Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. selvin

selvin Moderator

Eto vidis o tome govorim, super primjer. Ja ne znam da bih mogao dati 1800 za vivax :) Jednostavno mi ne ulijeva povjerenje. Vjerovatno bih u tom slucaju trazio Daikin/Mitsu i pruzio se jos 500KM ili koliko treba da izadjem iz entry level modela.

2. Haker

Haker Veteran foruma

Selvine, Hakeru drug radi za Haier i ugrađuje klime, ugrađuje i japanske i ja sam kontao uzeti misu on me odgovorio kaze da ću baciti pare. Sada kada je popravio ovu ja mu govorim da ću japanca za godinu dvije I on otprilike govori sto i kolega sa foruma, da ne mjenjam ništa.
    Dalje, on misli da sam sa ovim sprejom za čišćenje zeznuo el motor, kaže možda je ušla voda u njega, ko ce ga znati, činjenica je da je crkao odmah nakon toga.

Generalno tržište se mjenja, nije to isto kao prije deset godina, kinezi su sve skontali kako napraviti dok ovi brendovi kojima oni uzimaju posao očigledno snižavaju kvalitetu. Najbolji primjer su televizori i ostala recimo masovnija bijela tehnika koju svi kupujemo.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

3. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa napisao sam ti tacno, moras dati jos 1000 a ne 500. A i to je dobra cijena kod nas. Jbg, malo ko je spreman placati toliku razliku, pogotov ako uzmes u obzir da ti je monter moze zajebat a ti i ne znas da je zajebo.

dams82 likes this.
  4. Haker

Haker Veteran foruma

Sta bi mogao biti problem sa ovom klimom. Vani sedam stepeni zaledi skroz, puca i lupa kao luda pokušava se odlediti, ispod nje poplava. Komšija u Austriji ja ga kontaktirao, dolazio mu lik koji je ugradio kaze tako treba.[​IMG]

5. Majesco

Majesco Aktivista

To se moze desiti kad nema dovoljno plina u njoj pa ledi nekontrolisano, a ljeti unutrasnja zna da bude sva od leda ako nema dovoljno plina.
    Druga solucija moze biti ako je tu gdje je klima iz nekog razloga se stvara velika vlaga i zadrzava hladan zrak i uzrokuje ledenje.
    Mada po izgledu prije da je ova prva opcija.
    To taj monter odbija servisirati, ona nije normalno zaledila kao inje nego je na njoj tvrdi led

6. Mujka

Mujka Komšija

majstor levat
    opcija

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa kod nasih majstora sve tako treba. Nema dovoljno kapaciteta za ono što pokušava postići, ali obzirom da je u df često moguće da fali plina i kada je na max broju obrtaja kao i ventilator vanjske jedinice, što ima za posljedicu veći tlak i nisku temp. freona. Kod niske temp. freona (uz prisustvo veće količine vlage u zraku) dolazi do zaleđivanja kondenzatora (rebrasti izmjenjivač) vanjske jedinice i tada klima često ide u defrost. Očito kompresor radi na max predugo, ne može ni da je odledi, zakovana ledom :D

8. Haker

Haker Veteran foruma

Hvala momci. To je sigurno, od roditelja je klima pored nije nikad zaledila na ovim temp.

Ali stvarno koji supak moraš biti da kažeš da je sve ok, a znao je sigurno sta je.

9. Majesco

Majesco Aktivista

Danasnji monteri obicne fukare, njegovo je da montira i to ne rade kako treba i pokupili svu pamet svijeta.
    Ako taj komsija ima mogucnost da je ugasi preko interneta neka uradi, da ne napravi kakvu vecu havariju i mozda se klima i moze spasiti.

Haker likes this.
  10. ibran

ibran Aktivista

Toj klimi je totalno zapušen, kondenzator, pa plin nestigne da se kondezuje i raste pritisak plina, nestiže se odlediti.
    Iskljući klimu neka se odledi dobro očisti kondenzator, provjeri ventilator kako radi, a majistor može provjeriti prema vrsti plina i pritiscima potisa i usisa imali ga dovoljno. Danas ima puno diagnostičkih aplikacija da se testira rad klime pa može dati približno uzrok nestabilnog rada klime.

