Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Realnost je ta da i RTX 5090 sa 21000 cuda jezgri treba DLSS da bi imao visok fps u 4k na visokim detaljima. I to sve sa 600W. Kad ce taj broj cuda jezgri doci u srednji segment? Mozda za 5 godina ako ostane ova arhitektura.

Tako da treba prihvatiti situaciju, tzv fake frames je buducnost. Ide se na povecanje tensor i RT jezgri, raster je udario u plafon. I sami youtuberi spominju da ce morati prilagoditi testiranje.

Nvidia ima cisti monopol, namecu svoju tehnologiju i pravila igre, a konkurencija slaba.

Mislim da se treba raditi puno vise na optimizaciji igara, jer npr novi Stalker i Indiana Jones ne izgledaju ni priblizno dovoljno dobro da bi opravdali tako velike hardwerske zahtjeve.

2. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Optimizacija igara je danas katastrofalna. Napredak recimo od 2005-2015 je bio eksponencijalan, od 2015 pa do danas je u najmanju ruku neimpresivan.

3. AggressoR

AggressoR Komšija

Ko i u svemu ostalom. Dovoljno je samo pogledati CGI efekte u novijim filmovima, prije 20 godine su bolje izgledali.

4. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

2011

Koja je ovo bila razlika i recimo između neke igre koja je izašla kasnih 90ih ili ranih 2000ih. BF3 i danas izgleda impresivno.

Picoooka likes this.
  5. bojler

bojler Aktivista

Picoooka likes this.
  6. zoi

zoi Veteran foruma

U kojoj igri i pri čemu ne može 5090 da gura na 60 fps? STALKER 4090 gura na 60fps, a kamo li 5090. Ne može možda u path tracing u cyberpunk 2077, ali to je skroz druga stvar. Po čemu je Indiana Jones zahtjevan? Jedino vram zahtjevi. Nvidia vas prevodi žedne preko vode a vi padate na to.

7. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa jel to neka zajebancija, karta od 3000+ jedva izgura 60fps, min je 52, sta je pogresno rekao? Igra ni blizu ne izgleda tako dobro da opravda tu investiciju.

aNaToMiC ! and 7mediN like this.
  8. Qler

Qler Veteran foruma

Pišam se ja prvo na igru a ne na gpu ako je ovako zahtjevna danas...

aNaToMiC ! likes this.
  9. zoi

zoi Veteran foruma

Pa pogrešno je što je rekao da 5090 treba dlss da dođe do 60 a to nije tačno ni za 4090. Nisam napisao da je stalker optimizovan.

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Haj ti jos jednom procitaj, sa razumijevanjem :D

11. Picoooka

Picoooka Komšija

12. zoi

zoi Veteran foruma

Evo ne kontam, de me prosvjetli?

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja sam mislio na visoke fps, 120 ili vise jer to danas gura industrija a i korisnici. Zbog toga novi monitori od 500Hz i grafe od 2000$. I da, ogromna je razlika izmedju 60 i 120fps.

zoi likes this.
  14. zoi

zoi Veteran foruma

aha5, to je drugo, ali visok fps niko ne ganja na 4k rezoluciji. To je suludo očekivati i na jednoj gradi. 4k je 4 puta 1440p rezolucije. Nećeš vjerovatno nikad imati grafu da suvremene grafički zahtjevne igre na Max detaljima gura na toj rezoluciji i toliko visokom fps.

Visoki Hz valid idu za takmičarske naslove, tu detalji ipak idu na minimum i rezolucija se spušta jer je lakše za igranje a ne zbog grafičke karte.

15. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa jebemu kad je 60 bio visok fps?
    I otkud ti to da je 4x od 2k? 4x je od fhd.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Pa kad pričamo o 4k max detalji u najzahtjevnijim igrama nego šta je 60 nego visok fps. neće ni 6090 gurati na 120+ fps pri tim postavkama.

Za rezoluciju si u pravu, pogriješio sam.

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Usao si u defanzivu bezveze, nemamo sta zamisljati neke scenarije, 60fps je oduvijek bilo minimum za ugodno igranje. On je i rekao da se treba raditi na optimizaciji igara, prije nego brutforce-ati performanse, stalker nije nikakvo remek djelo realizma da trenutno najjaca grafa (koja kosta nekoliko hiljada) jedva iznese avg 60fps. Bukvalno nema razloga posebnog da nema 120fps na 4k poput ac mirage npr iako i ona sama nije optimizirana kako treba.
    A ako cemo da imamo te neke fpsove komotne, od 120fps, trebamo da prihvatimo da ce biti generative jer konkurencije i napretka u optimizaciji ima slabo.

18. zoi

zoi Veteran foruma

Pa da treba raditi na optimizaciji je vječna priča na PC, tako se govorilo i prije 10 godina i prije 20 a tako će se govoriti i za 10 godina vjerovatno.

19. mickey84

mickey84 Novi član

@Picoooka

Znam ja vec cijene, i za Nvidia i za Amd, zato i kazem da ce biti lose.
    Sto se skalpera tice, to ce vani biti problem, nisam upoznat’ da to iko kod nas radi.
    I da, kolicine su izuzetno ogranicene i nema niko info kad ce stanje biti bolje.

Picoooka likes this.
  20. zoi

zoi Veteran foruma

Picoooka likes this.