Kupovina volana

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Triforce, Mar 16, 2013.

 1. iPlay

  iPlay Komšija

  Čime očistiti? Klinac ima T150 i nekada vidim da "slipa". Mada ga u zadnje vrijeme vidim da vozi sa "zimskim pamučnim" rukavicama. :D
   
 2. NAILS

  NAILS Moderator

  Debilno mi sa rukavicama ali hajd, skontao bih neke. Samo gdje naci. Nude mi jedino T300 RS 850KM.
   
 3. NAILS

  NAILS Moderator

  Danas dosao T300RS. 790KM. Odigrao 2-3 sata i za sad nemam nikakve primjedbe. Zaista dobar komad hardvera. Napati osma se dok sam se navikao, mozda nisma jos dobro nastimao postavke ali nisam imao nikako osjecaja. Skontao sam da se i igra mora restartovati, u ovom slucaju ACC da se postavke normalno ucitaju itd. Tek zadnjih sat vremena mi je sjelo. Jedan tanko 1:53 na Monzi pa mi valja spuštat na 1:47.  Samo mi nije jasno tolika prica oko jacine motora. Kontam DD radi preciznosti ali ovako jedan mid rang volan meni stol hoce prevrnuti. Ne kontam one prica o 15-20nm modovima. Ok zabava i zezancija ali totalno nerealno i suvisno.

  Mozda ovako sad kada kontamn, primjedba na detalje staze. Malo su tipi, ne tako oštri pa vjerujem to se gubi na remenu i opet, tu DD dolazi do izražaja. Opet, trebam se poigrati postavkama, nisam mogao u pocetku kruga sastaviti koliko sam se vrtio. JEdnostavno m inije odmah sjeo. Stavio sam ga na 900 stepeni pa cemo vidjeti. Mada svi kazu da je ACC losa i ima velik understare ako nije dobro podesena i bas to mene muci. Vidjet cu preko vikenda sa AC, PS5 i GT7, mozda pCARS 2 i Race Room.
   
  Vedo likes this.
 4. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Treba vremena dok se navikne, ja sam bio brzi na gamepadu dugo vremena. Mada GT ima dosta blazi feedback od AC.
   
 5. dmr

  dmr Veteran foruma

  Pa DD nije zbog preciznosti vec brzine vracanja (reagovanja na feedback) volana kad hoces kontru ili kad ga pustis. Dodavanje redukcije, da bi se poveco momenat motora, istovremeno usporava njegovu vrtnju kada je to potrebno, volan jednostavno nece ispratiti polozaj tockova u extremnim uslovima (driftanje). DD je najblize realnom sto se moze postici.


  Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
   
  Last edited: Mar 31, 2022
 6. nFare

  nFare Komšija

  Volani su za čiste simulacije ala onomad gtr2 ili rfactor, kad tačno na feedbacku osjetiš kad podupravlja kad preupravlja, kad su gume istrošene, kad je auto lagano itd. Voziš bez greške i ganjaš svaki centimetar i stotinku na stazi, kakvo driftanje i semisimulacije, to je samo za zabavu i ne možeš očekivati realan feedback. Nisam igrao ove novije igre, ne mogu tvrditi ništa, ali ne može se to porediti sa pravim sim igrama, nfs shift 2009 je imao pravo dobar balans simulacije i arkade.
   
 7. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Nisi igrao ali znas, bravo.
   
 8. Haker

  Haker Veteran foruma

  Zato je proveo hiljade sati u gtr-u ganjajući set up gdje svaka promjena cambera ima rezultat na temperaturu guma i td.
  Dobar je GT ali po meni je overkill kupovati skup volan za to.
  Ima Iracing za kupovinu dobre opreme, a ove igre koje nisu ni arkada ni sumulacija ja ne bih nikad gotivio za kvalitetan volan, radije neku arcadu za zabavu, simulaciju za utrkivanje.


  Sent from my iPad using Tapatalk
   
 9. NAILS

  NAILS Moderator

  Tako je i sa novim igrama, AC i ACC su simulacije.

  dmr
  Nisam skontao, to je slucaj i sa T300. Mozes ga kontrirati brzo koliko hoces. Nije kao sa G Logitechom. "volan jednostavno nece ispratiti polozaj tockova u extremnim uslovima" Zasto? Koliko god brzo okrenuo volan 1:1 je rekacija. Mislim da je njegova frekvencija 900Hz.
   
 10. dmr

  dmr Veteran foruma

  Pa fazon je sto nije 1:1 okretaji osovine volana i motora, postoji ta redukcija preko razlicitog precnika remenica. Kod DD volana 1 okretaj osovine volana je 1 okretaj osovine motora za FF. Da t300 je puuno bolji od g25 al nije opet ni blizu DD.
   
 11. NAILS

  NAILS Moderator

  Mislio sam 1:1 sa ingame volanom kada ga sihronizujes kako treba. Nema preskakanja nema kašnjenja nema gubitka informacija kada se brzo okrene.

  Ima li neko preporuku za jednostavan mod za kocnicu? Ubacit cu neku lopticu pa prvo to probati dok ne budem nesto lijepio.
   
 12. Vedo

  Vedo Moderator

  Logitech G Pro Direct Drive volan, 11 Nm, 1.000 USD:  Pedale (load cell) 350 USD:

   
 13. Ragnarok

  Ragnarok Aktivista

  Evo i ovaj review:
   
  Vedo likes this.
 14. iPlay

  iPlay Komšija

  Pitanje, klinac je skupio love za Logitech G29 (550 KM). Ima li neki volan u tom rangu a da je možda malo povoljniji?
   
 15. Vedo

  Vedo Moderator

  Thrustmaster T150. Povoljniji i bolji mu FFB.