Preporuke za kuciste

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by RaP, Nov 19, 2009.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Tehnolix AP201 White full mesh ispod 100 KM na akciji, pa kome treba...
    Sad bih ga rado nazad da imam mATX ploču.
    Sebi sam gledao danas Cougar Uniface, Thermaltake S200 isto na akciji, ali od svih u tom rangu oko 100 KM, samo Cougar ima type-c na front panelu.

Aldiin and zoi like this.
  2. zoi

zoi Veteran foruma

Je li I crni isto tako? Kupio bih pa nek stoji, kad nabavim manju karticu onda prebaciti konfu.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Haha, ja bas imam jedan crni mesh AP201, kupio pa nek stoji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

4. Reznor

Reznor Overclocker

Bijeli, meni ta boja odgovara, ali zadugo neću uzimati mATX ploču, imam evo dvije ATX, pa ne vidim u skorije vrijeme da ću išta staviti u njega.
    Tako da ako je još aktuelno, bolje nek neko odavde uzme kome treba.
    Znači ove godine sam zapikao postepeno osvježiti sve. Kućište, monitor, RAM 64GB i možda grafička i PSU, nešto mi to dvoje u zadnje vrijeme zakazuju :D
    Grafička u SC2 na High zna nekad zakucati, fanovi na max, crn ekran, PSU kad se snime postavke BIOS-a neće da upali PC, mada ovo je možda i matična.
    Ako bude zezalo, idem na onu fallback AMD konfiguraciju, sreća da to uzeh od kolege s foruma :D

zoi likes this.
  5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Covjek slozio komplet pc u bas bubnja

Pratim ovog lika, 10 godina je na YT, tek zadnje dvije godine se proslavio. Jos kad naleti PC sadrzaj, kud ces bolje :)

p4ja likes this.
  6. Reznor

Reznor Overclocker

Evo i kratak Summary:

Tehnolix ispoštovao, došlo sve po dogovoru, javili i nazvali, čak su nudili da mi pogledaju B660 ako je pod garancijom još međutim kupljena 04.08.2023…

CPU je ispravan, znači ili su pinovi na ploči i dalje savijeni ili je kratak spoj nešto zeznuo.

Asus Prime B760M-A je super, sviđa mi se integracija s case, power dugme blinka kad je u toku POST, temperature su sad ok, s tim da mi se Vega56 baš grije, ali MBO i CPU su sad oko 30-40 u idle.
    Zaboravih koliko je AP201 lijepo i konfigurabilno kućište, kontam da će biti razlika u 1-2C, ali je 5-10C, i kako PSU nije na dnu neće gutati prašine odozgo, a i fanovi se mogu mountati s donje strane.
    Iako je Jonsbo D31 kompaktnije kućište, bolje da ima airflow-a, a D31 bih morao čekati barem dvije sedmice…

I na kraju slika jedna :)

https://imgur.com/a/XLjT8rw

Hvala na pomoći

Last edited: Aug 13, 2025
  7. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Bilo bi dobro naci JONSBO D32 STD Micro-ATX negdje u BiH za ~66 USD

8. Reznor

Reznor Overclocker

Trenutno je najjeftiniji D31 Mesh oko 200 KM DrPC, reče krajem sedmice može bit bidne da dođe, pa naredne isporuka bi bila.

9. Stevie_Ray

Mijenjam kucista cesce nego ista drugo :D

Izletio mi North XL za 99EUR, jbg nisam mogo odolit. Vec imam jedno 420mm AIO koje sam isto neplanski uzeo, bilo prejeftino.

Reznor, Picoooka and 7mediN like this.
  10. Reznor

Reznor Overclocker

11. zoi

zoi Veteran foruma

Još samo fali da kreneš nalaziti kraj smeća i možeš zamjeniti @Zeleni :)

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja sam Asusov vent sto dodje uz kuciste stavio naprijed sa unutrasnje strane. Malo je zezancija montirati jer nije predvidjeno po rasponu sarafa. Obavezno gumene podloske ispod da nema vibracija. Kroz fan control app mu fiksirao rpm da ne bude glasan i sljaka dobro.

Reznor likes this.
  13. Reznor

Reznor Overclocker

Thx, nije ni to losa opcija, fazon je bio da idu naprijed iza maske, tako bi dodatno se poboljsala cirkulacija zraka, kao ovdje: https://i.redd.it/ufwe4d7shwpa1.jpg
    Trenutno je ovako setupovano:

https://i.redd.it/q82zhme96mse1.jpeg

S tim da ova dva viska bi popunila ovaj ispod prostor gdje je napojna i graficka. Ovaj iza maske jedan bi bio usmjeren u napojnu pa da se i ona dodatno ohladi.
    Kuciste je super, lijepo hladi, ne skuplja bezveze prasinu kao Valor Mesh i nije vise vruce na dodir. Extra je sto moze ovoliko fanova da se ubaci :D
    Jedino je malo guzva s diskovima, ali vidjecu da nabavim neki 3D printani cage s ebay da se kulturno smjeste.

