Preporuke za kuciste

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by RaP, Nov 19, 2009.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Sjeo PA120.

Samo zaboravio ugradit PCI slot cover.

Mnogo jednostavnija masina. Samo 2x140 naprijed, 1x140 nazad. Nisam imao vremena testirat jos.

Sent from my iPhone using Tapatalk

2. Stevie_Ray

Asus AP201, za ove sto imaju, kakva je situacija sa prasinom? I kakav fan setup imate? Nazalost, jedino je na dnu filter. Kod mene je full mesh verzija.

3. 7mediN

7mediN Novi član

pratim, planiram downsize sa titana 2 pro, ionako je matx ploca u njemu.

4. Reznor

Reznor Overclocker

@Stevie_Ray Bilo je prašine vazda unutra, ali ne toliko sad. Ali da, fale filteri gdje god imaju rupice.
    Meni nikako forma tog kućišta nije legla, jer je izduženo a nije visoko, kao zarotirano standardno kućište za 90 stepeni. I pored toga nema reset button ni HD indikator. Bila je bijela verzija s staklom sa strane.

Sad na XPG Valor Mesh mi je top dust filter, naprijed ona tri fana privuku svu prašinu i ona ne prolazi dalje unutra, samo isperem pod vodom povremeno. Ima i gore i ispod gdje je PSU.

Razmišljam popraviti/zavariti onu maticu što je slomljena na stranici od Riotoro Morpheus i na njega se vratiti, a što se tiče airflowa i zvučne izolacije to je kućište zakon, ima mesh sa filterima čak i na stranicama, jedino što je gabaritno.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kod mene AP201 gore 2x140 okrenuti da pusu unutra. Onaj 120 vent nazad sto dodje sa kucistem, montirao sam ga naprijed ispod napojne i isto okrenut unutra, jer je blizu njega bio vent od hladnjaka sa cpu-a tako da je dovoljan da izbaci nazad. U dnu imam 2x120 okrenuti prema grafi. Znaci prakticno scenarij za dosta prasine, ali iskreno nije. Povremeno ocistim, al nije strasno. Mozda zato sto pc stoji na stolu a i zena svaki dan brise prasinu po stolu :D

Last edited: Nov 14, 2024
  6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kod mene macke u kuci,prasine ne nedostaje :D
    Kada su otvoreni prozori bili i toplo vrijeme,bilo je vise i prasine...sada se malo smirilo ali opet je ima.
    Ja nisam otvarao kuciste od aprila,ali preko ljeta 4 mjeseca nije ni radio racunar,tako da ne znam koliko je prasine moglo uci onako kroz otvore u njega,kada ne radi.
    Trebao bi ga u ovoj godini otvoriti,rijesiti ventilator i usput ocistiti ,ako bude prasine ...samo mi mrsko u pm.

7. Stevie_Ray

Mislim da ti nije dobra ideja da na gore ubacuju zrak, iz dva razloga, prvo prasina. Tebe izgleda samo zena spasava sto cisti stalno oko kucista. A drugo, temp GPU su nize ako gore ventovi izbacuju zrak. I koji GPU sad imas, ti proda 3060Ti?

Gledao sam i kako vidim na dno mogu tri 120mm venta, a mozda mogu i dva 140mm.

Sent from my iPad using Tapatalk

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Evga rtx 3070 ftw3 ultra, nije neki veliki upgrade u performansama ali je bolje hladjenje, a izaslo me 80KM nadoplate. Ventove sam vise okrenuo unutra da hlade vrm-ove i ram i taj zrak onda izbacuju ventovi na hladnjaku cpu-a u push pull.
    Nema venta sa prednje strane gdje je napojna pa zato.

9. Stevie_Ray

Zar je bas tako lose hladjenje bilo na 3060Ti? Jos bas na ovom AP201 mozes imat dva 120mm venta ispod grafe, da direkt u nju pusu. Jer nista nisi dobio sa 3070, to je 5-7% jaca kartica. Minimum RTX4070 bi bila pravi upgrade.

A za VRM, nepotrebno na toj ploci je VRM overdimenzioniran totalno, moze podnijet 400W ko od sale.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Iskreno nista joj nije falilo al et, doslo mi da promjenim :D

11. Stig L Stoner

Stig L Stoner Novi član

Evo da se javim, hladna ko spricer 3060ti :)

Reventon likes this.
  12. 7mediN

7mediN Novi član

jedna od glupljih stvari sto sam pokusao uraditi u zadnje vrijeme je ubaciti novu konfiguraciju skupa sa 280mm aio u stari titan 2 pro.

problem sa cpu powerom, kablu fali otprilike pola centimetra da prodje, ne moze od radijatora.

prebacio bih radijator naprijed ali mrsko mi ostatak dana da potrosim samo na to, pa sam ga ostavio dok me ponovo neka volja ne uhvati.

ako u medjuvremenu neko ima preporuke za neko kvalitetnije kuciste, samo da stane u njega full sized ploca i aio, i da je dostupno u BiH

zoi likes this.
  13. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja imam Cougar MX600 i fullATX plocu u njemu i 360 AIO

Mislim da za cijenu bolje ne moze.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

14. 7mediN

7mediN Novi član

bas sam gledao ovo mx600, cini se okej.

i tebi stoji aio na top panelu?
    najveci problem trenutno je sto je sve toliko knap da kad radijator i ventilatori legnu uopste nema mjesta da se ukljuci cpu.

15. dino73n

dino73n Veteran foruma

Da na top panelu je AIO,potjesno je i kod mene al stane. Kabal se mora ukljuciti ili prije montaze radijatora ili prije nego sto se ploca uvuce pod radijator.

Jer ja sam jednom mjenjao plocu a nisam skidao AIO pa se sjecam da sam kabal iskljucio tek kad sam napola izvadio plocu.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro[​IMG]

Reventon likes this.
  16. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Vala je mogao LF 360 bijeli uletiti i neka bijela ploca jebemu misa :D

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Dobro je i ovako. Radeonka malo visi ko onaj al inace je dobro. :D

18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Sto je najgore imam i nosac za radeonku a nikako da ga zasarafim.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

19. 7mediN

7mediN Novi član

stiglo kuciste jutros
    jucer potpuno zaboravio porucit, javim se mickeyu popodne oko 5 i on odnese u centralno skladiste.

na kraju izbor bio h7 flow 2022, posto je bilo odma dostupno, i vjerovatno kasnije porucim i paket arctic p14 ventilatora

https://imgur.com/a/N2fULWZ

sve stalo bez ikakvih problema, a i ovi provodnici za kablove su posluzili.

za sad temperature jako visoke na 7700x (60 u biosu sa otvorenom stranicom), kontam mozda nisam dovoljno paste stavio ili mozda nije legla pumpa dobro, ali nemam vise vremena danas pa cu probat sutra ponovo montirat.

sto se tice kucista, preporucujem, lako radit u njemu i lijepo izgleda.
    zamjerka samo sto nema filter na front panelu, a i kablovi sa front panela su fabricki previse stegnuti vezicama pa je teze skinut.

Reventon likes this.
  20. Reventon

Reventon Veteran foruma

60 stepeni u biosu je definitivno previse, a kuciste je odlicno