Pad elektroenergetskog sistema

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jun 21, 2024.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Valjda imaju neke ideje, smjernice kako da se sistem unaprijedi, sve što čitam je da nije dovoljno uloženo u infrastrukturu.

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Pa jasno je sve ko dan. Sistem je bio prepoterecen, par dana prije je sve krenulo da pada u Albaniji i Grčkoj gdje je povuklo i nas kada je ispala TE Pljevlja.
    U Jugi je napravljen sistem koji je uvezan, sva mreza je u prstenu zajedno sa objektima. Kada 400 kV počne da ispada vuče i 220 kV, puca prsten, zaštite gase objekte od preopterećenja, i to se desilo, u principu, sistem se ponovo resetuje preko HE Jablanica koja je regulaciona hidro elektrana (pobuđivač).
    Obzirom da smo mi energetski neovisni, u situacijama da okolni sistemi padnu duže, mi ih moramo otkačiti.

aNaToMiC ! likes this.
  3. AggressoR

AggressoR Komšija

Prozor jest, ali mediji nisu i to nisam naveo.
    I taj COVJEK jel radi tamo ili on ispod RUKE radi ako ne mogu sta zavrsit pa njega zovu?
    Zar nema strucnjaka trenutno zaposlenih?

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Radi mi najmanje 4-5 prijatelja, prvi komsija je zaradio pemziju tamo, ali ipak si ti pametniji.
    Ili taj tamo NEKI kojeg zovu kad svi inzinjeri u TE ne mogu rijesit problem.

5. AggressoR

AggressoR Komšija

Zatvoren struji krug, ne smije biti ni manjka ni viska. Manjak odmah pada frekvencija mreze, visak frekvencija ide gore i generatori idu u vece obrtaje jer nema opterecenja sto dize frekvenciju. Da ne bi stradao citav sistem, svi potrosaci na TE ili HE izacuje sistem , otpaja ih iz mreze. Na He elektrani prebaci samo protok vode, dok na Te ugasi pec, sto bi rekli ZATUSI JE. (Vidi se na snimku sto sam postavio kako radi gasenje).
    I onda He se moze dosta lakse ubacit u sistem, TE na plin ili mazot isto dok na Ugalj treba vremena.
    Valja u Sinhron nastimat 3 faze.

Manja odstupanja kompezuje mreza, postrojenja, ali kad ti ispadne 500MW ili vise koliko se salje za Crnu Goru( koja mozda ide dalje za Albaniju ill Grcku) to je previse.

Da je ostao upalje sistem (nije izbacio) prvo bi trafostanice fasovale a poslje njih mozda i potrosaci.

6. selvin

selvin Moderator

Penziju*. Pitaj njih onda, ne gledaj u dimnjake :) Ja nisam pisao nista iz svog znanja/neznanja niti pametovao gledajuci u kuglu, vec pitao najpametnijeg covjeka u TK, a mozda i BiH za ovu tematiku. To sam i naveo u startu. Ali eto imamo uvrijedjenu mladu, koja misli da je pametnija jer zivi pored TE :D

7. AggressoR

AggressoR Komšija

Nigdje u svijetu infrastruktura nije spremna za ovako veliki skok u potrosnji struje, pogotov u EU gdje imas nagli skok u broju elektricnih vozila.

8. AggressoR

AggressoR Komšija

Sad odjednim je taj najpametniji u BiH ali za ovu TEMATIKU, TEMATIKA je jedno, strucno znanjenje drugo, stanje na terenu trece.
    Ja sam bio u TE na praksi i gledao kako se ubacuje jedan od blokova u mrezu, ili sto bi taj TEMATIKA rekao, samo je vazno podesiti brzinu okretanja i ugurati tri faze (spojit sklopku) jer je on to napisao na tabli a u stvarnosti je skroz druga prica

Mlada je mozda tvoji godina ili starija.

9. selvin

selvin Moderator

Ne mogu vise... Bio jednom na praksi i zivi pored TE i zna vise od svih unutra zajedno. Hvala i dovidjenja.

10. dino73n

dino73n Veteran foruma

Znam kako ti je. Skoro sam dozivio slicno iskustvo.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

11. dmr

dmr Veteran foruma

Ne zna se ko je gori od vas dvojice, jedan zna najpametnijeg covjeka u BiH a drugi bio na praksi u TE :D

Haker likes this.
  12. AggressoR

AggressoR Komšija

Pa jel TAJ tvoj radi ili je profesor za TEMATIKU po tom pitanju?

Bio vise puta na praksi, zavrsio ET skolu smjer energetika i zavrsio elektrotehnicki fakultet u Tuzli.

Ako te interesuje zasto ne radim tamo, pitaj.

Reznor likes this.
  13. selvin

selvin Moderator

Svi mi vozimo auta i stalno ih vozimo, pa makar znamo nesto o voznji ako ne znamo o mehanici. Nit bih se ja ikad upustio u diskusiju s tobom o tvojoj profesiji. Nasa diskusija na forumu o autima je nevezana za tvoju struku. Sve su bile diskusije vezane za voznju i kako kome lezi koji auto, voznju na limitu, potrosnju itd, sve sa ugla sofera a ne mehanicara. Nismo nikad raspravljali nista mehanicarske struke. Zar ne?

A ovaj prica ko da vraca iz ispada termoelektrane sirom Evrope.

14. selvin

selvin Moderator

Radio je tamo 15-20 godina, covjek iz prakse, nije ni profesor ni teoreticar. Zna svaki detalj tamo. Pitaj te svoje prijatelje i reci ce ti ime.

Zavrsio i ja elektrotehniku u Tz pa nisam srao iako znam sigurno vise nego ti iz te svoje prakse. Ja sam samo napisao ono sto mi je covjek cije misljenje najvise cijenim rekao.

To zasto ne radis, sigurno je neka politicka tema i to ne pokrecemo. Pa si sad ljut i mislis da si pametniji od svih njih tamo. Razumijem te. Ali ne bih dalje diskutovao.

15. AggressoR

AggressoR Komšija

Ne, nego jer sam dobio posao gdje za 6-12 radni dana. 4 sata na dan zaradim isti platu kao neki koji rade tamo citav mjesec.

A vidim ovdje na temi koliko znas, tek koliko znas o ostalim temama.
    Kako vidim na forumu ti si najpametniji za svaku mogucu temu koja se pokrene.

Nego napokon skonta sta je taj, radio tamo, zna Tematiku, zovu ga kad zatreba jer niko ne zna ili mozda nesto deseto.

16. selvin

selvin Moderator

Svaka cast i cestitam na uspjehu. Puno srece i nemoj dugo dimnjake gledat.

17. Haker

Haker Veteran foruma

Tako ti je to, kada ne zna on zna najpametnijeg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

18. AggressoR

AggressoR Komšija

Hvala druze i tebi sve najbolje.
    Javi za PIVU u Slobodi kad budes slobodan ako pijes pivu.
    (Moze i kafa)

selvin likes this.
  19. selvin

selvin Moderator

Ne mozes ti bez mene zivit :) Sta ces, mi pametni se druzimo :)

20. Reznor

Reznor Overclocker

Super, znači ima nas još ovdje s elektrotehnike :D