Preporuke za kuciste

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by RaP, Nov 19, 2009.

1. 7mediN

7mediN Novi član

uzeo sam ponovo da pogledam i primjetio da se pumpa skroz cudno cuje, pa mozda je neki air bubble ili je i prije bila ovakva pa ja nisam cuo

https://imgur.com/a/r8XA3on

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Provjeri jesu li oba crijeva jednako topla, da li cirkulise voda kako treba.

3. 7mediN

7mediN Novi član

tek sada vidim da cpu radi na skoro 1.5v u biosu, cudo i ne bila 60 temperatura

4. 7mediN

7mediN Novi član

nakon par sati pokusavanja, mogu jedino zakljucit da je fabricka greska na procesoru.

nema sta nisam pokusao, od druge paste, kulera, biosa, pa i undervoltinga, nije imalo efekta.
    poslije apdejta biosa cak i gora situacija, da procesor prilikom paljenja ide na 90 stepeni, i na idle se vrati na 70/75.

pokusat cu jos neke undervolt opcije, ili u krajnjem slucaju, ako to ne pomogne, saljem procesor nazad.

Reventon likes this.
  5. 7mediN

7mediN Novi član

ako se neko bude susretao sa slicnim problemom, mislim da sam nasao bar privremeno rijesenje, a ako mogne ovako i ostati, jos bolje.

izgleda da je glavni problem bio to sto se cpu konstantno boosta na 5.5ghz, cak i u idle, dok nista nije otvoreno, pa je zato na desktopu temperatura isla preko 80.

slucajno naletim na neki komentar na redditu, kaze lik da se u power opcijama windowsa maximum processor state ogranici na 99%, umjesto na default 100%.

https://imgur.com/a/5OIZfqZ

ovo mi je smanjilo idle temperature sa 75/80 na 40 stepeni, a u igrama za sad nije isla preko 75, zajedno sa undervoltom i throttle limitom od 85 stepeni.

jako cudan problem, opet ne mogu procijeniti sta tacno uzrokuje ovako nesto, ali dobro je da ima ova opcija pa makar samo privremeno.

6. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Cekaj, sta ti je minimum processor state? Stavi 0. Mozda je to zapravo problem.

Sent from my iPhone using Tapatalk

7. 7mediN

7mediN Novi član

minimum state na default 5%, kao i na svakom racunaru do sad.

kad sam smanjio maximum na 99%, procesor se skroz prestao boostat u idle, dok je racunar samo upaljen bez programa otvorenih.

8. Stevie_Ray

Ja uvijek stavim 0% minimum. Bez toga nece ispravno "obarat" taktove. Npr u idle mi je CPU oko 500MHz.

9. 7mediN

7mediN Novi član

ovo je mozda bila i bolja opcija, s obzirom na to da na 99% max ugasi turbo boost, i gubim 10ak% performansi.
    na 0% minimum i dalje boosta na desktopu, ali ne skroz na 5.5ghz pa su i temperature manje.

jedino primjetim vece spikeove prilikom otvaranja programa/igara, npr daleko veca temp dok otvaram CS2 nego dok igram CS2.

Stevie_Ray likes this.
  10. Stevie_Ray

Ja koliko znam inace AM5 procesori imaju visoke temperature. Kad su izasli radili su na 95C.

Sent from my iPad using Tapatalk

11. zoi

zoi Veteran foruma

Treba mi custom mounting bracket za Asus AP201. Imate li neku preporuku gdje bih mogao to nabaviti?

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pretpostavljam za graficku?

Pogledaj ovo, da li ce odgovarati ne znam.
    https://olx.ba/artikal/64570853

Google kaze da odgovara cooler master V3 GPU riser.

13. Aldiin

Aldiin Overclocker

Odakle se mogu naručiti custom sleeved kablovi?

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

cablemod.com, mislim da imaju shipping i za BiH, mozes platiti i paypalom.

Aldiin likes this.
  15. zoi

zoi Veteran foruma

Heh, na gpu nisam ni pomislio. Do mene je, trebao sam biti jasniji.

Treba mi custom mounting bracket za PSU. Nešto na fazon da ne bude zatvoren kao onaj default, nego samo da drži na krajevima. Viđao sam po internetu raznih verzija, ali gdje i kako to kod nas nabaviti ne znam :(

16. 7mediN

7mediN Novi član

mozda da pitas ove na olxu sto rade 3d printanje po zelji? doduse nemam pojma koliko to kosta, nisam nikad ni provjeravao.

ja sam nasao ovaj model na redditu, vjerovatno bi neko sa printerom mogao odradit
    https://www.thingiverse.com/thing:5982954

17. zoi

zoi Veteran foruma

Da, to sam i ja našao na redditu i tako nešto sam i tražio. Sad treba naći nekoga da to isprinta :)

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja razmisljam uzeti sfx napojnu za AP201, ne znam hoce li ovaj standardni bracket odgovarati. U najgorem slucaju vezat cu je plasticnim vezicama :)
    Sadasnja Corsair 650W je slaba za ista jace od RTX 3070 pa kad vec mijenjam onda uzeti sfx, a ispod nje bi onda trebalo biti prostora za intake 14cm vent.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Neće ti bracket odgovarati za sfx napajanje ali možeš isto tako 3d printerom napraviti neko. Doduše, viđao sam i vezicama da to ljudi urade. Samo će ti možda trebati cable extensions jer sfx napajanja dođu sa kraćim kablovima. Možeš i sfx-l napajanje, mada i za njega treba custom bracket.

20. Stevie_Ray

Sta? Nije slaba. Mozes komotno vozit neki i7 i RTX4080 na tom napajanju.

Kod mene je Corsair 750W napajanje, i7 12700 i RTX4070TiS, na napajanju se nikad ni ne upali ventilator. Oko 320-340W povuce iz uticnice.

Sent from my iPhone using Tapatalk