Optimizacija sistema, I dio

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Esh, Jan 16, 2005.

 1. ming

  ming Veteran foruma

  kakvo pojasnjivanje razlike ba?

  stavit NTFS i to je to :!:
   
 2. iskusni

  iskusni Komšija

  Ma ima još luđaka koji koriste win me/98
   
 3. iskusni

  iskusni Komšija

  Pa hoćemo li mi više nastaviti.
  Hoćemo li detaljisat Win instalaciju i probleme :?:
   
 4. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Ja bih predložio da krenemo sa savjetima o početnom konfigurisanju Windowsa, dakle neke osnovne postavke u Control Panelu itd. Nećemo sad u Registry ulaziti.
   
 5. syss

  syss Veteran foruma

  ajmo vako...

  bios: gašenje svega što se ne koristi (serijski, paralelni port, lan itd.) radi uštede resursa, ostalo po potrebi

  bootcd

  format c:

  za winxp boot cd, za win98/me napraviti folder windows/cabs i tamo kopirati instalacijske fajlove pa sa tog mjesta pokrenuti instalaciju (you can thank me later)

  tijekom instalacije standrad: podešavanje regije, sata i sličnih govana

  instalacija dx9 i onda ostalih drajvera

  nakon instalacije xp-a, odlazak na add/remove i brisanje outlook expresa (ako ide čisti outlook gore il nekaj drugo), msn explorera, windows mesenđera i internet games

  poslije toga gašenje system restore-a, hibernacije, automatic updatea, remote asisstanta. podešavanje fixne virtualne memorije, podešavanje power managementa, screen savera i grafičkih goodies-a po želji.

  instalacija potrebnih aplikacija all the way

  pokretanje onih aplikacije za optimiziranje sistema (naveo sam već u nekom postu) & you're ready to go!

  poz!
   
 6. Shenron

  Shenron Komšija

  Hm...evo Control Panel
  -> Automatic Updates - "Turn off Automatic Updates"
  -> Display -> Desktop -> Background - "None" -> Appearance -> Windows And Buttons - "Windows Classic Stlye" -> Effects - "Sve poiskljucivati"
  -> Security Center -> Sve poiskljucivati
  -> Sounds And Audio Devices -> Sounds -> Sound scheme "no sounds"
  -> Windows Firewall - "off"
  :mrgreen:


  Ne znam jel tko napisao...al redovito defragmentiranje nije na odmet 8)
   
 7. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Maksimalnu vrijednost virtualne memorije staviti na najmanje 1024 MB, inicijalnu kako hocete, u mene je 500.

  Obavezno instalirati bilo kakav anti spyware program odmah nakon instalacije Windowsa, izvšiti update sa prvim konektovanjem, poželjno imati nešto u stilu Ad-Watch. Sve ovo vrijedi i za Anti Virus programe i Firewall zaštite, pa da ne bih ponavljao...

  Nastavite, trebali bi krenuti nešto oko registry-a. Može i Administrativne Alatke i da malo prodiskutujemo o (ne)potrebnim procesima itd. To mi nekako izgleda najvažnije.
   
 8. syss

  syss Veteran foruma

  šta će ti giga virtualne??? kaj mape za doom3 radiš ili...?

  pametno je staviti fixnu veličinu (kolko god velika ona bila) da se ne troše resursi za konstantan proračun veličine fajla.

  ad-aware sa ad-watcom je odlična stvar i palim ga kad surfam po raznim warez sajtovima, makar bez avasta i za pro ne bi bio takav učinak.
   
 9. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Meni radi odlično, nisam previše eksperimentisao, probat cu sa tvojom varijantom, ako bude bolje zahvalit ću ti se.
   
 10. Guest

  Guest Guest

  Sto se tice zastita "Ad-Aware SE Professional" "SpySubtract Pro = koji sasobom ima i "CWShredder" naravno Avast! 4.5 Pro i nema problema za PC ! :smt002
   
 11. BiceBolje

  BiceBolje Overclocker

  Oćemol sad na registry? ili pak da gulimo po Administrative Tools, tj. o procesima i ostalim stvarima.

  Korisnici nVIDIA grafičkih kartica neka isključe Helper neki što se nalazi u Administrative Tools. Koji će vam.

  Hajmo ostali, šta ste zamrli.
   
 12. Sleeper

  Sleeper Komšija

  zatrpao me snijeg :oops:
  vec smo sve napisali....iskljuciti sve nepotrebne servise i efekte,deinstalirati sve sto se ne koristi,odrzavati sistem u formi sa TuneUp/Spybot S&D/Ad-Aware/defrag diskova.mogli bi staviti podesavanja u TuneUp-u iduche?
  i cisto vizuelna optimizacija u StyleXP promijeniti izgled sistema(ako je </=256MB sistemskog rama ovo nije bash preporucljivo).
   
