Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. mobsterc

mobsterc Overclocker

A imas kod nas koliko hices da ne skinu foliju dok koriste :D
    I sam sam par puta tako, testiram kartu i spakujem opet

2. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

3. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Ma nije morala biti nova, vidio sam da polovne idu za $700-800, za 500 mi je bilo sumnjivo, pogotovo kad je rekao da je nova i neotpakovana ali tip je odmah prodao. Meni je bilo cudno da je tip kupio kartu novu, znaci $1500+, i ostavio je da stoji negdje 4-5 godina a da mu nikad nije palo na pamet da je barem testira. Kako god, moji refleksi mrtvog konja i zakasnio, prodao je i rekao je da je imao jos musterija. Aferim njemu, drago mi je da takvi likovi postoje i nije probao dizati cijenu. To je sad zadatak tipa koji je kupio :cool:

4. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Ma nije to, ni "paket" nije bio otvorio, folija i oni "seals" su jos na vanjskoj kutiji bili. Tip je kupio kartu i nikad ni kutiju u 4 godine nije ni otvorio.

5. dmr

dmr Veteran foruma

Ti si neko dijete ili sta?

6. zoi

zoi Veteran foruma

7. dmr

dmr Veteran foruma

Gledo sam ovo sinoc, uglavnom sranje :D

8. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Zato sam ti rekao, supet sto imas mc, ali bice gusto :D
    Ako im sad faila biznis sa ai chipovima zbog kine, bice grafika haha

10. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Moguće da se desi obrnuto, svi će kupovati GPU-ove za ovaj kineski open-source AI i neke druge koji će se pojaviti nakon ovoga.

Ali...

11. Picoooka

Picoooka Komšija

12. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Jedino što mi se sviđa na RTX 5090 je sam dizajn referentne Nvidia kartice. Tanji profil uz efikasno hladnjenje.
    Nvidia se zaista potrudila da taj segment unaprijedi daleko ispred svih.
    A prije bih kupio RTX 4090 ili RX 7900 XTX za manje para i igrao Single Player igru na nativnoj rezoluciji uz Full postavke uz RayTracing koja bi imala igrivi frame rate.
    Mogu misliti kako Final Fantasy VII Rebirth izgleda na max postavkama uz blagi RayTracing.....

13. dmr

dmr Veteran foruma

Taj referentni dizajn zahtjeva puno veci protok vazduha kroz kuler grafe, samim tim treba kuciste sa vecim protokom.

14. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Svejedno koji je model, dumpas 500-600W u kuciste, moras imat veoma ventilirano kuciste.

Sent from my iPhone using Tapatalk

namik1985 likes this.
  15. namik1985

namik1985 Novi član

hocel define 7 xl radit kako treba u tu svrhu?

16. Stevie_Ray

Daleko od idealnog, ali moze posluzit, ako otvoris vrata i ugradis jos bar jedan 140mm ventilator na krov kucista.

17. namik1985

namik1985 Novi član

pa imaju 3 na krovu

3 na vratima i 2 ispod i jedan iza

18. Stevie_Ray

Ukloni prvi gore na krovu, taj direkt izbacuje zrak ciim udje u kuciste.

Jako je vazno usmjerit zrak u kucistu, a ne samo popunit sve s ventilatorima.

19. Picoooka

Picoooka Komšija

Moze li se skinuti taj poklopac na front panelu ? Ja sam skidao sa NZXT H700i jer je znojio masinu cak i do 5-8c vise cpu i gpu.I sada trenutno drzim skinut na Phanteks P600s.

20. namik1985

namik1985 Novi član

kod mene moze, mislim, uredno skinem vrata i onda propuh a mogu skinuti i gornji panel

trenutno u define 7 xl imam dual epyc 7742 setup. cooleri su noctue, i u full loadu kad rendam temperatura ne prelazi 67 stepeni

Last edited: Jan 28, 2025
    Picoooka likes this.