Grijanje/hladjenje u kuci/stanu i potrosnja

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 7, 2023.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

Dobro pazite sa stiroporom unutra, ako se to zatvori, vlaga je neminovna..

2. nivla

nivla Komšija

multipor iznutra bi mogao pomoci ali cijena je povisoka

3. mobsterc

mobsterc Overclocker

Iznutra moze i lamperija drvena

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Upravo. Sve sto stavis a ima makar najmanje rastojanje od zida, stvarat ce vlagu.
    Bez dobre vanjske izolacije nema nista. Stavljanje stiropola s unutrasnje strane samo stavara vlagu i jos gubis prostor.

5. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja grijem oko 110 kvadrata (10 radijatora) i zadnji racun je dosao (novembar) oko 220 (kalimetar - tuzlansko centralno grijanje). E sad da su majstori dobro sproveli cijevi od grijanja manje bi bilo. Ovako su cijevi sprovedene kroz citav podrum + 2 sobe (posto je kuca na nagibu) i toplije bude tu nego na drugom spratu), kad sracunam grijem znaci oko 180 kvadrata. (Cijevi ima ko za 4-5 radijatora). Termoglave (ventili) su sami smanjili racun za oko 30%, stolarija je drvena tako da dosta propusta hladnog zraka. Fasada nije stiropol, nego malter pa nabacena preko glazura.
    (Siporex s 3 strane i jedna strana gotov citava je u fasadnoj cigli).

I najveci racun u zadnjih 5 godina je bio oko 380km, bez termoglava, s njima ja mislim oko 260.

6. nivla

nivla Komšija

on pise da mu je kuca od sedre ozidana, dakle ne bi da narusava vanjski izgled zidanog kamena
    materijal koji je napravljen za izolaciju iznutra je multipor, nije idealno rjesenje ali sumnjam da ima bolje, paropropusan je i ima ga razlicitih debljina 5 cm, 7,5cm , 10cm, 12,5cm, 15cm i 20cm
    mana je sto je kod nas jedna ploca debljine 5cm oko 7 maraka , dimenzije su 60x50cm pa izadje kvadrat bez ljepila oko 20km, druga mana je sto se kupuje po narudzbi pa ako zafali koja ploca onda moras cekati dostavu dugo
    https://www.renoviranje.hr/izoliranje-zida.php

zoi likes this.
  7. Reznor

Reznor Overclocker

Upravo, pravljena je tada od pilom ručno rezanih kamenih blokova tzv sedra koji kad se stvrdnu postanu tako tvrdi da ne možeš bušiti svakakvom bušilicom samo onom velikom udarnom.
    Pravljeno je 70tih godina od čega se stiglo jer se nije imalo, tako da ima dosta nekih propusta, ali generalno kuća je prilično čvrsto urađena. Autentičan izgled je jer je to kamen od stijene, doslovno izgleda kao da gledaš u neku pećinu :D
    I samo dvije su takve kuće ja mislim ostale u mojoj mahali, tad kad je napravljena bila je najveća, sad ima i većih.
    Što se materijala tiče mi na takvim stvarima ne štedimo, uzimamo samo ono što valja, a otac kao neko ko je radio na ovoj kući i ko je inžinjer za ovu oblast mislim da zna bolje od mene, tako da njemu prepuštam. Ako bude morala vanjska fasada da se prekrije neka se tako i uradi.

@AggressoR da je meni ovdje sad tuzlansko centralno, usput mislim da moja kuća ima više kvadrata, a i plin je žara skup ako nije od toplana grijanje, već poseban priključak u stambenoj jedinici. Jedina je prednost što ljeti možeš ugasiti grijanje skroz da ne troši plin, dok toplane i ljeti plaćaš samo manje.

Last edited: Jan 3, 2025
  8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Tesko ce ista rijesiti problem istinski,bez vanjske izolacije. Sve ostalo su improvizacije.
    Sada vi sami sebi odgovorite da li zelite rustikalni dizajn kuce na ustrb toplote i cijene grijanja ili zelite komfor i nize grijanje na ustrb izgleda kuce.

