Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. Qler

Qler Veteran foruma

Ma znam tale, ali mala je razlika bila u cijeni za onaj 24 ili onaj 60Hz 2k, koji bi ja prije nego taj 120Hz... Nekako ovaj xiaomi mi je fula u startu. Ž

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

U pežou gledam samo ženu. A vrtit ce ona u FHD ono sto meni treba.
    Da sam imao budzet kupio bih 27' 144p.
    Razlika je 24 FHD na 27 FHD je nekih 10 DPI.
    To je sad serendanje da ima ogromne razlike, naravno da ima ako pređeš sa sa FHD na 144p ali opet za šta. Ovako ću i dalje derati igre na FHD, doduše eto onda sam mogao i zadrzati i stari monitor ako ću tjerati 24' FHD. Ovi refurbished monitori su mačak u vreći.

3. mobsterc

mobsterc Overclocker

Sve kul, samo ti pricas kao da je 27 neki upgrade naspram 24, a nije (za fhd).
    Razlika je primarno u kvaliteti prikaza, onaj aoc je iz fabrike vrlo dobro kalibrisan i daje odlicne rezultate i vjerovatno drasticno bolji panel u odnosu na stari. Drugo, dobio bi dosta veci refresh rate. A obje ove stavke vrijede i naspram tgog xiaomi, samo u manjoj mjeri. Ovako si samo kupio skulu jer je povoljna i velika. Opet relativizujes, samo 10ppi, rekao sam ti da to vrijedi na mobitelu, ali na tolikoj povrsini je vidljiva razlika. 24 je gornja granica za fhd, bolje je na 22. Govorimo za 2024 i na sta smo navikli kroz razne uredjaje, mozes se ti patiti i sa 30" i 720p, ali poenta je da za +60KM dobijes puno vise gdje se racuna, kvaliteta panela.

Last edited: Nov 6, 2024
  4. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Slažem se, nabralo bi se to sve na kraju na milju kako bi trebalo da bude, što se tiče panela, ne vidim ja da je nešto loš, ips klasika, ništa losiji od Dell-a na poslu. Na kraju ovo je nov monitor. HP Elite je odličan QHD ali svi su korišteni. 27' QHD je bogami 400 KM.

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ja nisam spomenuo hp, nego aoc 24, konkretno nov g2 :D
    Kako god, gotovo sada, kupljeno i posluzice.

6. iPlay

iPlay Komšija

Sin igra CS na 1280x960. Pitam ga zasto? Kaže on pa veći mi pixeli, precizniji sam, nije mi bitna grafika, nego K/D.
    A monitor mu je Q27G4X (27" 1440p, 180Hz).

Mozda je zbog toga covjek uzeo 27" 1080p. :D

7. selvin

selvin Moderator

Ti si corav ako ti je taj xiaomi isti ko dell U24 serija. Tako da si sebi dobro izabrao. Samo vozi.

8. dmr

dmr Veteran foruma

Jebote koliko rasprave oko nicega :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

9. Hercegovacc

Hercegovacc Novi član

Imam nov na prodaju DELL UltraSharp U3425WE Curved 34" , za forumase 1400 KM

10. dmr

dmr Veteran foruma

Gledam ove najnovije 32” qd olede sa glossy ekranom 4k 240Hz. Kako se prica ovo je sami vrh sto se monitora tice. Vjerovatno ce leci jedan od ovih kad tad :). De nabacite koji komentar koji bi preporucili od njih i zasto. Ja sam pikiro ova 3 ko best buy, dajte misljenje :)

Msi mpg321urx
    Aorus fo32u2p
    Aorus fo32u2

11. Picoooka

Picoooka Komšija

dmr likes this.
  12. dmr

dmr Veteran foruma

Sad imam 27” lg oled koji je mat. Svi koji rade reviewe se kunu koliko je bolja slika na glossy ekranima, nisam vidio uzivo pa da kazem da jeste :)

Picoooka likes this.
  13. Picoooka

Picoooka Komšija

dmr likes this.
  14. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

[mention]dmr [/mention]
    Pa pisao sam, imam Alienware s tim panelom.

Sent from my iPad using Tapatalk

15. dmr

dmr Veteran foruma

A znam da imas, to onaj zakrivljeni?

16. dmr

dmr Veteran foruma

17. Stevie_Ray

Da, blago zakrivljeni. 1800R. Ni kad sam ga prvi put upalio nije mi smetala zakrivljenost, a sad mi je potpuno "prirodna".

Posto je isti panel, sve se svodi na garanciju i cijenu.

18. dmr

dmr Veteran foruma

I jesi li ono bas odvaljen koliko je slika dobra, posebno mislim zbog glossy finisha i malo vise saturiranih boja ili to dvoje zna malo smetati?

19. igor.g

igor.g Komšija

Woled glossy je bolji kao desktop monitor osim ako nećeš qd-oled koristiti tokom dana, jedino ako je soba zatamnjena ili po noći, jer je coating na qd-oledu ljubičasti i ispire boje/contrast po danu ili direktnom svjetlu. Meni ne gine kakav 240hz LCD miniled jer nema šanse da tetošim pc monitor i da deveram oko burnina je mi treba monitor za 6-8h office i gaming. Da je garancija 5god onda je to druga priča al opet ko ce pakovati monitor i slati nazad.

Last edited: Nov 14, 2024
    dmr likes this.
  20. Stevie_Ray

Jasta, jos se cesto stanem divit. U igrama koristim HDR a inace SDR sa brightness na 40%. Nemam nikakvog direktnog izvora svjetla blizu monitora, tako da nemam tipicni problem QDOLED-a. Glossy nije pretjerano glossy, nema nikakvih refleksija i slicno.

[mention]igor.g [/mention] imao sam ja te dileme i pisao sam vec ovdje u vise navrata. QD OLED mi vise pase jer je glossy i ima veci color gamut, kasnije je izaslo par WOLED glossy modela ali po veoma visokoj cijeni. A miniLED jos skuplji, plus ponuda jako mala. OLED jednostavno nije za office rada mada ovaj moj ima prekrasan text rendering. Bas jer je glossy + visok ppi.

Osim toga ni miniLED nije bez mana. Ima vecu max svjetlinu ali blooming je neminovan. Dosta problema sa firmware. Dosta ih ima VRR flicker, mozda i gore nego OLED.

Sent from my iPad using Tapatalk

dmr likes this.