Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. dmr

dmr Veteran foruma

zasto?

2. igor.g

igor.g Komšija

Zbog latencije i frametime. Em nema dovoljno informacija ispod 50fps da generiše 'kvalitetne' fake frameove i dobiješ visual artefakte slicno kao DLSS performance na 1080p. Nvidia također preporućuje min 60fps prije FG.

3. dmr

dmr Veteran foruma

Onda ukljucit i dlss na quality i FG i deri u 130 fpsa :D

Picoooka likes this.
  4. Picoooka

Picoooka Komšija

Jakako :D pa sto si kupio monitor oled 240hz jbt nego da bude potpun ugodjaj :)

dmr likes this.
  5. dmr

dmr Veteran foruma

ja ba, sad sve igre preko 140 fpsa hahaa :D

6. nFare

nFare Komšija

Ima li ko iskustva sa 1440 24 inčnim monitorima?
    Kako izgleda, jesu li presitna slova kako radi text upscale na 125%, slabo nešto ima po netu da se nađe a i uživo da se vidi, uglavnom su 27"

7. dmr

dmr Veteran foruma

Pa mislim da smo vecina na 27” i 1440p. Super rez za tu dijagonalu, vidi se text super na 100% scaling, ne treba uvecavati nista

Edit. Ucini mi se da je pisalo 27”, sad vidim 24”. Meni bi bilo presitno na 100%, jedino da ides na 125%, mada ce uvijek biti programa na koje se skaliramje ne primjenjuje pa tekst ostane presitan.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

nFare likes this.
  8. selvin

selvin Moderator

Ja sam 3 godine koristio 2xDell P2418D na poslu i koristio sam na 125% i bilo mi je top. Mnogo bolje od full HD monitora, detalji su ocigledni. Sad sam na 2xP2723DE, i pikseli su mi vidljivi, losiji je PPI dosta.

nFare likes this.
  9. Reznor

Reznor Overclocker

Meni je Ultrawide najbolja stvar, slučajno naletih na ovaj PBP i PIP dosad ih nisam koristio, super stvar ko ima dva računara.

10. Qler

Qler Veteran foruma

Koji Dell 27'' 4k je ono nije vrh, nego neki best buy za everyday usage i lagani gaming? Ja, i da ima Type-C i podrzava daisy chain :D

Da li da gledam ono sta se uklapa u budget S P ili U serija?

11. nFare

nFare Komšija

Koristim već neko vrijeme 27 sa 1440p i 125% uvećanje i kontam da mi je zamalo preveliko, sa nekih 60-65cm udaljenosti naziru se pikseli pomalo, 100% je presitno.
    24 Full HD je već outdated, baš se vide pikseli na 100%, slika mrljava.

@selvin Kontam i ja da bi 24" na 1440p i 125% bio sweet spot ali nisam siguran, zato pitam, na nekih 55-60 cm udaljenosti.

12. selvin

selvin Moderator

27 na 1440p koristim na 100%. Sitnije je nego 24 na 1440p sa 125% doduse ali navikao sam se. Kazu da je idealan scale negdje oko 113% za 27 1440p pa probaj :)

Mislim da ces biti zadovoljan sa 24 1440p 125%. Mada ne znam kako ce ti pasti silazak na nizu dijagonalu. Ali skok na 27" 4k sa 150% scalinga je skup, pogotovo kad trebaju 2 monitora.

13. selvin

selvin Moderator

Mozda da ides na P2723QE. Imas u njemu kao dock, i ethernet i daisy chain i 90W punjenje, samo spojiš usb-c u laptop i sve je tu.

Edit: Doduse sad vidim da spominjes i gaming, nemam pojma kakav je za tog. Mozda nesto onda iz S serije.

