1. monK

monK Komšija

Nekad kasnije probam i slackware, dosad sam se igrao po nekakvom defaultu sa GNOME-om, Cinnammonom i Waylandom. KDE plazma ima ovaj neki old school kompjuteraški gušt koji ne mogu baš fino opisati riječima, ali godi ---- ustvari liječi.

Cosmic izgleda primamljivo - ali mi je ovo sad genijalna postavka... tako da i to nekad kasnije.

Reznor likes this.
  2. Reznor

Reznor Overclocker

Ako si fan klasičnog KDE-a pogledaj Trinity, koji je ustvari fork starog KDE 3.x, a meni je taj i dalje ostao najdraži. Slično je i MATE fork starog GNOME 2.x, a Ubuntu MATE je napravio baš dobru stvar s Mutiny tj onim dockom sa lijeve strane kao na Unity.

Usput jedan interesantan Linux laptop s KDE koga interesuje:

https://www.omgubuntu.co.uk/2024/09/kde-slimbook-vi-a-powerful-laptop-for-kde-enthusiasts

3. Reznor

Reznor Overclocker

Čitam ove rasprave o rezolucijama monitora i kako mi je vid vidno oslabio, teže mi je gledati u sitna slova na ovoj 3440x1440 rezoluciji, a i brzo se umorim pa mi treba pauza od ekrana :D
    Ako neko koristi Gnome primjetiće da je postavka skaliranja ograničena na 100% i 200% i nema fine granulacije u postepenom povećavanju.
    Tako da nađoh dobru ekstenziju - Text Scaler. Doda se u panel i može se sliderom podesiti željena vrijednost ili unijeti :)

https://extensions.gnome.org/extension/1018/text-scaler/

Qler likes this.
  4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ili nabavis cvike ko i ja :D

5. dino73n

dino73n Veteran foruma

I ja.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

6. Reznor

Reznor Overclocker

Već ih nosim, ali izgleda da se dioptrija povećala :cool:

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako je plus onda hoce vremenom rasti dioptrija. Kod minusa je to sporije, prakticno meni se nije promijenila zadnjih 10 godina. Al mi je minus razlicit na oba oka, sa ukrstenim cilindrima. Kada mijenjam okvir zezancija ziva naci opticara koji ce napraviti stakla kako treba.

8. Reznor

Reznor Overclocker

Prvo je bila na oba -1.5, pa -1.75 i tad kako je u sklopu firme bio sistematski pregled u Eurofarmu plaćen oni mi rekli kao ako ti subjektivno se osjećaš dobro ne trebaju ti naočare. Zadnja je bila -1.75 i -2.0 lijeva i desna posebno. To je period od 3 godine, svake godine se povećavala za 0.25. I sad maloprije nego uzeh naočare bile su tako intezivne migrene, a otkriven mi je i glaukom na jednom oku koji je srednje opasan, ali se mora pratiti. Otad ne otiđoh da provjerim, ali moraću opet, jer u nekim situacijama mi sitna slova budu mutna koja su mi prije bila vidljiva. Poplaćah nekih raznih pregleda u Tuzli tipa Plava Poliklinika, Alabajči i niko nije znao od čega mi je to, čak htjedoh uraditi MRI/CT glave, a onda otiđoh kod dr Suzane s UKC Tuzla koja nam je porodični prijatelj i reče mi da ne skidam naočare osim kad idem na spavanje :D
    I tu me uputila za taj glaukom na posebno snimanje.
    Smatram da je efekat imalo na to korištenje mobitela i jako osvjetljenje u mračnoj prostoriji, a još kako su mi svijetle oči osjetljive su na dnevnu svjetlost, zato uzimam samo ona blue cut stakla :D

9. Reznor

Reznor Overclocker