Pad elektroenergetskog sistema

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jun 21, 2024.

1. Mujka

Mujka Komšija

Struja je u tz maltene u 13:15 dosla
    Efendija na po hutbe progovori na mikrofon hehe
    To je zato jer smo mi u EU sto se tice struje
    Taj dan sam pratio bili smo u minusu do 1000MW
    Tj dobijali smo to preko madjarske slovenije itd..
    Već navečer se stanje poboljsalo drastično
    A čitao sam negdje da imamo I rekordnu potrošnju bezbeli klime ljudi nahajcali hehe

2. Mujka

Mujka Komšija

3. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Zna li se inače tačno koliko mi šaljemo drugima? Vidim da su iz EPBiH rekli da su na tržištu nakon ovog događaja kupili određenu količinu struje da bi se sistem stabilizovao, je li to zbog toga što za ugalj treba vremena?

Đe se ovo prati?

4. Mujka

Mujka Komšija

5. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Odlicna grafika. Kako sam ja skontao dalekovod se zapalio izmedju CG-BiH sto je stvorilo 200MW viska, i morali su radi zastite pogasiti TE.
    Samo mi je sega da trenutno uvozimo tacno koliko izvozimo za CG.

6. zoi

zoi Veteran foruma

Mujka and Bio_Sam_Zmijanac like this.
  7. Patton2410

Patton2410 Veteran foruma

Usvojeno da struja poskupi 10% od 1. Augusta.

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Da je samo struja, sad ce sve ostalo poskupiti 20%.

NaLe! likes this.
  9. Mujka

Mujka Komšija

ja koji se grijem na struju (3 klime) 90m2 godišnje trošim oko 1000-1100KM
    znači poskupit će mi čitavih 100KM.. (tj oko 10KM mjesečno)
    haman je realnija opcija da se nastavi propast EP pa da onda struju plaćamo 70 feninga ko u njemačkoj...

Last edited by a moderator: Jun 28, 2024
  10. selvin

selvin Moderator

Politika alert! Poskupljenje je bilo neminovno vec unazad par godina, i ovo nema veze sa politikom. Jednostavno se ne isplati prodavati po ovoj cijeni kad je nabavna cijena uglja sad x puta veca (a i nestasica je), a cijena struje na trzistu otisla u nebo.

11. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Prilično blago povećanje s obzirom koliko dugo godina nije bilo povećanja s obzirom na globalna kretanja i k tomu slično.

12. Haker

Haker Veteran foruma

Nije ovo veliko ali imam osjećaj da će jako brzo opet deset posto.
    Ne znam ništa o el distribuciji ali znam da svi plaćaju struju i uvijek mi je čudo kako ta firma onda krpi kraj sa krajem.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Manite se politike. Nije uopste 10% puno, u prosjeku je to meni manje od 10KM mjesecno. Nego problem je kod nas sto svako poskupljenje energenata povecava cijenu svega ostalog. Na kraju tih 10% izbije iz cjelokupnog mjesecnog budzeta 10%, e to je vec cifra koju osjetis.

14. nivla

nivla Komšija

cijena kwh bi trebala poskupiti, ne i mrezarina trenutno je 0.0829km kwh skupe a 0.0415km jeftine
    ovo znaci da ce u prosjeku domacinstvo koje trosi 300-400kwh mjesecno imati povecanje do 5km ukupno

15. zoi

zoi Veteran foruma

Povećanje je nažalost opravdano ali je ovo za domaćinstva tako da ne vidim kako bi to uticalo na cijenu svega? Privredi je poskupila 20% početkom godine.

16. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Cijena se nije mijenjala 10 godina, da je samo pratila inflaciju... Ici ce ovo jos 10-15% gore u toku naredne godine. I treba, imamo najjeftiniju struju u Evropi po kWh, i proizvodna cijena je mnogo visa nego prodajna, sto je apsurd.

Politika je izbrisana, molim bez imena stranaka. Nećete ničije mišljenje promijeniti :D

17. ibran

ibran Aktivista

Ulaži te u solarne elektrane kome je skupa struja, svako domačinstvo više izdvaja novca za internet i kojekakve IPTV nego za električnu energiju.
    Gori su ovi razno razni porezi na plate i PDV, da nenabrajam više, a slabo hajra vide kome trebaju biti upućeni.
    Smo neka struje bude skupa nije.

NaLe! and Ajdin87 like this.
  18. bhd

bhd Veteran foruma

Nije to losa ideja, samo treba naci najbolje i najpoviljnije...
    a sta god da ufatis neko sere po tome da ne valja :D
    ja sam razmisljao na vikendici napraviti nesto do 10kw.
    Mozda da napravimo prijedloge

19. selvin

selvin Moderator

Solarne se odavno mogu koristiti samo za licnu upotrebu, nema vise otkupa i vracanja u sistem. Mozda ce nekad biti opet. Ali po ovim cijenama je neisplativo ulagati u solarnu jer za njen vijek trajanja se nece isplatiti za domacinstvo. Budu cesto subvencije do 50% od kantona ili Grada, i onda se isplati. Pa ko razmislja o tome, prvo treba cekati javne pozive za sufinansiranje.

Ajdin87 and bhd like this.
  20. NaLe!

NaLe! Aktivista

Njemačka je uvela neki dan da možeš bez odobrenja grada, i stanovlasnika postaviti do 500w kolektor na balkon (ili gdje već ima mjesta) i da vraćaš nazad u mrežu. Vjerovatno će i ostatak Evrope uskoro pratiti.

Usput, ko prati FERK stranicu, primijetit će da svaki dan do 150kW solarne niču ko gljive, pogotovo u Hercegovini. Već je to zanimljivo tržište.