Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. nFare

nFare Overclocker

Samo da potvrdim ono što je savjetovano, 24" na 1440p i 125% uvećanje je super izbor, rekao bih sweet spot, puno bolje izgleda nego 27" na istoj rezoluciji. Tekst je baš čist i odaje dojam premium proizvoda iako je neki osrednji model u pitanju (AOC q24v4ea)

selvin likes this.
  2. Hercegovacc

Hercegovacc Aktivista

Zanimljivo kako se AOC monitori drze dugo u tom srednjem segmentu monitora,da kazem u samom su vrhu u tom srednjem segmentu, i sam imam AOC 2k monitor i vrlo sam zadovoljan . A 2K rezolucija je do 27 ", vec preko toga, pogotovo od 32 " to je vec podrucje za 4k

nFare likes this.
  3. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

4. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Jesi li probao gledati neki review na youtubeu da vidis kakvi su u praksi?

5. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Pozdrav.
    Kakav je ovaj monitor:
    S obzirom da je nov sa garancijom, jel ovo povoljna kupovina?
    Monitor Xiaomi 27'' A27i 100Hz AKCIJA 198 KM.
    https://olx.ba/artikal/62632796
    Review mi djeluje ok

Hvala

Last edited: Nov 3, 2024
  6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Koliko sam ja upratio,Xiaomi monitori su low end i nista posebno.
    A i cijena sve govori.

7. Bio_Sam_Zmijanac

Pa ne očekujem mnogo za 198 KM :D, ali makar ima 100 Hz i nov je.
    AOC, Asus i sl nude 75 hz i polovni koštaju više.

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Tesko da moze bolje za te pare

Sent from my iPad using Tapatalk

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

To sto je nov nista ne znaci. Ja sam skoro dao 630-40km za 27" 2160/1440 170hz freesync monitor pa nije bas da sam se posve razocarao nego ono nije nesto woow u poredjenju sa starim monitorom kojeg sam ranije koristio dell U2412M

Bolje kupi kakav dobar polovnjak za dvije stoje nego neku ragu.

10. Bio_Sam_Zmijanac

Ma nema polovnjaka buraz. Ja imam Asus VK246H 60hz monitor je iz 2009 godine. Radi 24h, pa sam kontao malo da se pojačam do 200 KM, ponuda je samo gora sranja sa 75 Hz, IPS.

11. dmr

dmr Veteran foruma

1080p na 27", jesi li siguran? Bolje onda ganjaj 24"

12. selvin

selvin Moderator

Pa bice ti skok ko sa oktavije na 3008, bice veci i noviji a realno nista bolji u kvaliteti slike, cak sta vise vidjet ces piksele s metar. Samo nemoj hvalit ovaj monitor da je best buy poslije.

Reventon likes this.
  13. Bio_Sam_Zmijanac

Pa razlika je 10 ppi (između 24 i 27') a 144p je razlika 20 ppi, pa odmaknut sam pola metra od monitora. Svi QHD su 60 hz, a preko toga su preskupi.
    Bitnije mi je ovih 100 Hz nego 144p.

14. Reznor

Reznor Overclocker

Otac ima 27" AOC s tom rezolucijom, ja lično sebi ne bih. Štaviše, glede kvalitete slike IPS ima kvalitetniji prikaz, dok VA ima življe boje, ali su washed out, pod uglom kad gledaš monitor ne vidiš sadržaj, svaki jeftini VA panel ima određeni ghosting i zamara oči prilično. Što rekoše iznad to što ima veći refresh rate i nov je ne znači da je bolji. Imam 24" stari Dell do 34" AOC-a.

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Idi na 24 inca,vide se pixeli i na 24 FHD sa pola metra,idi na IPS i vidi ima li sta polovno sa malo vecim refresh rateom za te pare,neka je i polovno ili dodaj jos 50 KM.
    Monitoru nece nista biti sto je polovan...kod mene monitori budu po 6-7 godina,nikada nijednom dlaka nije falila.
    A bolje je kvalitetniji prikaz slike i dobre boje i IPS,nego veci refresh rate...barem meni.
    Osim ako nisi okorjeli gamer pa da po cijeli dan deres pucacine a po upisima ti,mislim da to nisi.

Ja imam neki HP,sa jako tankim onim bezelima,nije gamerski,nego srednji rang monitora,koji je u klasi kao bolji Dell monitori i sa slikom sam prezadovoljan.
    Igram i igrice ponekad,nikakvih problema nisam imao,iako je 60 Hz.

16. Reznor

Reznor Overclocker

Skoro je kolega s foruma prodavao Dell 27" za oko 300 KM ne znam je li prodat dosad, ali dobar monitor.

Kratko je bio kod mene iiyama red eagle 24", ali zakrivljeni VA, no ima ovaj s ravnim ekranom i IPS @165Hz. Ima usb hub, zvučnike, jedino mislim da je postolje fiksno.

https://olx.ba/artikal/52011533

Last edited: Nov 3, 2024
  17. Qler

Qler Veteran foruma

Ma 27'' I 1080 je najveći zajeb koji možeš uraditi.

18. selvin

selvin Moderator

Pa opet prica ko kad si trazio pomoc za konfu. Ispade donio odluku i trazis da neko kaze super je. Jest best buy je, kupuj. 27 na 2k vidis piksele na pola metra, a na fullhd je haos.

19. Qler

Qler Veteran foruma

Ma nije samo do pixel a, to je ko da kažeš OK je rezolucija 720 na 19''... Mala radna površina, sve preveliko, nije praktično.. Ružno za gledati, ružno za koristiti, ružno za imati

20. Reznor

Reznor Overclocker

Na tom 27" AOC-u vidim kockice, to znači nije pikselčić samo :D

Evo i poređenje:

Definitivno dolazi do izražaja kod oštrine teksta i same slike, doduše trebalo bi skalirati veličinu fonta ko slabije vidi na 1440p.