Pad elektroenergetskog sistema

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jun 21, 2024.

1. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Mi nismo iskoristili 70% hidropotencijala, naš energetski sistem će se raspasti sa gašenjem TE Tuzla i Kakanj u skorijoj budućnosti.

2. Mujka

Mujka Komšija

kažu ljudi koji rade u TE da je stanje loše
    plus kad dođu takse (obavezne) CO2
    onda nam preostaje samo uvoz

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Mislim da je sudbina TE Tuzla zapecacena obustavom gradnje novog bloka. Imam osjecaj da bi je nadlezni davno ugasili, samo ne znaju kuda sa rudnicima, koji su svakako financijski u minusu godinama.
    Nama je buducnost duplo skuplja struja od sadasnje. Ako nista narod u okolini TE ce moci prodisati u zimskom periodu.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Zenica se već zatvara, na Kreki će praviti solarni elektranu itd. Šteta što su HE Vranduk i TE blok 7 propali, to. Bi nam umnogome pomoglo.

5. NaLe!

NaLe! Aktivista

Teško da će prodisati, ako se ugasi i daljinsko grijanje s njom.

6. Reventon

Reventon Veteran foruma

Morat ce svi traziti altetnativu grijanju na ugalj. Ako TE prestane sa radom automatski ce i rudnici, jer ne mogu opstati od prodaje privatnim kucama. Uostalom, vec sada se vise ne isplati grijanje na ugalj jer je tona 200KM, a za prosjecnu kucu ti treba minimum 5-10 tona + drva + zajebancija oko lozenja.

7. NaLe!

NaLe! Aktivista

Pa duplo skuplja struja, tona peleta 400km (što će sigurno poskupiti zbog proizvodnog procesa i utroška el. energije), misliš da nećemo divlje kopati? Ugalj je i dalje tu.

8. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Treba žrtvovati rijeku Bosnu za hidroenergiju. Svakako je prljava i nikakva.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

A druze mozes ti i krasti struju i sjeci drzavnu sumu, lakse je nego na divlje kopati ugalj, ali nije to poenta. Poenta je da ako se ugasi TE svi moraju ganjati alternativu, pogotovo veci stambeni objekti, zgrade itd. Manja domacinstva ce se lakse snaci.

10. selvin

selvin Moderator

Nece se TE Tuzla gasit a da mi to zapamtimo. Cak i ako upotpunosti se prestane lozit ugalj, ostavit ce se sigurno barem jedan blok na biomasu za centralno grijanje.

Reznor likes this.
  11. NaLe!

NaLe! Aktivista

Moj komentar je bio na to da će lakše prodisati...

12. Reznor

Reznor Overclocker

Mislim da nije ni najbolje rješenje zagaditi još drugih rijeka da bi se gradile nove hidroelektrane.
    Uništismo svu prirodu što imamo.

13. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

Iz Goražda sam i nenormalno koliko je narod kratkih vidika,limitiran i ne gleda širu sliku. Trebala se praviti HE na Ustikolini i nevjerovatno koliku su zapeli lokalci pričom "nestat će pastrmke", "uništit će se turistički potencijal" i sl ... Ljudi dragi, kada struja poskupi za dva tri puta pastrmka će mi biti zadnja na umu i turistički potencijal koji je spao na neke splavove i ljetnu sezonu koja traje max dva mjeseca. Uostalom, mnogo veći je potencijal jezerskog turizma koji bi nastao zbog brane nego što je to riječni. Samo malo dolje nizvodno prije HE Višegrad mnogo više turizma ima u RSu na lokacijama Strugačina, Međeđa, Ustiprača gdje Drina postaje mirnija i stalno niču vikendice pored jezera. Apsolutno sam za HE ali one sa investicijama od najmanje 200mil+ a ne ove neke minijaturne koje uništavaju rijeke a dugoročno nikakve fajde od njih nema.

BiceBolje and zoi like this.