@Stevie_Ray ako si imao kakvo zanimljivo kuciste baci koji review ako ti nije mrsko :D
    A ovo me malo podsjeca na XPG Valor Storm, on je imao takve grillove naprijed samo u boji kucista.

Reventon likes this.
  14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Hajd testiraj pa javi mada mislim da imas savim dovoljno ventova :D

Kada sam kod sebe testirao vent montiran ispred kao na toj slici, metalna strana je dosta smanjila protok zraka, a i ventilator je bio bucan od turbulencija koje su se stvarale.

Ja sam stavio dva P14 gore da izvlace zrak i dva P12 na dno da pumpaju zrak u graficku. I taj Asusov sa unutrasnje stane dole, napojna je iznad stala u knap. Iza nemam nista na izduvu jer je cpu hladnjak u push-pull, obrnut je flow u odnosu na tvoj setup.

Ako ti moze pomoci ona jedna ladica za ssd sto ide iza uz kuciste mogu ti je pokloniti jer je kod mene sve na nvme. Samo sto je bijela. Mislim da iza na limu nosaca od napojne ima prostora za jedan ssd, ako ga zalijepis dvoslojnom trakom. :)

Last edited: Aug 30, 2025
  15. Reznor

Reznor Overclocker

Ima, ali kako kazu od viska glava ne boli (valjda) :D

Hmm vrlo vjerovatno, ali eto ljudi su to utrpali, nije niko napisao koliko je stvarno efektivno, bitno je da moze ikako :D

Meni je ovih 6x MS Red spojeno na PWM kontroler koji se napaja preko molex-a i jedan PWM ide na plocu i prilicno je simple, bez toga ovi MS Freeze budu pravo bucni, a ne hlade nista bolje. Evo hub-a s AliExpress: https://m.media-amazon.com/images/I/71LEqf+DIXS.jpg

Hvala na sugestiji, a diskovi su zasad stali nego je belaj sto od RM750x kablovi ne idu pod uglom nekim, pa bi zato bilo bolje da su u cage, a ova ploca ja mislim da moze smjestiti ukupno 2x NVMe (trenutno imam samo M2 SATA III koji ploca ne vidi, pa je na SATA adapteru, na jeftinim plocama ima podrska za M2 SATA III). Imam 4 diska ukupno, svi su 2.5" osim tog jednog sto visi u zraku na adapteru :D

16. Stevie_Ray

Previse je to ventilatora za AP201, da si testirao u kontroliranim uvjetima vidio bi i sam. Nego dovoljno dole dva da ubacuju, gore dva da izbacuju. I obavezno da su slabiji ovi sto izbacuju (u suprotnom, bice puno prasine). Nema smisla stavljat te tanke ventilatore bilo gdje. To je samo za SFF masine gdje bas nema druge mogucnosti.

17. zoi

zoi Veteran foruma

Makar za to kućište ima stotine i hiljade videa i postova na internetu gdje su ljudi vršili razna testiranja, raznih konfiguracija. Baciš pogled i vidiš šta funkcioniše šta ne.

18. Reznor

Reznor Overclocker

Moguce, ja sam gledao na reddit-u r/mffpc gdje su uglavnom se ljudi hvalili bez nekih konkretnih detalja da to stvarno i radi :D
    Mada sad su tu na mjesto AP201 dosli neki novi klinci tipa D31, D32, A3, Z20, ima i reboot Q300v2, ali prva 3 su najcesci sad tamo.
    Sto se fanova tice, iste sam samo fanove prebacio iz Valor Mesh-a, a temperature su mi i dalje u AP-u za nijansu bolje nego na ovom proslom, GPU u idle 46C, CPU 34C, i jos se ne cuje ziv.

19. Stevie_Ray

Preselio PC u North XL. Mnogo lijepo kuciste, i lijepo za radit.

Slozio naprijed push-pull 420mm Freezer AIO. Temp brutalne, vidjecemo kako ce bit u gamingu jos, nemam trenutno nijednu igru instaliranu.

Nemam slike dok sam radio na njemu a sad mi je mrsko otvorit da bih poslikao.

Sent from my iPhone using Tapatalk

iPlay, bojler, Picoooka and 3 others like this.
  20. zoi

zoi Veteran foruma

Kućište top izgleda a i čitav setup je clean, sviđa mi se!

bojler likes this.