuši u nekim jačim modelima su van budžeta, a ne znam da li Daikin Sensira ili entry-level Mitsubishi opravdavaju +250KM u odnosu na Mideu (za koju sam negdje pročitao da ima neke Mitsubishi komponente).

14. zoi

zoi Veteran foruma

Imas Doo Sarajevo na olx drži Daikin za 1390 KM. Za koliko si našao Midea?

hurmash1ca likes this.
  15. mobsterc

mobsterc Overclocker

Tako je, ulazni modeli daikin i mitsu nisu nista spec. Ako je vecinski hladjenje, haman da je svejedno, skoro svaka ce ti zavrsiti posao.

hurmash1ca likes this.
  16. zoi

zoi Veteran foruma

Vezano za popuste, na ekupi je znalo biti ono tipa - 20% za raiffeisen i slično, tad se mogu fina sniženja ugrabiti.

hurmash1ca likes this.
  17. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Ima ih za ~1200 na OLX-u, gomila profila, ali pitanje ko ima na stanju... Zaredao sam sad sa porukama da vidimo ko ima na stanju i da daje garanciju.

To sam htio da cujem :D

Ok, zarovit cu se, mada mi malo izgleda spammy sa ovim bedzevima (black friday i jos pet nekih vrsta popusta, a ono na kraju skuplje nego negdje drugo bazicna cijena :D), ali vidim ima i ovo: https://www.ekupi.ba/bs/Kućanski-ap...35VE3-MUZ-SF35VEH-HYPER-HEATING/p/EK000522368
    @mobsterc: Midea za ~1200 ili ovako nesto?

18. Haker

Haker Veteran foruma

Kod mene Hajra polupala nakon dvije godine. Sad treba majstor doći da vidi sta je, vjerovatno vent u unutrašnjoj jedinici ima luft ili treba samo očistiti.
    Ja sada da.opet.kupujem definitivno bih kupio ovog Japanca, ebo 250km na duže staze.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

hurmash1ca likes this.
  19. zoi

zoi Veteran foruma

Ja se s ovim ne slažem na osnovu onoga što sam. istraživao kad sam kupovao prije jedno pet godina. Ja bih uvijek prije Japanca nego Kineza. Taj Kinez je također ulazni model, ne poredimo high end Kinez i entry level Japanca. Ne bih dao 300 KM razlike, ali 100 150 definitivno da. Osim ako je budžet baš ograničen, tu nema biranja.

20. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja imam Dakin Sensiru sto bi se reklo nije neki top model,i u poredjenju sa neki kineskim top modelima nema neke aman funkcije,nema ono senzor temp u daljinskom,nema swing lijevo desno,nema grijace u vanjskoj jedinici ali zato ima japansku pouzdanost i efikasnot sto mi je i bilo glavno kod odabira. Grije ko prava a trosi ko upaljac i kad vani padne temp ispod nule ne skoci potrosnja duplo kao kod nekih kineskih jadnica.