Evo stavio je novi motor i turbinu, radi kao nova, sada na najjačoj puše puno jače nego prije, naravno bez vibracija. I sreća uvažena garancija tj imam 3 godine garanciju, mislio sam da su dvije godine. Vjerovatno se svaka pokvari prije ili poslje, ja ipak mislim da si rahatniji sa nekim ekvivalentnim japancem, što kaže selvo nije skoda audi Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Eto na kraju vivax ispade jedan od boljih jer ga radi midea, gree radi za hisense itd, nema tu mnogo proizvođača, ali ima mnogo serija i ima mnogo mogućnosti da nešto krene po zlu kako u proizvodnji tako i prilikom ugradnje. Opet tu dolazi faktor sreće koji je presudan, što kaže mobsterc nema garancije da će japanac služiti kako treba iako je znatno više novca. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ne znam sad kako je, ali je tad vivax šarao s modelima i nikad nisi znao šta ćeš dobiti ispod. Znalo je biti top modela a znalo je biti i škart. Ja nisam bio za lutriju.
Pa mislio sam da nije u garanciji, ali svejedno stresiranje, mrzim reklamacije Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Inace ih svi vole, ne mogu da docekaju Bitno je da imas garu i da su je priznali, iz dosta nekih iskustava maksimalno se izbjegava garancija, pogotovo kada kupis klimu na olx, u smislu da neki monter prodaje, nece da se pegla. Eto taj primjer sto je zoi naveo, fujitsu eto takva je fabricki sta ces. Hocu pare nazad, eto sta cu, tuzno je sto moras da prijetis inspekcijama, smaras stalno da dobijes sto si platio. A monter zna da ako odobre zamjenu, on mora ponovo to sve skidati i stavljati, najcesce bez da mu bude placeno.
Meni je drug ovu ugradio, izašao mi je u susret, još danas je dva puta išao u Sarajevo radi ovog, inače bi lako bilo ha hu da sam npr ovog drugog lika sto radi klime. Da, žalosna je situacija kod nas kada su te stvari u pitanju. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
na poslu classe radila skoro 25 godina za potrebe server sale kupili neku panasonic masno skupu, stalno neke zajebancije, u po frke prestane hladiti, moras je “resetovati”, paljenje 15 minuta, pola sata moras cekati da vidis jel hladi, garancija naravno nije uvazena jer to je kao tako, nisam odgovorna osoba nisam se htio svadjati kao backup opcija za server salu mitsubisi uz neke redovne popravke i odrzavanje vrti skoro 20 godina, otiso lezaj ventilatora unutrasnje jedinice, ne znam jel popravka bila 100km s rukama
Pa ne dobijes da pomnozis sa 4, to i jeste problem. Najjaca serija (kad nas dostupna) je LN pa opet problemi sa njom..
Btw i panasonic je japanac i pravi vrhunske klime Mislim da jedini imaju model koji moze da grije na -35c (ne samo marketinski) Eto i tvoje iskustvo potvrdjuje ono sto pricam, ne mozes biti siguran. Dodatni problem sa najskupljim modelima su ti raznorazni senzori, kao da se razlikuje od ostalog portfolija, a onda senzor pokreta, jonizator cestica, pametno ovo ono, paljenje nakon 15 min dok se kompresor polako razradi da potrosi 10% manje struje. A ako hoces kapacitetom i efikasnoscu najbolji model, moras ici na te usminkane, nazalost nema opcije daj mi klimu bez zajebancija, ali da je ono osnovno vrhunsko. Moras ici na drugu opciju, recimo mitsu heavy industries a ne komercijalni, ali to kod nas nabaviti misaona imenica, mada o tim modelima se malo zna, mora bi biti pokusni kunic. Mada, ja mislim da mi imamo edukovane ljude da se te neke stvari mozda mogu iskljuciti kroz servis interfejs, slicno kao na autima sto se svojevremeno softverski mogao lako iskljuciti usrani start stop.
Možda ipak malo pretjeruješ, ispa svaka ce se pokvariti 100% Treba da razumiješ da po forumima i internetu niko ne napise radi mi bez problema, nego ljudi idu pisati kada se nesto pokvari.. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ne znam kako si to zakljucio, uopste to nisam rekao, nego da moze bilo koja, da zavisi od tvoje srece sta te potrefi, i to sam ponovio jedno 10x na ovoj temi.. E hvala, sada si me prosvijetlio, razumijem kako radi internet, daj ba Ps sada me zanima, posto si se ti javio na forum jer nesto nije radilo, i razumijes da je to izolovan slucaj, naravno da ce iduca kupovina klime opet biti haier?
