Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nema nista, sta ima kod tebe.
    Ima li bukve?

2. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Ovdje Microcenter ima stroga anti scalper pravila. Kad izlaze nove kartice, sve prodavnice, bez obzira na vremensku razliku, otvaraju u isto vrijeme, nema online kupovine i na ulazu dijele "voucher" za kupovinu tako da mogu karticu na taj nacin osigurati. Jedina mana je sto nece imati FE nego samo AIB varijante. Skontao sam kako na FE mogu vram i kartu dodatno hladiti taman da boost na 3GHz ide, vise mi nece trebati pa da kucnem u drvo, opet 6 godina rahat.

Za onu 3090 fakat ne kontam, musterija kaze da ni folija nije bila oguljena. o_O

Edit: 5080 mi se cini toliko skracena da mi se ogadila. A kontam, na duze staze, 20GB

3. zoi

zoi Veteran foruma

Nema ni bukve ni tolike inflacije u 2 godine.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Microcenter nema online kupovine sa dostavom dostave tako da to nije zanimljivo ovim lešinarima.

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ima i vece, eto navesoh primjer, hrana u usa se uduplala

6. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ako imas microcenter blizu to je odlicno, sanse ti se povecavaju drasticno.

7. zoi

zoi Veteran foruma

Dakle Nvidia 5090 prodaje sa gubitkom ;)

Peacemaker likes this.
  8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Tako je, i bukvu dobijes gratis

9. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

20 minuta voznje, nikakav problem ali narandzasti tek u kancelariju usao a jaja 9 dolara.

A moja 2080ti skontala moj plan pa mi se inati :D https://www.3dmark.com/spy/52721621

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Bila su oko 2$ kada sam ja bio u usa ‘22 (ako pricamo ono ‘a dozen’) :D

Peacemaker likes this.
  11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ako ne uspijes u mc, nemoj gledati te sitnice, kupi sebi nesto izigraj se (tipa 3090) i onda kada prodje fama lagano izaberes sta se pokaze najbolje. Makar je tamo dostupno sve.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Jok, to ide sa AIB karticama. kao podupirač.

13. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Znam samo sigurno da Astral necu kupiti pa taman na turingu jos sest godina ostao, sikter. Sega mi sve ovo jer da sam 4090 za ~1200 nasao, zaobisao bi sve ove zajebancije

14. zoi

zoi Veteran foruma

Pa suprim ti je bolja opcija u svakom pogledu. Jeftinija, hladnija, tiša.

Peacemaker likes this.
  15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako je uglavnom gamimg u pitanju, ti ces osjetiti veliki skok u performansama i sa 4070 Ti super ili 4080 u poredjenju sa 2080 Ti. Sve zavisi sta ocekujes.
    Sa 5090 ces imati sigurno najveci fps skok, ali i vise od duplo vecu potrosnju struje. Trebat ce ti i 9800x3D da izvuces maksimum iz nje i 1000W napojna, mozda i 1200W.

16. Picoooka

Picoooka Komšija

17. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

9800x3d vec imam a i 1000w napojnu. 2080ti sam iz 8700k stroja prebacio. Uzeo bih ja 4070ti ali kad kupujem ja ciljam da budem miran dugotrajno. Mozda grijesim ali stvarno naslucujem trend da ce za par godina 16GB biti nedovoljno i rijetko bude da nisam u pravu s mojim odlukama kad sastavljam novi PC. 2080ti se preporodila u novom stroju. Nadam se da cu graficku moci naci kao sto sam CPU u microcentru nasao. Ja cu bas taj dan uraniti jer sam upravo ovo vidio, ovo nisu ponude, ovo su prodane:

namik1985 likes this.
  18. namik1985

namik1985 Novi član

cek jesul ovo oni u "pretprodaji" vec zavrsili odredjeni broj kartica?

pa dobro, iako su astronomske cijene, vjv tako sjebaju skalpere u smislu "evo ti buraz kartica po toj cijeni pa stisni i preprodaj ako mozes"

19. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Listing na ebay, samo filtriraj da izbaci "sold" rezultate.

Nazalost to su karte kojima ce radnici prodavnica poput Best Buy i Microcenter imati pristup 30. Januara. Ma nije mi sto probaju, ovi radnici slabo zaradjuju pa im ovo dodje kao neki bonus ali cifre za koje su prodaju...

20. dmr

dmr Veteran foruma

Ne kontam zasto grafa mora biti nova?