Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

A Tale se malo stisnuo, stedi na racunaru koji ce mu trajati duze nego next gen auto. :)

2. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Igračke se mijenjaju, postaju veće sa godinama.

Imam ovu opciju.
    Dell Vostro
    Core i7 6700
    16gb ram
    Gtx 1650 4gb
    512ssd.
    Jel ovo okej, mislim da processor nije bottleneck, a grafa moze tjerati jos par godina po potrebi ovo sto igram.

Last edited: Oct 20, 2024
  3. Reznor

Reznor Overclocker

Taj procesor je star, 2015 godina.
    I još brand name pc, to i gaming...

Radije sastavi sebi, Ryzen 3600 ti košta kao taj i7 6700 a mlađi 4 godine, i još neka A520 ili B450 ploča. Možeš i 5600 uzeti za 50ak KM više. Ako nećeš odmah grafičku uzimati radi uštede imaš 5600G.

4. Bio_Sam_Zmijanac

Star sam i ja, pa do skoro je stari 13 godina stari 2600k i Nvidia 560 Ti tjerala dosta toga bez problema. Ne zuri mi se doduše, možda da i idem na 5600g tj. Vega 8. Jer ce racunar svakako tu biti 10 godina, jedini upgrade ce biti grafa.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja ti ne preporučujem 4 jezgre u 2024 god nikako. i5 11400 je minimum 30% brzi od i7 6700. Nije ni Ryzen 5 5600G los, ali ispod toga nebih isao.

6. Reznor

Reznor Overclocker

AM4 je solidan low budget izbor, a i5-11400 i Ryzen 5 5600G su 6-core, baš su neki sad donji segment za potrebe koje tražiš. Stari smo svi relativno ovdje, ali opet pratimo koliko toliko, ne vjerujem da ovdje iko ima Threadrippera koji dostiže cijene reda 5-10-20k KM :D
    Imam ja i stari 2x Xeon E5462 MacPro 3,1 i opet ne preporučujem takve mašine iz 2000-2010tih osim za entuzijaste i kolekcionare :D
    Barem 2019-20 pa nadalje, što novije to bolje. Koliko samo cpu instrukcija ovaj Xeon npr nema koje i5-11400 ima, nije samo u core-ovima razlika. I da, bježi od ovih brand name računara "gaming" koji su iz firmi i škola.

7. Bio_Sam_Zmijanac

Može li neka preporuka za best buy olx ili radnju gdje da kupim konfu onda sa Ryzen 5 5600G bez grafičke. Naknadno ćemo turit grafu ako bude potrebe, obzorom da ja nekad bacim dotu i cs go, bit ce dovoljna Vega, više ja tu radim 2D CAD, office, 24h za kućne potrebe.

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

i7 6700 je mozda samo 20% brzi od 2600K. Malo zbog mizernih IPc poboljsanja, malo zbog DDR4 memorije. (Mada taj CPU podrzava i DDR3, rijetko je uparivan.)

Bolje kakvu H610 plocu, 2x8GB DDR4, i3 12100, svakako je brzi nego i5 11400 ili Ryzen 3600.

Sent from my iPhone using Tapatalk

9. Reznor

Reznor Overclocker

https://olx.ba/artikal/49678137

https://olx.ba/artikal/56192439

od ovih mikimaus radnji jedino za preporučiti bi bile computerdiscount, dopertech i sl radnje koje imaju fizičku poslovnicu da možeš reklamirati ako nešto ne bude ok. I da, gledaj bar da ti stave malo bolju napojnu za početak. U najgorem slučaju može intertech argus proći. Ne znam šta ima u Tuzli, pcprime, genelec, pconer u lukavcu itd

https://olx.ba/artikal/52139116

EDIT: razmotri i ovu konfiguraciju od Stivija npr.
    https://olx.ba/artikal/63189086

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tesko da ces naci polovnu Ryzen 5600G komplet konfiguraciju u nekoj radnji. Prije ces sastaviti ako budes ganjao svaki dio posebno. Barem bih ja sebi tako ganjao.