Pa po tebi ispade možeš kupiti šta hoćeš a čisto od sreće zavisi kako ćeš proći Kao što i sa novim komponentama imaš šansu da otpakujes i bude DOA, tako i sa premium klimom imaš šansu da se zalomi loš primjerak ali je ne možeš izjednačiti sa low end kinezom jer QA nije ni blizu.
Nisam ni to rekao, da je sve isto, vec se diskutovalo na ovu temu pa nisam smatrao dase treba iznova pisati svaki detalj. Nazalost nisu ti procenti daleko kako ih ti pokusavas predstaviti, kvalitet premium brendova je pao. Tako da jeste, ako kupis dobrog kineza i ulaznog japanca zavisi ti od srece, a sansa je da ces je imati vise sa dobrim kinezom. Navodio sam sta je ok od kineza, stvarno ispada kao da neki dobiju selektivnu amneziju, pa nismo pisali o ovome prije 3g, nema 10 dana.. Zar nije ogroman uzorak da na ovom malom forumu imas tri kvara kod japanaca obzirom da ih se proda 10-15x manje? Bukvalno si ti jedan od njih, kupio si premium japanca fujtisu i bruji ti vanjska. Ja sam kupio top tier, a+++ grijanje, najvisi model pa losa vanjska. Po toj statistici kod ovih kineza tipa.haier trebalo bi da frcaju dijelovi okolo. Pricali smo i za auta nedavno za istu stvar, platis c klasu 100k i doceka te raspala plastila unutra. Spominjao sam i razliku ulaznog modela daikina, sensira, kako je prije 10g vanjska bila 35 a sada 25, cini mi se da je spala na 23 zadnja iteracija, a imas i malezijsku verziju za toplije krajeve sa 21, zaboravio sam vise... Ne, nije tehnologija toliko napredovala da se smanji tezina nego je kvalitet pao, masovna proizvodnja, ljudi ne koriste potencijal i naravno da se proizvodjac prilagodi da opstane. Ko je kupio japansku klimu prije 5-10g u 99% slucajeva ima kvalitetniji uredjaj nego da kupi danas.
Kupio bih, imam dvije Hajre I jednu gree, sto se tice rada Hajra mi je dosta bolja, ljepše grije manje je bučna i td. Zapravo sad ne bih nijednu nego nekog japanera jer ove sve su u pet deka, kao što kažeš kako te potrefi. A crkavao mi je i samsumg telefon pa evo opet ga kupio. Crče samsung tv pa nekad ću ga možda opet kupiti ako bude best buy. Ne gledam ja to bas tako posebno u današnji vakat, sve u pet deka Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Tako je, midea toplotne pumpe rebrand panasonic Nemoguce se takmiciti sa kinezima, oni to sve naprave za frakciju cijene. Moglo je prije dok nisu imali know how, i ti onda napravis nesto kvalitetno i naplatis dosta skuplje. I cim imas neku tegnologiju koja ne moze dalje puno da napreduje, kroz 5g i kinez ce je usavrsiti (kopirati).
Samo da podvucemo, bitnije je gdje kupujes (hoce li ti uvaziti reklmaciju) i ko ti montira nego koju klimu kupujes (osim ako nemas specificne potrebe). Nazalost. Evo rodjaku sam pocetkom godine preporucio hitachi 18 airhome 600, kome treba dobro grijanje (vanjska 39kg), za sada se pokazala odlicno, modulacija super. Mana (nekome mozda i prednost) je uska unutrasnja jedinica, pa iako zauzima manje mjesta, mislim da joj je protok vazduha osakacen time i da bi bio dostatan za vece prostore mora u vise obrtaje, samim tim i buku. To je subjektivno opet, ne mogu reci da je sada nesto bucno uzivo, ali eto treba spomenuti. Ako je nekome do ustede, sreca imamo u ponudi par midea modela koji su solidni, provjereni i na potrebe nesto sarati. Izbjegavati (trenutno) gree, haier, lg, bosch kao neka zvucnija imena. Opet, imaju i oni ok modela u visem rangu. Evo jos jedna provjerena klima za solidne pare, stari model pa ko hoce da se ne brine, ovdje je mala sansa da ce te zapasti los primjerak. Ali jbgb, stari plin, losija efilasnost... https://www.ekupi.ba/bs/Kućanski-aparati/Grijanje-i-hlađenje/Klima-uređaji/Klime-za-dom/Mitsubishi-klima-uređaj-MSZ-SF35VE3-MUZ-SF35VEH-HYPER-HEATING/p/EK000522368