 13. syss

  syss Veteran foruma

  skinite diskeeper koji ima opasne mogućnosti defragmantacije diska... boot-time defragmantacija mft-a, page file-a i stavljanje foldera na početak diska + klasična win defragmatacija drajva (koja je btw. ultra brza).
   
 14. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  Zasto jednostvano ne instalirati Operu i smanjiti prijetnju od uhoda/spijuna i od pojedinih samo-ucitavajucih skriptica i programcica. Plus nema dosadnih samootvarajucih prozora, kao kod uzasnog IE-a. Dalje brze iscrtava/renderira stranice isl.

  EDIT: Ovo je glede spy-ica isl.
   
 15. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  Ovdje se nema sta puno govoriti... ima hvala Bogu ucenih pa sve ko s nokta izdiktiraju.

  Jedino mogu reci, ako je od koristi, nesto za IE. Posto vecinom drugima instaliram Sistem a ti su u vecini slucajeva pacenici i ovisnici o IE-u i njegovoj kvazi-jednostavnosti, pa ima ja bar stavim (da ne zaginu) Google Toolbar... mislim da je solidan Pop-UP bloker a usput ima i pretrazivac kojeg vecina ljudi koristi. Pa eto... dakle i to!
   
 16. HamziBeg

  HamziBeg Komšija

  Evo da se nadovezem na syss-ove rijeci.
  "poslije toga gašenje system restore-a, hibernacije, automatic updatea, remote asisstanta. podešavanje fixne virtualne memorije, podešavanje power managementa, screen savera i grafičkih goodies-a po želji."

  Ovi graficki goodies-i jedna stvar koja ce goditi onima moji rade sa programima koji imaju mnogo paleta sa alatkama (Macromedia, Photoshop).

  Naime u podesavanju izgleda Windows-a smanjiti debljinu "title bar-a" sa 25 na 20. Inace morate priznati da njegova debljina, naspram prijasnjih verzija, bode u oci... bar mene :)

  EDIT1: Za one koji zele ustedjeti na vremenu ili im je komplikovano podesavati razne postavke po WinXP-u evo im ova alatka SafeXP... besplatna je i mala:
  http://www.softpedia.com/get/System/OS- ... e-XP.shtml

  EDIT2: Ne znam da li zurim ali evo me na temu sa codec-ima. Naime rimjetio sam da veliki broj korisnika instalira sve zivo sto mu dojde uz DivX film i to haman svaki put. Ono nesto mu izleti sa "Yes" "No" i on klika Yes i tako napravi havariju na racunaru. Vise kodeka moze ptraviti audio/video probleme. Kvrckanje/prekidanje zvuka... plava ili zelena slika... neke TV kartice, MSI TV @nywhere, nece da rade ako imaju instalirani, prije njenih drajvera, codeci isl.
  ja to ovako radim pa ako se nekome svidi moze slijediti tu praksu. umjesto DiVX codeca stavljam FFDSHOW codec-e i to stabilnu verziju i koja nije optimizirana za rad sa SSE2 instrukcijama, bugovita je. Stavi Quicktime i Realtime alternative (jer onaj Real One player ne mogu ni zamisliti grrrrrrr) i uz njih dobijem MediaPlayer Clasic koji je najbolji player (subjektivno misljenje) kojeg sam imao. Jednostavan, ne jede resurse... otvara sve zivo... stabilan... cak moze da otvara DTS zvucni codec (za koji inace trebate instalirati PowerDVD 5 isl.). Posto malo radim i kompresujem neke stvari u DivX codec imam instaliran DivX pro codece i Dr. DivX tako da se to kosi sa onim pravilom o FFDSHOW-u.
  Dalje stavim AC3 Fileter odvojeno, jer mi se desilo da je of FFDSHOW-a bio bugovit. I to je to.
   
 17. Darkman

  Darkman Aktivista

  Ahhh sto ovaj momak moze pricati trebali ste ga staviti za moderatora stvarno momak bi trebao da pise za jutarnje novine :arrow: :arrow: Prepustam ti rijec Dr.Hamzibeq
   
 18. Sleeper

  Sleeper Komšija

  da bogdom svi ovako pishu(umjesto sto spamaju) bilo bi bolje....anyway ima moj glas za moderatora.
  Edit.fin program HamziBeg.
   
 19. Darkman

  Darkman Aktivista

  :smt002
   
 20. iskusni

  iskusni Komšija

  Enise popiši sve ovo i stavi HamziBeg-a za moderatora :wink: