Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. Majesco

Majesco Aktivista

Niko nije imun na lovu, malo negdje da zakine i da ima profit, samo je pitanje koliko ca da zakine i koliko ce to onda trajati.
    Toyota poznata po kvaliteti i izdrzljivosti, poceli su i oni zakidat, motori im crkavaju,a isto i manualni mjenjaci koji su im bili neunistivi, kada vide da drugi rade i prolazi zasto i oni ne bi.
    Mitsubishi sa klimama su pokusali pa uhvaceni, koliko znam ova njihova trakavica se jos vuce.
    Niko nije savrsen samo je pitanje sta ce te potrefit, odnosno kakve si srece.
    https://www.channelnews.com.au/scandal-plagued-mitsubishi-electric-chairman-resigns/

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa da, to govorim i borim se sa vjetrenjacama, nisi rijesio problem sto si kupio mitsu danas, tuzno je ali tako je. Svi mi iz iskustva znamo da se stvari mogu daleko robusnije napraviti, svi se sjecamo 3310 :D bukvalno njenu elektroniku da stavis u klimu ne bi nijedna nikad crkla :D
    Sve je to kalkulacija, projektuje se da traje 5g i kapak.

3. zoi

zoi Veteran foruma

Ja da mogu svaku klimu bih kupio sa r410a plinom. sigurniji je a razlika u efikasnosti smiješna.

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ali nije dobar za ekologiju :D

5. Haker

Haker Veteran foruma

Ne boris se druže, postao so klima ekspert tako da pomažeš ljudima sada.
    Evo komšija u Austriji stan mu prazan i klima upaljena boji se da ne zalede cijevi pa grije. LG klima, znaci minusa nema, jugovina ovih dana njegova klima okovana ledom. Sinoć malo hladnije bilo kaze mama da je toliko lupala da se zgrada tresla, hajde nekog da ga kontaktiram da javim čovjeku da mu ne napravi neki belaj u stanu. Danas dodje ovaj sto mu je ugradio kaze sve ok, mora to tako.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. selvin

selvin Moderator

@mobsterc ti haman otkrio toplu vodu kako si se zanimao za klime :D Ne znam bas da ti je trebao toliki research da se zakljuci da se sva elektronika kvari :) Razlike u kvalitetu su i dalje neupitne. Ali opet najbitnije da se garancija ispostuje i da korisnik najmanje osjeti kvar.

7. Majesco

Majesco Aktivista

Samo cekam da dodu klime sa R290 plinom i da vidim ove nase eksperte pri montazi istih, ima da pucaju ko kokice kakvi su eksperti.

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Research mi je trebao da saznam da nije tolika razlika u kvalitetu, a isto tako gdjenje ta razlikani u kojim modelima tako da suplja skoda ko audi ovdje ne vrijedi :D

9. selvin

selvin Moderator

Ne vrijedi nigdje ta suplja. Sve se kvari u zivotu. Ali ne placa se zbog tog nesto skuplje. Moze biti jedan od argumenata da se malo manje kvari zbog boljeg quality controla skupljih brendova, ali ne placas dzaba skuplje. Za svaki proizvod, bilo klima, masina za sudje ili auto, vecina ljudi koji kupuju jeftinije misli da ovi ostali plaćaju samo ime, a u realnosti u 90% slucaja placas bolji prozivod, da li zbog kvalitete, tisine, energetske efikasnosti, nebitno. Nije dzaba skuplje. "Evo kineska isto radi za duplo manje para" i ostale bajke. Naravno postoje izuzeci uvijek i pojedini modeli gdje skuplji ne valjaju a jeftiniji bolji. Opet kazem izuzeci.

10. zoi

zoi Veteran foruma

Postoji i dumping cijena sa jedne strane kao i brand tax sa druge strane.

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ti se tjesi kako hoces, ali to jednostavno nije istina. Ako je nesto skuplje ili brend apsolutno ne znaci da je bolje. Nije dzaba skuplje je ispod tvog nivoa, mozda nivo nekih neukih ljudi.. ne mogu biti izuzeci kada je toga sve vise i vise. Skart se prodaje pod dobro, samo sa znackom.

