Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sve zavisi koliko imas novca. :D Od AM5 ti se jedino isplati 7800x3D. Stavi na papir cijenu procesora, maticne i rama. Po meni ne vrijedi, ja bih lagano uzeo 5700x3D i uzivao jos par godina. A u medjuvremenu uzeti jacu grafu, ja cekam da vidim kakva ce biti RTX 5060Ti u martu. Ili neku RTX 4070.

2. zoi

zoi Veteran foruma

5700x3d će te za te stvari još dugo služiti. AM5 možeš ići sa 7500f pa kasnije ako bude potrebe ganjati 9800x3d kad pojeftini, mada za te stvari možeš i 5600x.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ama otkud da se AM5 isplati samo 7800X3D? 7500F je odlican chip za te pare. Performanse ugrubo kao i svaki drugi non-X3D chip te generacije.

5700X3D je dobar a jeftin upgrade, da.

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nisam upratio taj 7500f. Ako je cijenom kao 5700x3D onda je druga prica.

5. zoi

zoi Veteran foruma

Nekih 50 KM jeftinije od 5700x3d.

6. NaLe!

NaLe! Aktivista

Mislio sam čisto ima li nekog značajnog gaina, da sad prebacujem i ploču i ram na AM5 (ide na DDR5, zar ne?)?

7. zoi

zoi Veteran foruma

To ti je više futureproofing nego što ćeš odmah dobiti za to što ti tražiš.

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Evo klip kao da si ih ti pitao :)

Definitivno se isplati upgrade na 5700x3D, za AM5 pogotovo za buduce nadogradnje. Sad sve zavisi od budzeta.

NaLe! likes this.
  9. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Evo ja i forza smo obavili duznosti forumaša, konfiguracija je top. Mogu reći da nakon 16 godina tipkanja, divan je osjećaj popiti kafu, razmijeniti koju pametnu i šuplju. Vjerujte da ovaj susret vrijedi više od konfe.

Pelikan, Tensai, bojler and 11 others like this.
  10. ibran

ibran Aktivista

Ta mi lokacija nešto poznata. Uživali ste.

11. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Kod crnog mačka Vitez :)

ibran likes this.
  12. alessia0

alessia0 Novi član

Stiglo vrijeme za baciti koju paru, namjeravam da se podmirim dugoročno.
    Plan je okvirno konfu baziranu na 7800x3d i najvjv 7900gre sastaviti.

Sad, pitanje je - postoji li neki dobar razlog da čekam black friday i novogodišnje zajebancije, tj da li mogu za high end stvari nadati se nekom popustu nečemu, ili to slabo kod nas ide? Moguće da uganjam ponešto u njemačkoj dok sam, ali u principu sam rahatniji kad mi je šta bliže - nikad ne znaš, lijepo je imati garancije pri ruci i sve to.

13. zoi

zoi Veteran foruma

Je li misliš na legalne radnje ili olx švercere?

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako ces proci jeftinije u DE onda svakako ti je bolje gore uzeti. Jos bolje ako imas gdje testirati prije nego krenes za BH.

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

U De, em je jeftinije,em se mozes nadati i kqkvim dealovima za BF.
    Ovdje toga nema toliko ili pitaj ovu wvojicu sa foruma sebirad i mostarac,koliko bi izaslo da ti oni sklope ali opet mislim da ne mogu dati bolju cijenu od Njemqcke

bojler likes this.
  16. dino73n

dino73n Veteran foruma

Sve ok samo mostarac nije mostarac nego hercegovacc

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

p4ja, Hercegovacc and zippoo like this.
  17. Reznor

Reznor Overclocker

U legalnim radnjama tipa univerzalno, tehnolix i sl se možda može ostvariti garancija, ove ostale "radnje" s OLX, well, good luck :D

Mada iskreno ja bih barem CPU i RAM uzeo vani, to je barem nešto što se skoro nikad ne kvari, CPU možda tray bez coolera radi transporta, ako je to potencijalni problem. Ploče isto gledam na onom njemačkom sajtu, bilo je skoro duplo jeftinijih gaming ploča tamo nego što kod nas možeš uzeti npr MSI B760 s Wi-Fi nekih 350-400 KM što bi kod nas bilo oko 500-600. Ova npr ploča iz potpisa je iz Tehnolixa za koju imam račun i garanciju i nikad problem s njom, dok je CPU kupljen korišten, ali dosta jeftiniji. RAM je HyperX Fury s eBay također bio jako jeftin.

18. 7mediN

7mediN Novi član

ako budes gledao u de, razlika izmedju 7800x3d i 9800x3d je otprilike oko 50 eura.
    za ove black friday deals pored amazona pogledaj i mindfactory.de, nekad imaju dosta bolje cijene.

19. igor.g

igor.g Komšija

7800x3d samo polovan do 300eur, ništa novo cijena napuhana kao i 9800x3d, skup sad kao i prije dvije godine na launchu. Osim ako novog uspiješ naći za ~350eur nekih čudom na second hand/marketplace tržištu, pazi se lažnih procesora. 7800x3d si trebao kupovati u Junu/Julu tik prije zen5 faila kad je bio 320eur nov.

Last edited: Nov 17, 2024
  20. zoi

zoi Veteran foruma

Ja ne razumijem opsjednutost tim procesorom kod većine gejmera. Ok, proces jest top, ali osim za rijetke situacije, tipa competitive igre na 1080p low detalji, čemu potreba za njim? kupus 7500f ili 7600x. Za nekoliko godina ako bude potrebe za jačim procesorom možeš ubaciti x3d. Bolje jaču grafičku kupiti, ili bolje napajanje jer se na njemu najviše štedi.