Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

2. selvin

selvin Moderator

Prevelika rezolucija za tu dijagonalu. To je onaj iz ingela, jelde? Po meni je ok monitor, samo sto je presitno zbog te rezolucije. Ja sam navikao na 16x10 na 22".

3. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

jeste.

znači ovo je dobar i kvalitetan monitor?

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

Put pod noge i pogledaj licno... Uporedi sa jos nekim modelom. Ne moze ti drugi reci sta prija tvojim ocima (od TN panela se svakako neces usreciti kod reprodukcije boja)

5. MadbaLL

MadbaLL Overclocker

šta znači to TN panel? monitor sam vidio lično, doduše ugašen. meni je bitno da je samo kvalitetan u proporciji s cijenom, odnosno da nemam probleme s njim. računaj da sad imam ovaj samsung syncmaster 710n iz 2006. i on mi je super, pa eto neka to bude referenca za poređenje.

6. NAILS

NAILS Moderator

Pa jeftini panel. Ne mozes da vidis pojedine boje. Istina, postoji i malo razlika izmedju pojedinih TN panela ali prvenstveno bude uskracenost od prikaza pojedinih nijansi.

7. selvin

selvin Moderator

Mislit ce Madball da su tn monitori sa 32 boje, kako ste u zadnja 2 posta napisali.
    Madball, i taj tvoj je TN panel, googlaj malo o cemu se radi. A ovaj sto kupujes je svakako dosta bolji, samo sto bi ga trebao pogledat (upaljenog:D) da vidis odgovara li ti. Vjerovatno ce ti bit presitno.

8. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Iz tvoje perspektive nista. Osim ako neces dati 800KM za 22 inca, svi monitori su za tebe TN.

9. GW

GW Moderator

Beton odgovor. :D

10. ---

--- Aktivista

ima li negdje u sa 19'' 5:4 monitora?

11. 4t0N

4t0N Guest

na sta treba gledati najvise kod kupovine monitora?
    malo sam procitao ovu temu pa vidim osvjetljenje, matrica i sl, sta je najvaznije...
    jel graficka ima veze s odabirom monitora, i jel 22" puno za ati-r 5770? *mozda glupo pitanje al sta ces :oops:
    + ako nije belaj preporuka za 22" monitor do 350km

i onako usput jel ovi LED monitori bas vrijede ovoliko ..... mislim na razliku od 200-300 km izmedju led-a i lcd-a, a istih dimenzija.? :shock:

12. dmr

dmr Veteran foruma

Ne vrijede led lcd monitori 200-300KM vise od lcd-a sa "klasicnim" pozadinskim osvjetljenjem ako ostajes na istoj (tn) matrici.

13. suppa_FMB

suppa_FMB Komšija

Imam na raspolaganju nekih 300km za kupovinu LCD monitora, mogo bi se jos protegnuti koju marku ali i ovo se jedva skuckalo. Eh sad stvarno ne znam sta da trazim, grafika mi je HD 4670 1gb ddr3 i ne gledam filmove na PC pa kontam da mi je mozda bolje uzeti LCD sa manjom rezolucijom? Inace racunar koristim za surfanje, bacim koju Football Managera, Office ali opet ne bih sada da dodjem u situaciju da ne mogu pokrenuti nista na ovoj kanti. Svaka preporuka je dobrodosla.

Nekako mi se ovaj po cijeni najvise uklapa :

MONITOR LCD LG W2040S-PN 20"/70000:1/1600x900/5ms/VGA

(plus.ba)

14. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Bez obzira na rezu, monitor se ne kupuje svaki dan, i sanse su da ces promjeniti barem 3-4 graficke do sljedeceg monitora.

BENQ E2220HDP 300KM - 21,5", 1920x1080, DVI

15. uragan81

uragan81 Novi član

Brat mi je uzeo nedavno kom...i na red dosao monitor...
    Budzet 300-400 km sve zavisi sta preporucite ?

Valjali ovo sta ?
    21.5" AOC e2243Fws 350 km

hvala :wink:

16. Dog_Father

Dog_Father Moderator

To ti je otprilike ovo, samo s vecom dijagonalom.

17. Tensai

Tensai Komšija

AOC generalno nisu loši za svoju cijenu ali po meni je najveći problem što je na većini modela refresh rate 60Hz.Meni na 60Hz ispadnu oči tako da to ne dolazi u obzir.Može li meni neko preporučit monitor do 300KM.Dijagonala ne mora biti prevelika poželjno oko 19",da gura najmanje 75Hz refresh rate i poželjno je da mu je mala potrošnja struje.

18. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Velika vecina LCD monitora radi na 60 Hz, i monitori koji mogu izbaciti 75Hz su poprilicno rijetki, cak i na inostranom trzistu. Refresh rate kod LCD monitora ima malo drugaciju ulogu nego na CRT ekranima, zbog razlicitog principa rada, sto ti je pretpostavljam vec jasno. Svjetlo na LCD ekranima je non stop ukljuceno, tako da nema treperenja slika kao na CRT-ovima. Problemi su cesti kada tek prelazis sa CRT-a na LCD, ali to prodje kroz par dana koristenja.

19. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Slika na LCD monitorima na 60Hz je savrseno mirna, osim ako ides preko analognog kabla i nesto ti pravi interferenciju pa slika treperi.

20. Tensai

Tensai Komšija

Imao sam HP L1955,i radio je super na 75Hz,dok je na 60 slika bila poprilino nemirna,možda manje nego na CRT monitoru.Imam takođe Fujitsu Siemens 15" koji takođe može 75Hz.Znači imam 2 rijetka monitora.:D.Na digital ne mogu priključit jer mi je integrisana grafička.Tako da mi ipak treba 75Hz.
    ASUS VH192D mi je zapao za oko,košta 249KM u imtecu???Valja li taj išta?.