Last edited: Nov 30, 2024 at 9:48 PM
  12. selvin

selvin Moderator

Mnogo puta probao i pokajao se sa tim preporukama "isto kao" a i procitao milion puta ista iskustva. Ispod tvog nivoa je i to "placas znacku". Izuzeci da, kako rekoh vec. U globalu si mnogo sigurniji i dobijas mnogo bolji proizvod kad ides na provjerene brendove nego na "zamjenske iste samo malo drugacije skroz". Ali svakom svacije, da ne duzimo pricu dalje jer postaje pomalo i offtopic jer ne pricamo samo o klimama :)

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ja primarno mislim na klime, to sto se prozima na ostalo je druga stvar. Konkretno ulazni model mitsu ti ne daje nikakvu sigurnost. Platis znacku panasonic a dobijes midea toplotnu pumpu. Po meni najgori primjer: bosch, ogromno ime a mrtvi kinez. To danas granici sa prevarom. A ti sto se osjecas prozvan za mercedesa, to opet nije moja stvar, to vidi sa taletom, jer ne vidim drugu poveznicu. Zasto bi branio brendove samo jer su brendovi o temi za koju nemas znanja nego eto nije dzaba skuplje, zato sam rekao da je ispod nivoa.

Last edited: Nov 30, 2024 at 11:29 PM
  14. selvin

selvin Moderator

Nisam uopste pricao o autima. Bezveze se pozivas na to, bespotrebno. Prvenstveno sam mislio na ove teme o kućanskim uredjajima a ukljucujuci i klime i telefone i slicno. Stalno se prozima ta prica kako je nesto isto a ni blizu. Vazi i za auta, ali to nije tema nit se osjecam prozvan za auto na temi za klimu :)

A vezano za ulazne modele, to se slazem. Najcesce ulazni modeli kod poznatih brendova i jesu u rangu noname-a. Eto gore navedeni bosch, za npr. ves masine i masine za sudje tek od 8 serije je pravi bosch. 6 serija je kako sta, a sve ispod mozes komotno i beko uzet.

Ne placas znacku ni za bosch ako uzmes pravi bosch. Ako uzmes ulazni model, ebg ko ti je kriv sto ga kupujes zbog znacke :)

Editovao si pa da i ja. Ne branim ja brendove samo jer su brendovi. Samo kazem da ne mozes reci da je sve to isto kad zavisi od milion faktora. Jer ces medju brendovima visoke kvalitete naci mnogo bolje robe nego kod ovih "istih samo zamjenskih".

Last edited: Nov 30, 2024 at 11:38 PM
  15. selvin

selvin Moderator

@mobsterc Ukratko pitanje konkretno posto si ti expert. Da hocu da ne trosim 6 mjeseci na research i hocu da kupim klimu sad, da li bih prije pogrijesio da odem i kupim srednju klasu Daikina ili da uzmem 20-30% jeftinijeg kineza? Na to se svodi moja logika. Ne zelim da se za svaki moguci uredjaj koji kupujem trosim tako ko ti i ulazem mjesece svog zivota radi 500KM razlike i nepostojece ustede na kraju :)

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa kako onda ne treba pricati o tome i siriti svijest. Kada ovdje kaze bolje da sam doplatio 2-3 stoje i kupio japanca, znas i sam da ne misli na LN seriju od mitsu. Ovdje smo oduvijek bili, barem ja, da nadjemo koji je to hw gdje nas ne varaju, gdje dobijemo vrijednost svog novca. Naravno, ostarili smo, prioriteti se promijenili, sada gledamo i komfor pa sam se slozio sa tobom na temi o telefonima, nemam kad da se zajebajem sa sw... Ali evo klime su nepoznanica, malo se zna i malo ima informacija, zasto malo ne istraziti da ne budemo bas ovce i da kazemo samo mitsu, nema dalje, jer su nekada pravili dobre stvari.
    Vec sam to spominjao, trziste klima je totalno neuredjeno, nikakvih komparacija nemas, niko se time ne bavi, prodaju muda pod bubrege i kada sam vec dosao donte spoznaje zelio bih da je podijelim. Ja bih sada najradije napravio kakav lab i radio recenzije, testirao klime, kao sto je enis onomad, da nam pokaze kako nesto radi a ne da citamo marketing.
    Ali mislim ni da sam 15g mladji ne bih imao snage da se iznesem jer ovo polje je tako specificno, modeli drugaciji za svaku regiju, specifikacije razlicite, ciljana publika mala..na to sam mislio kada sam ono govorio borba sa vjetrenjacama. Trubicu ja ovdje malo, nije problem, ali kako doprijeti do sirih masa i sto je najgore, ne smijes se usuditi ni preporuciti nesto jer dosta ovisi i o monteru. Mozes dobiti savrsen uredjaj i da bude pogresno montiram pa ne budes zadovoljan.

