Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dmr

dmr Veteran foruma

Ne bih ja napustao Vares :D Salim se, idi ba Tale dok si mlad :D

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ne ide se kada je sranje...ide se kada se ukaze prilika.
    Ako dodje do sranja,ide vanredno stanje i zatvara se drzava,nema bjezanije :D

3. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Šta je tale, svakako si bombaš. A može i dron tvoj zatrebati. Da ne pričam o off-road Pugu :D

4. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Kako mislis, jadno razmisljanje, sta treba, ostati, poginuti ili ostati invalid za glupe ideale.
    Mi imamo odlicne uslove, ali pitanje je da li planirati buducnost u nestabilnoj drzavi koja 30 godina poslije rata i dalje ima iste agende.

5. Bio_Sam_Zmijanac

Vidi uz malo razmisljanje, u ovoj konstalaciji odnosa sukob MUP RS+1/3 OS BiH+ Vojska Srbije+ poremecene psihopate iz crnogorskih i srpskih vukojebina protiv 1/3 OS BiH+patriJota u jeans jaknicama, airmaxicama i zelenim trakicama oko glave sa kuburama od vodovodnih cijevi i kuhinjskim nozevima u rukama bi bio baš pravi sukob za učestvovati i ostati invalid, da bi opet pojedini ratni profiteri uz Deyton 2.0 bili vođe u miru.

ECeh likes this.
  6. selvin

selvin Moderator

U naslovu je "bez politickih analiza" i tako stoji vec 10 godina sigurno ne bez razloga. Imas Tale klix za ta pitanja i te analize.

7. Bio_Sam_Zmijanac

Jest, slazem se Selvine, ovaj put si upravu.

EL NINO CFC likes this.
  8. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Preporučujem Kanadu. Otišao jedan moj školski drug još davne 2000-e i dolazio u BiH kao gospodin. Kanada je divna zemlja, samo se čuvaj grtalica i irvasa :D
    Još malo pa će biti još jedna država USA :D

Što se tiče Australije, ako voliš svakojake životinje i ne smetaju ti poveći i otrovni insekti, zmije i ostalo što te može ubiti idi tamo. U početku će te baciti u neki manji gradić dok ne savladaš običaje i jezik i preživiš divljinu a onda se možeš preseliti u jedan od većih gradova uz more i čekati kakav cunami da pukne i odnese ti sve, kao da živiš u Majamiju u Americi.
    Eto, nadam se da sam te malo usmjerio u neke stvari o kojima trebaš razmišljati.

Novi Zeland je jedno vrijeme bio interesantan ali i tamo je u međuvremenu porasla nacionalna svijest kod starosjedilaca i nisu više baš prijatni prema novim doseljenicima.

9. Qler

Qler Veteran foruma

Ima onaj stari vic, ali uvijek aktuelan,

Kaze Suljo, gledam onu emisiju 60 minuta, i kontam da mi je otici iz ove drzave... i onda pogledam Paralele, i kontam, gdje cu koje picke materine?!

p4ja likes this.
  10. AggressoR

AggressoR Komšija

Nema vise Paralela, sad na miru mogu ici.

Pitat drugog dali da odes ili ne? Valjda sam odlucujes o zivotu. Ako se zajebes, makar si sam sebe zajebao a ne neko drugim.

11. selvin

selvin Moderator

Tema zakljucana jer se rat spominje vec treci put, postovi izbrisani.

Last edited: Mar 20, 2025
    Tyger likes this.
  12. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ima balkanskog gena u njima, stvari tipa drzavna televizija, zeljeznice, ceste i sl. su leglo nepotizma, protekcije visokog sloja drustva, nerealno visokih plata, nerealno visokog broja menadzera i generalno radnika.
    U koroni je sakom i kapom podijeljeno desetine milijardi „svojima“ za subvencije, brutalan broj testiranja (apsolutni sampioni svijeta, svaki stanovnik je „besplatno“ pcr testiran desetine puta) i sl.
    Sve je podeseno tako da stiti one stare bogate familije, npr. kad se pregovara za sastavljanje vlade onda se uvodjenje poreza na nasljedstvo odbija po cijenu totalnog prekida pregovora.

Gomila poreza i nameta preko ledja obicne buranije i opet u ogromnom deficitu.

Naravno ima mnogo dobrih stvari, ali taman te cijedi toliko da vecinu drzi pod kirijom i zivotom od plate do plate.

zoi likes this.
  13. zoi

zoi Veteran foruma

To su baš ogromni iznosi, za prosječnog radnika u AT je to preko pola jedne mjesečne plate.

14. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Jedino sto je blize Bosni, pa se moze cesce otici. Imam par prijatelja tamo, jedan radi doktorat za elektro inzinjera i zaposlen kao asistent na univerzitetu. Ima oko 10k brutto vecu platu nego ja sa srednjom skolom. Taj citav program se izrabljivanje da guzonje ne moraju nista raditi. U Svicarskoj bi imao tri puta vecu platu. Ostali sto rade "obicne" poslove imaju manje plate nego u Njemackoj, a sve je dosta skuplje.

15. zoi

zoi Veteran foruma

S tim da u Austriji imaju 13. pa i 14. platu, ali idemo u offtopic debelo.

16. XTRage

XTRage Veteran foruma

U svicarskoj se moze luksuznije zivjeti ali je doci do nekretnine jos mnogo teze, zdravstvo je privatizirano i puno skuplje, vrtici su brutalno skupi, i generalno je sve skuplje, broj radnih sati je veci a praznika i slobodnih dana manji.

To „tri puta vecu platu“ je cisto privid, jer dobar dio toga ide da sam uplatis socijalna i porezna davanja koja se u drugim zemljama automatski odbijaju.

17. zoi

zoi Veteran foruma

Tačno tako. Supruga ima neke rodbine tamo pa često razgovaramo o stanju kod njih. Cifre su basnoslovne za naš pojam, tipa plate po 10k KM za neke obične poslove ali im to ništa ne znači jer su i troškovi ogromni pa ništa ne uštede a o nekretnini da ne govorimo. Na kraju se sve svede na to šta radiš a ne gdje (koja država).

18. XTRage

XTRage Veteran foruma

Svugdje je danas obican radnik osudjen na zivotarenje, negdje ces imati jace i luksuznije auto, negdje duzi porodiljni i povoljnije zdravstvo i vrtice, negdje nesto peto, ali u zbiru svi slicno zive, kirija da se vec bogati jos vise bogate, u najboljem slucaju neki stambeni kredit na 30-35 godina i tako do smrti.

nFare and zoi like this.
  19. nFare

nFare Overclocker

Mene bi u Švicu samo puška natjerala, ja kad sam čuo da ljudi plaćaju 2 milje eura za dvoje djece u obdaništu nisam mogao vjerovati, milja ti je porodično zdravstveno osiguranje itd. Preporučio bih je samo kao rutu za road trip preko Alpa do Italije, konkretno Splugen :D

20. XTRage

XTRage Veteran foruma

Svica je teoretski dobra da se dvoje u ranim dvadesetim dok su zdravi i bez djece dobro narade i zive spartanski 5 godina, ustede jedno 200 hiljada eura da im bude kapital za nekretninu u nekoj drugoj drzavi, odsele i onda laganije.

Sad da idem tamo ne dobijam nista.

Thread Status:
Not open for further replies.