9. ECeh

ECeh Novi član

Iznutra radite sve osim stiropora, ali uz ventilaciju nije ni to strasno toliko. Ima nekoliko opcija koje nisu strasne a dobre su za unutrasnje radove. Evo trenutno moj badzo ce postavljati unutrasnju izolaciju tvrdu kamenu vunu i onda ide standardno mrezica ljepilo i obrada. Parapropusno, imate i zvucnu izolaciju, postupak jednostavan i relativno brz.
    Druga opcija je klasicna kamena vuna i rigips (ne preporucujem).
    Treca opcija su drvena vlakna i onda obraditi klasicno. Drvena vlakna su cvrsta, imaju odlican koeficijent termo izolacije, zauzima malo prostora (3-5 cm) i relativno lahka montaza i kasnija zavrsna obrada.
    A imate i neke premaze poput thermoluxxa, iako bih ja prvo kamenu vunu 5 cm, pa onda taj premaz.

BiceBolje likes this.
  10. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Kolko košta za 70 kvadrata.

11. AggressoR

AggressoR Komšija

I ovdje je, placas 6 mjeseci ( mozes rasvuc na godinu ali prije pocetka iduce sezone racun mora biti 0).
    Do prosle godine placao si samo sto pptrosis ako zavrsnes u sezoni ne moras nista placat, dok sad moras pausalno placati odredjen iznos po danu.
    Fiksna cijena (ne znam sad tacno iznos) x reservisanq kvadratura koja bi se trebala grijati (reservisana stranaod njih, kad ne radjen projekat) x broj dana u mjesecu i onda na to ide jos potrosnja.
    Sad je od od prvog poskupilo.

Reznor likes this.
  12. ECeh

ECeh Novi član

Mnogo, ali provjerit cu sa majstorom.

13. dmr

dmr Veteran foruma

Sad vidjeh na vanjskoj jedinici kod mame, zaledilo crijevo za odvod kondenzata i onda se i gore oko lima gdje izlazi crijevo malo nafato led. Vidim ispod klime da je preljevalo pa kapalo ispod i stvorio se led, sad nista ne kapa jer je zaledilo. Koliko je opasno i sta da radim, moze li ovako gurati dan dva dok ne dodju vece temperature da odlede?

14. Majesco

Majesco Aktivista

Nece joj nista biti, isparivac je slobodan, ona je samo zaledila u tacni i preljeva, ako imas mogucnost izvadi crijevo i neka kaplje direktno iz lulice.

15. dmr

dmr Veteran foruma

Hvala, trenutno ne kapa nigdje, kao da je zaledilo skroz :). A sutra cu pokusati izvaditi crijevo, maloprije nisam mogo.

16. dams82

dams82 Overclocker

Možda pomogne da upališ hlađenje na 10ak minuta da se ugrije vanjska jedinica.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

dmr likes this.
  17. Haker

Haker Veteran foruma

Od sutra ide jugovina piše 11c tako da će to pomoći

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

dams82 and dmr like this.
  18. ECeh

ECeh Novi član

Da li se iko grije na el. kotao? EloBlock?

19. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Imam ja taki, ali ne palim ga već dvije godine.

ECeh likes this.
  20. Reznor

Reznor Overclocker

Je li vama logično/normalno povećanje vode s max 9 KM na 44,80 (pri tome je išlo 22 pa 27 i sad odjednom ovo).

Navodno je pukla cijev negdje i otvoren je nalog, šaht je pun vode. Na njihovoj je strani. Ne dolaze čekaju haman klizište da se pokrene kao i na Pofalićima. Apelirali smo, slali direktoru na ruke preporučenom, otac išao lično u direkciju.
    Također i dalje stoji ime na računu umrlog člana porodice znači da dopis nisu ni otvorili. Kakva je ovo "firma". I da, ovo se vuče već čini mi se 3. godinu. Nalog otvoren više puta, jednom čak došli obilježili mjesto i nikad se više pojavili nisu.

Usput ne znam je li povezano, ali nakon havarije na plinskom bojleru (kuckanje u kazanu), sad je počelo i na novom Velis Wi-Fi Pro električnom bojleru, jak pritisak ili loš kvalitet vode?

Jedino mi dođe da iskopam bunar i nađem vodu ili se ilegalno priključim, "kad neće brdo Muhamedu Muhamed će brdu" varijanta.

Last edited: Jan 11, 2025