11. Haker

Haker Veteran foruma

I kažu LG loš :D bas da vidimo koliko ce izdržati [​IMG]

12. dams82

dams82 Overclocker

Proslijedio sam ovo svom majstoru, kaže da ovo nikako ne može biti u redu, ima više faktora koji mogu uticati ali svakako osim što ne radi kako treba ovo može biti jako opasno i može se zapaliti klima. Pa upozori komšiju.

Haker likes this.
  13. Reznor

Reznor Overclocker

14. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Jesi zvao ove firme sto rade instalacije grijanja?

15. AggressoR

AggressoR Komšija

Uzmes zastitu od automobila ljeti protiv sunca, isto je to. Samo stavis iza radijatora.

Sad koliko pomaze pitanje je.

16. Reznor

Reznor Overclocker

Hvala vidjeću s time, ako ne nađem u pennyju, ne da mi se naručivati, jer bi me dostava izašla ko i sam proizvod.
    A ne bi mi ništa to pomoglo za firme što rade instalacije grijanja, kuća nema termoizolaciju nikakvu, a i to bi se dugo radilo, morala bi se i vani fasada pokriti i iznutra, pa i krov, ovo bi bio neki pokušaj pa da vidimo.
    Račun zadnji mjesec je bio 291 KM, od toga 4/8 radijatora grije, plus je bojler bio u kvaru prošli mjesec pa radio na minimumu snage, čak štaviše par dana nije nikako radio, a naplatili ko da sam se uredno grijao kao i prethodnih godina.
    Neki oko mene lože drva, ja to ne mogu uvijek, valja stalno oko toga dežurati. Plus mora svejedno grijanje raditi barem gdje su glavne cijevi da ne zalede na minusima (2/8 radijatora), jer u kući bude hladno ko i napolju kad nema grijanja (od sedre su zidovi).

Last edited: Jan 2, 2025
  17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nista ti to nece smanjati potrosnju... Termodinamika ce se usprotiviti tvom naumu :D

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Bez izolacije tu nema pomoci. Dok radi grijanje,nesto i ugrije ali cim se grijanje ugasi,toplota "ispari" :D
    To ti nece nista pomoci,jer tebi problem prave zidovi,oni su hladni i oni hlade sobu...jer nema izolacije da zadrzi toplotu unutar objekta.
    Sve sam to prosao...imao neomalterisanu kucu,od bloka...grijao se na alfa kamin,koji je top i koji grije kao lud ali cim stane vatra,tako i toplota pocne da izlazi. Jos mi i stolarija bila losa...tek kada sam uradio fasadu sa stiroporom,pa onda na spratu na ploci glazuru,pa kvalitetne PVC prozore,pa pokrpio rupe na vratima za sprat i ulaznim vratima sa onim spuzvenim kederima,sto idu oko vrata...tek sada se moze toplota normalno zadrzavati u kuci i grijanje me ne kosta kao svetog petra kajgana.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Zašto bi morao iznutra i s vana? Izolacija se radi samo s jedne strane i to vanjske, osim u ekstremnim slučajevima gdje to nije moguće. Što deblje to bolje. Ako. nemaš sredstva za čitavu kuću kreni sa sjevernom stranom pa okruži kući stranu po stranu. Na kraju krov. Za 5 godina ćeš je srediti a finansijski će biti puno lakše. 10cm stiropor minimum.

20. Reznor

Reznor Overclocker

Pogrešno napisano, išlo bi s jedne, vjerovatno unutrašnje, jer zbog materijala tj sedre kuća ima autentičan izgled, pa ne bismo da to pokvarimo, unutra smo namjerno ostavili jedan ćošak sobe netaknut, ali će sad i tu ići izolacija.
    Imamo već nekog ko bi trebao unutra postaviti stiropor barem po krovu, ali je na čekanju. Otac se bavi time, vjerujem da zna šta treba sve raditi.