Pad elektroenergetskog sistema

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jun 21, 2024.

1. dmr

dmr Veteran foruma

Pa sigurno ne radi niko do ponedjeljka, u ponedjeljak ce :D

2. selvin

selvin Moderator

Hajd ne šupljirajte, blok 5 vraćen odmah sinoć. Blok 6 nije ni bio u pogonu kad je bio ispad, ali vjerovatno ide od ponedjeljka. Stalno se "rotiraju" zavisno od potreba, b4 je radio kad je bio ispad ali mislim da je to najstariji blok zajedno sa b3 i da ih je "najskuplje" pokrenut. Svakako imaju jos ograničen broj sati koji mogu odradit pa se koriste samo po potrebi.

3. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Rade svi sada punim kapacitetom, nije nista izvan pogona, samo sto je ovaj prekid skupa priča, zamisli sve te uređaje koji su se ponovo aktivirali punom snagom, klimatizacije, frizideri i koje je opterecenje sistema.

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Zivim 40 godina kod TE i valjda sam upratio kako izglea kad su blokovi ukljuceni a kad nisu.
    Ne izbacuje se para citav dan ako je blok ubacen u sitem.
    Hladnjaci isto kao da nisu ni radili do jucer poslje 12 sati.

Druga stvar, za ubacivanje bloka na ugalja dosta je vise vremena potrebno nego na plin ili mazot.
    Sigurnosni sitem je u trenutku samo utusio oba bloka koja su radilia, ugasio ih gotov skroz.

5. selvin

selvin Moderator

Hajd dobro, bolje znas nego ljudi sto rade tamo. Ja sam napisao ono sto je tacna informacija od radnika, a ne tvoja procjena kako para izlazi.

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Dovoljno je bilo da se pogleda stanje mreze i koliko se uvozi energije da mozes shvatit da postrojenja nisu ubacena.
    Jucer si citav dan imao minus oko -500MW za BiH, dok od sinoc imas oko -100MW.
    (dio je smanjen zbog vreman, nize temperature pa je spala i upotreba klima + noc)
    Prijatelj radi u TE Kakanj i oni su uspjeli isti dan ubaciti Kakanj u mrezu , tacnije nakon 10 sati rada, dok je on rekao da u Tuzli ima manji problema i da nisu uspjeli ubaciti isti dan.
    (nedavno je bas bio u Tuzli)

Ako citas medije, mediji su napisali da je Tuzla dobila struju odmah, a ja znam za dijelove koji je nisu imale 4-5 sati.

7. selvin

selvin Moderator

Lupas dezinformacije. Napisao sam tacno stanje kakvo je iz prve ruke, a ti citaj medije i gledaj u dimnjake.

8. AggressoR

AggressoR Komšija

A ti nastavi prosipati suplje.

9. selvin

selvin Moderator

Supljiras ti, sam si naveo da ti je izvor prozor iz kuce i mediji. Ja napisao sta mi je rekao covjek koga zovu kad ne mogu riješit problem, 15 godina radi tamo i zna TE bolje nego ti svoju kucu.

Ali hajde nebitno, glavna je furka i komentari da su kod nas nesposobni ljudi i da ne znaju vratit TE u pogon, onda je narod zadovoljan, jer je takva retorika da su tamo samo glupi i podobni.

10. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja bih samo prokomentarisao da sam bas suprotono bio veoma zadovoljan kako smo brzo dobili struju poslije vrlo ozbiljnog kraha sistema.

Mediji su vec objavili kako struja nece doci ni za dva dana a out smo bili ni dva sata.

11. selvin

selvin Moderator

Vise je bila Dalmacija bez struje. Ali svejedno je to, kad su u pitanju ovakvi kvarovi i ispadi, stvari se dešavaju kaskadno i ispadanje i pokretanje.

Sent from my SM-F711B using Tapatalk

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

I kod mene na poslu bila prica da nece biti struje 4 dana, ja se zabrinuo za meso u zamrzivacu, isplanirao maratonski rostilj :D
    kad ono dodje za manje od sat vremena

13. selvin

selvin Moderator

To je prica od ovakvih kao ovog agresora koji gleda u dimnjake ko da papu biramo.

Ako vec zivis pored TE, sigurno znas bar nekog bitnog inžinjera pa pitaj.

Sent from my SM-F711B using Tapatalk

14. Haker

Haker Veteran foruma

Sta ce nam inžinjer ili bilo ko pored tebe za bilo sta u životu. Ovaj forum zlata vrijedi samo radi Selvina neiscrpnog izvora stručnih informacija u svim sferama života.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

15. dmr

dmr Veteran foruma

Dobio Selvin Taletizam :D

16. selvin

selvin Moderator

Tako je. Bolje je slusat čovjeka koji gleda u dimnjak nego inzinjera iz TE. Takva logika je i na ostalim temama nazalost.

17. Haker

Haker Veteran foruma

Ko ti je njegovo čitao pored tvoje stručnosti. Ti si nova religija

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

18. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Mene će više interesovati konkretni detalji kako je došlo do ovoga, zašto, i neke stručne analize, hronologija. Nešto slično onoim emisijama o srušenim avionima. Svi medijski izvještaji su šturi.

19. selvin

selvin Moderator

Hvala sljedbenice moj. Ti ne bi napisao 10 postova na forumu da ti nije mene :) Kakvu god ko glupost izvali, ti namjerno podrzis.

20. selvin

selvin Moderator

Velika potrosnja, dosta veca od procijenjene i napravi se poremećaj u mreži. Nije prvi put da se desava, samo zavisi u kojem obimu. Tako kazu stručnjaci. Ali mozemo sacekati i misljenje foruma.