Meni je i sasvim logicno da kada nemas nikakve kontrole da su svi oni poceli proizvoljno da se igraju sa trzistem.

Last edited: Dec 1, 2024 at 12:07 AM
    dams82 likes this.
  17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Prvo grijesis sto mislis da sam ja to radio radi ustede. Da sam htio da stedim, ne bih kupio top tier. Radio sam naucim kako da dobijem ono sto je meni trebalo, konkretno grijanje, kapacitet i efikasnost. Bas zato sto je problem sa montiranjem i sto nije bas da mozes zapakovati u kesu i vratiti.
    A sada da se dodirnemo cijene, ako bi kupio tog srednjeg daikina a treba ti samo hladjenje, objektivno bi bacio pare i platio 2500 nesto sto mozes dobiti za 1500 pa mozda i od tog istog daikina. Konkretno perfera ili obicna comfora bi bila ta neka srednja varijanta, a mozda bi ti sensira zavrsila posao. Opet comfora ima verziju optimizovanu za grijanje koja je totalno druga klima (drasticno skuplja). A da ima ikakvog smisla placati emuru 5k ili ururu sarara 7k, moras bas da budes na ti sa parama, za par hiljada dobijes ugradjen ovlazivac vazduha :D
    Valjda zato i citas forum, da procitas sta pise neko ko je 6mj istrazivao kako ti ne moras, ili ces kao tale, traziti preporuku a kupiti sta si zacrtao?

Last edited: Dec 1, 2024 at 12:05 AM
  18. selvin

selvin Moderator

Slazem se 100%. Ali gledas iz svoje perspektive gdje si perfekcionista koji ce istraziti svaki detalj i potrositi puno vremena na kupovinu i research. I nisam rekao da si radio zbog love. Kazem da ja to ne bih radio zbog love. Obicni kupac to ne radi nikako. Eto ne radi ni Haker, on je uzeo neku preporuku s foruma i misli da se zeznuo i da je bolje da je uzeo random mitsua. Mozda bi i bolje prosao, ko zna. Samo kazem da je sigurnije ici na brend (samo ne u ulaznim modelima) jer najvisi modeli im i drze brend, u srednjoj klasi krece fuseraj ali opet je veca sansa da ces ubosti nesto dobro :) Na kraju krajeva, uvijek se poslusa neka preporuka.

Moj nacin kupovine u zadnje vrijeme je preporuka za neki model iz poznatijeg brenda preko foruma najcesce, pročitam koji review da se uvjerim i sam i to je to. Za sve ostalo treba previse vremena i rizika :) Puno ljudi pise svasta i preporucuje samo zato jer njemu nesto radi. Drugi poslusaju i na kraju problem.

19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa slazem se, kada sam ja vec budala, ostali treba da iskoriste pa bar djelic sumnje da imaju iduci put kada im neki monter pocne pricati bajke.
    Takva je stvar, vec sam podcrtavao, ako kupujes glavno je gdje (hoce li ti uvaziti reklamaciju) i ko montira. Koja klima ispadne tek treci prioritet (pricamo o standardnim korisnicima, primarno hladnjenje i dogrijavanje). Ako si napravio kucu i planiras da ti grijanje bude na klime ili toplotnu pumpu, po meni vrijedi se potruditi i istraziti.

selvin likes this.
  20. mobsterc

mobsterc Overclocker

Last edited: Dec 1, 2024 at 12:34 AM