Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. dmr

dmr Veteran foruma

Onda imas 2 defektna monitora ili je u pitanju placebo :D

2. Tensai

Tensai Komšija

Samo si ljubomoran što imam više monitora od tebe. :lol:

3. dmr

dmr Veteran foruma

Uff kako pogodi, ko prstom u g...o :D

4. adiomb

adiomb Novi član

LED monitor
    23"-24"
    do jedno 600-650km
    da valja?
    koji? :D

Samsung XL2370 23" LED Monitor 629.00 imtec
    Samsung BX2350 LED Monitor 559.00 imtec
    MONITOR LCD LG LED W2486L-PF 636,13 plus

ovo sto sam "ja" nasao, da ima i da "valja"

5. dmr

dmr Veteran foruma

nijedan :D. Pokusaj nabaviti Dell 2209WA, ima ips matricu i trebao bi biti oko 700-800KM.

6. kolinsb

kolinsb Veteran foruma

lik je naveo cifru, a ti mu nudis monitor u prosjeku 100KM skuplji.... ja kad sam trazio monitor, nigdje tog Dell-a nisam nasao.... da li ga je iko kupio u bih, a da je s foruma?

7. Hoorkie

Hoorkie Novi član

E pozdrav ljudi,
    doso i kod mene vakat da uzmem LCD monitor, moram iako teska srca da zamjenim ovog svog "mastodonta" :D a jadnik do sad prevali tri konfiguracije :p
    Nisam spreman u ovom trenutku s obzirom na trenutne potrebe (povremeno igranje, filmovi i rad sa grafikom neprevelike rezolucije) da dam vise od 350KM, jasno mi je da je to isuvise malo za nesto ozbiljnije...
    Vjerovatno zbog uglavnom pohvalne recenzije ali i odnosa srednje-kvalitete, velicine od 24'' i cijene zapao mi je za oko ovaj BenQ G2420HDBE. E sad da li je ovo avantura jer ne mogu da vjerujem da je ovoliko para a kotira kao solidan monitor i po nekim drugim stranicama, ima cak i DVI(!?) da li je neko vec imao iskustva s istim?
    A kako sam vec spomenuo da mi je gornja granica 350 kao logican izbor tj alternativa namecu se SAMSUNG B2230N i 2243SN, LG W2240T-PN i W2053TQ-PF, AOC 2330V ili sam mozda nesto previdio?

Bio bi zahvalan na savjetu ne bili napokon prelomio

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Taj BenQ je sasvim solidan monitor za tu cijenu. Kakav je ostatak konfiguracije?

9. Hoorkie

Hoorkie Novi član

Intel Core i5 750 @ 2.67GHz
    Gigabyte P55-US3L
    GeForce 9800 GT 512MB (Gigabyte)
    DDR III 4GB (2X2GB) 1600MHz KINGSTON Hyper BLACK

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sve je uredu samo 9800 GT je slaba za zahtjevnije igre na 1920x1080 rezoluciji, ostalo ce ici bez problema.

11. Hoorkie

Hoorkie Novi član

@ Reventon hvala na savjetu, al' sam jos uvijek k'o seoska mlada i nikako da presjecem :)

Ne bih stvarno da budem napadan i dosadan ali bi mi vise nego dobro dosao koristan savjet s obzirom na moj manjak iskustva rada na LCD i LED monitorima a pogotovo kad su u pitanju odredjeni modeli raznih proizvodjaca.

Na kraju mi se izbor sveo na 4-5 modela i ako ima neko voljan ko poznaje materiju ili ima isustva sa jednim od navedenih modela nek "sroci" koju pametnu da skinem ovo s dnevnog reda... :)
    Vec sam napisao da planiram da potrosim oko 350KM mozda koju marku i vise ako bi to prevagnulo, velicina izmedju 20" i 22"

Dakle radi se o BENQ V2220, BENQ BL2201M, BENQ G2420HDB, LG E2240S-PN i SAMSUNG SM B2230N (rangiro sam ih po izboru)

Koliko sam uspio da pronadjem (i uvidim) korisnih informacija o navedenim modelima pitanje je jer nisam neki poznavalac, ali ovdje ima strucnih ljudi pa nek me koriguju...

- BENQ LED V2220 21.5" black 5ms VGA DVI 1920x1080 [312,40KM]:
    pozitivno je sto ima LED pozadinsko osvjetljenje, DVI port, prihvatljiva cijena i uglavnom pozitivni komentari ljudi na stranicama za online kupovinu
    manjak je mozda jedino moje nepovjerenje spram BENQ proizvodjaca koje je uglavnom povezano sa mojim nedostatkom iskustva

- BENQ LED BL2201M 22" Black VGA DVI 1680 x 1050 [348,43KM]:
    identicno kao i kod predhodnog sem sto je monitor neznatno veci kao i DCR (Dynamic Contrast Ratio) 12M:1 za razliku od gornjeg 10M:1 i ima zvucnike da li vrijedi ove sve razlike 36KM nisam bas siguran

- BENQ LCD 24W G2420HDB 24" Black VGA+DVI 1920x1080 [401,19KM]:
    prednost su mu svakako velicina i cjena naspram toga, te DVI port kao i pozitivni komentari ljudi
    manjak nedostatak LED pozadinskog osvjetljenja