Reznor likes this.
  11. Bio_Sam_Zmijanac

Ova konfa me košta 500 KM
    Dell Vostro
    Core i7 6700
    16gb ram
    Gtx 1650 4gb
    512ssd.
    Dok Ryzen 5 sa integrušom i jadnom pločom 665 KM
    Asus Prime A520M-K
    Adata Premier 16GB DDR4 3200MHz
    Adata Su650 3D 480GB SSD
    MS Case + Ms 500
    568.38 + pdv = 665KM.
    Ovaj 6700k sa gtx 1650 pojede ovo dole 5x u gaming performasama.
    Opet mi treba milja da od ovog 5600 GT napravim neku ok konfu jer bez grafike sucka. A maticna je low shit.

12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja sam isto pocetkom godine ganjao novu konfu i na pocetku htio dati manje para,jer mi realno ne treba nista bijesno ali kako sam gledao oglase,tako su te starudije redom islo na 700-800 KM i to bez graficke ili sa nekom najobicnijom buget grafickom i trazio sam malo po malo i naletio na lika koji je imao vise konfa i jos mi mogao mixati i sa njim se dogovorim i dobijem top racunar po ekstra cijeni. Ako ti nije hica,ostavi milju KM sa strane i neka ceka a pomalo prati oglase,postavi sebi neke filtere i gledaj najnovije oglase i nesto ce ti izletiti.

I novo je skupo,tu ide sve low end i sa tim se neces usreciti,iako je novije,mozda nece biti dugovjecno.

13. Reznor

Reznor Overclocker

Pa eto već si izabrao, prijedlog ne treba onda :D

zoi and Reventon like this.
  14. zoi

zoi Veteran foruma

Koliko je samo puta ovako bilo tokom godina...

15. Bio_Sam_Zmijanac

Nisam odabrao, tražim prijedloge, budzet mi 500-600 KM max. A treba mi upotrebljiv PC.

16. zippoo

zippoo Veteran foruma

17. Reznor

Reznor Overclocker

Možeš ti i kombinovati, uzmeš combo prebaciš u staro kućište, ostaviš grafičku koju imaš :)
    Noviji cpu imaju čak i manji tdp od tih starijih.
    Kod Ryzena dobiješ nešto slabije performanse s integrisanom GPU npr 5600G je u biti 5500 s Vega 7, a ne 5600. Kod Intela ne gubiš ništa, F verzija i "obična" su identične osim integrisane GPU.

npr. imaš ovaj combo opet novo
    https://olx.ba/artikal/51985737

ovdje ti ostaje prostora da izabereš još nešto tipa napajanje i/ili ssd.

Jedan problem tih brand name računara može biti upravo napajanje odnosno custom pinout, ne znam kod kojih proizvođača je to slučaj. Ako ti rikne moraš tražiti originalno iz tog modela. Ako baš hoćeš neko custom, moraš raditi prepravke. A i te ploče iz tih office konfiguracija nisu ništa bolje nego ove A520 :D
    A i ta napajanja obično nisu neke snage.

https://www.dell.com/community/en/c...aphics-compatibility/647f8f18f4ccf8a8de015f1d

Dok ovdje staviš neko solidno 80+ napajanje i prilično su ti komponente sigurne, evo kod mene polovna Corsair RM750x napojna već duže vrijeme i nikakvih problema, ne čuje se, jer se fan pali samo po potrebi. A i ako krepa, ima zaštitu da preventira oštećenje drugih komponenti.

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Brend name konfiguracije imaju napajanje tacno dizajnirano da gura to sto treba. Max dodatni konektor koji na njima dobijes je jedan 6-pin konektor a to automatski znaci da si osudjen na najslabije graficke.
    Ja sam imao hp z seriju brend name konfu,radila kao sat kod mene 7-8 godina ali sam bio osudjen na najslabiju graficku i slabo sam sta i igrao sa njom.
    Sve ima svoje .

19. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nikad ne kupovat te HP/Dell i slicne masine, cak i njihove "gaming" masine su limitirane sa nadogranjama. Napajanje, maticna, kuciste.

Zato i jesu jeftinije.

20. NaLe!

NaLe! Aktivista

Pitanje, imam B450 (Gigabyte Aorus Elite) s 2700x, ima li potrebe prelaziti na AM5, ili zalijepiti 5700x3D za casual gaming i povremeni Blender? Upareno je s 3060Ti.