14. nFare

nFare Komšija

Hajd dobro je ako je tako, biće taman ako je tekst malo veći nego na 27" 100%, nije mi problem manja dijagonala jer gledam sa bliže udaljenosti ca. 55-60cm. Treba mi samo za 1-2 puta sedmično home Office i ponekad yt, a biće na nosaču monitora koji će se pomjerati kad se ne koristi tako da bi mi zbog karakterističnog setapa 27 bio prevelik gabaritima. Ići ću na 24" sa nadom da će biti ok, trebalo mi je da neko potvrdi slično razmišljanje jer nekako cijeli internet ima ovakve dileme ali na 27"+, baš teško naći neki usporedni review

selvin likes this.
  15. Qler

Qler Veteran foruma

Nema kod mene fast paced gaminga, to je AoE SC2, nekad Forza i Mortal Kombat... ali u glavnom RTS i turn based strategije :)

Ali nije za mene, jaran trazi preporuku. Hvala na savjetu.

Reznor and selvin like this.
  16. Reznor

Reznor Overclocker

Najbolje igre RTS i turn based isto :)

Ne znam, meni je 27" malo, 32" bi bilo optimalnije.

A zašto ne 34" ultrawide: https://olx.ba/artikal/60928299#
    Košta slično kao i gore spomenuti 27", ali dobije se više prostora i mislim da Ultrawide monitori bi trebali imati PiP i PbP modove, a uz software dobiješ i tiling prozora - prevrh stvar za posao, ali ovi "profesionalni" monitori su svi 60 Hz iako je IPS (LG je imao Ultrawide sa 75 Hz, ali bez USB-C).
    Evo i U serija: https://olx.ba/artikal/53086407#
    Također nađoh još jedan u tom cjenovnom rangu, ali je VA panel, no ima 100 Hz: https://olx.ba/artikal/54201857#
    Ja se poslije Ultrawide više nikad ne bih vratio na 16:9 monitore :D

17. Qler

Qler Veteran foruma

Mozda je subjektivno, ali za posla, meni je nekako puno bolje dva fizicka monitora, nego jedna ultrawide... ne znam, nije mi legao... Kuci bi i uzeo mozda jedan umjesto ova dva, ali o tom po tom :D ako cu vec dati milju i po u PC radije bi sad upgrade MBO CPU i RAM odradio :D

18. Reznor

Reznor Overclocker

Zavisi koji je use case... kod mene u ovoj sad zadnjoj firmi je dugo 2x27 HP setup koristio QA i to zato što mu je jedan računar Mac Mini drugi Windows laptop. Bili su spojeni SBOX stalkom za dva monitora.
    Na kraju kako nam je raspored free seating, on je dobio MacBook Pro i prešao na drugo mjesto gdje je 27" Samsung Odyssey, to mu više leglo, a ovo mjesto sa 2x27 ja sam jedno vrijeme furao i da ti pravo kažem meni kome treba prostora, jer radim u Figmi i Android Studio 2x27" setup mi je bio totalno bespotreban, na kraju se samo jedan od ta dva koristio.
    Drugi problem je bio što nije imao USB-C već je išlo na adaptere, a ti adapteri su ko igračke, ali skupe, počnu prekidati nakon koji mjesec. Doduše onaj zadnji MacBook 14" je imao i HDMI, pa je samo jedan išao.
    Opet, UltraWide mi nudi dovoljno prostora, ako mi treba još jedan manji monitor mogu ga dodati sa strane npr u portrait mode. Mada s UltraWide možeš kako rekoh spojiti dva izvora na isti monitor i podijeliti ekran na dva dijela i sve to na jednom desku. Eto od ove 3-4 firme da sam bio, samo sam jedan slučaj vidio da je stvarno trebao 2x27" :D
    I ovaj sad što imam sam i uzeo radi posla prvenstveno, jer sam vodio sastanke i pisao bilješke istovremeno pa mi je trebalo da naredam više prozora da stane na jedan ekran.

Last edited: Aug 10, 2024
  19. selvin

selvin Moderator

Ma taj 34" na toj rezi je srednja zalost. Od 32 kad krenes 4k je must have. Meni je na 27" 2k osrednji, to je taj ppi, evo potvrdio je i @nFare da se vide pikseli. Pricam za normalnu upotrebu, ne za gaming, to nemam pojma.

20. Qler

Qler Veteran foruma

Ja imam obično Royals za remote connection Na servere na jednom monitoru, teams, Excel, i ostala sranja na drugom, a na laptopu mi mail stoji :)