- LG LCD LED E2240S-PN 21.5" 5ms, 1600x900 DC5.000.000:1 D-Sub [371,07KM]:
    prednost LED, a manjak analogni prikljucak mada me prodavac uvjerava da gotovo necu ni primejtit razliku (a mozda i cijena u odnosu na BENQ-u)

- SAMSUNG LCD SM B2230N 21,5" 5ms 1920X1080 DC70.000:1 D-Sub [338.99]:
    negativno je to sto nema DVI kao ni LED a jedina pozitivna stvar u odnosu na gore navedene je to sto imam prijatelja koji ga ima odredjeno vrijeme i
    radi bez problema pa mi to u neku ruku daje povjerenje mada je svakako zadnja opcija

Mozda jos dolazi u obzir i LG W2240T-PN 22" [371,07KM] zbog DVI kao i LG W2053TQ-PF 20'' [348,75KM] iz istog razloga

Eto ljudi pa bujrum :) svaki savjet dobro dodje

12. suppa_FMB

suppa_FMB Komšija

Ljudi danas mi sestra uze 23"Acer full HD monitor ali ne mogu nikako da nastimam rezoluciju vecu od 1024x768. O cemu je rijec, windows 7 ga prepozna kao "generic non-pnp monitor"? Ne znam sta da radim izludi me, oci su mi ispale podesavajuci ali jednostavno nema vece rezolucije.

13. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Preko cega si ga prikljucio? Koja graficka?

14. suppa_FMB

suppa_FMB Komšija

Preko vga a graficka je HD 4670 1gb ddr3 sa HDMI izlazom.

EDIT : nastimo sam njegovu maksimalnu rezoluciju, skino zadnje drivere jer ne pamtim kad sam ih mjenjo. Samo katastrofa ovo ili se nisam naviko, jednostavno prevelik mi se cini monitor za surfanja. :(

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

@Hoorkie Ja bih isao na Benq G2420HDB ali ako ne namjeravas uzimati jacu karticu idi na Benq BL2201M ili LG E2240S-PN, mada ce bilo koji od navedenih zadovoljiti tvoje potrebe.

16. Tensai

Tensai Komšija

koji uzet od ova 3:
    1.LG LED E1940S-PN 5ms, 1360x768 DC5.000.000:1 D-Sub 14W,240KM,Gar:3 god
    2.PHILIPS 192EL2SB LED 5ms 1360x768 DC 20.000.000:1 D-Sub 11W,240KM Gar:2 God
    3.18.5" AOC e943Fws 5ms, 50.000.000:1, 1366x768, 250cd/m2, D-Sub 18W,225KM Gar:3 god

btw.Treba mi monitor za filmova interneta,auto cad.

17. Triforce

Triforce Aktivista

Šta mislite o ovome?

Izgleda ko lijep monitorčić:

MONITOR LCD LG W2240T-PN 22" 5ms 1920x1080 DC 70.000:1 Glosy Black DVI

Samo je cijena ko malo povelka.

@ Tensai Nevjerujem da valja ijedan. Htio sam uzet taj LG ili Philipls pa se ohladio, ali ja ionako nemam pojma o tome pa zato cekaj odgovor od nekog ko se razumije xD

18. Looney

Looney Komšija

@Tensai
    Možda da se malo protegneš za veću dijagonalu.
    Autocad na 1366x768 :roll:

19. Tesla

Tesla Aktivista

Pozdrav svima prije svega.

Imam jedno pitanjce da postavim. Nemam TV-a. Nemam ga vec dugo i koristim TV karticu vec 5 godina, najobicniju generičku rekao bih philips s-nešto 7130. Kvalitet slike je ok i nije mi smetalo do prije par dana. Medjutim uvest cu ( kada nabavim monitor ili TV ) Telemachove neke dodatne pakete pa mozda i HD, nisam se jos odlucio isplati li se.

Pitanje je slijedece. Da li da idem na opciju LCD TV-a, da li se to isplati uopste uzimati i kolika je razlika u slici izmedju takvog monitora i punokrvnog TV-a. Da li gubim bas puno. Vidjao sam neke modele prje 4 godine LCD TV kako rade i nije mi se svidjelo na koji je to nacin tada bilo rijeseno. Slika nije bila Bog zna kakva odustao sam tada od te opcije.

Ako ne onda bih zamijenio sadasnji 22" LCD sa nekim 24" a TV uzeo ipak posebno. Racunar samo ja koristim tako da imam svoj mir kada zelim da gledam tv odnosno kada trebam da radim nesto drugo. te zato i trazim LCD TV. Ali da li se isplati ?

Hvala na odgovorima.

20. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Vrijedi li ovaj monitor 100 KM, znaci koristen ali vrlo malo,tj kao nov bez ogrebotina..
    Ogranicenje budžetom je takvo i nasao sam finu ponudu..
    Pitam za jarana koji prelazi sa crt-a na lcd i ovaj sam mu pronasao
    Godina proizvodnje, sredina 2008
    LG L1970HR Flatron Ultra Slim