Provjera PIK prodavača - If it sounds too good to be true, it probably is

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NaLe!, Jan 18, 2014.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Sta ?
    Pa ako nisam spustio,onda nisi ni trazio :D

2. Qler

Qler Veteran foruma

Ja skoro uvijek pitam koja je najniža cijena ako je polovan artikal. Ako je novo ne pitam. Al ako je nešto već dobra cijena, ni to ne pitam. Nedavno sam ženi kupio glalxy watch 5, praktično nov, kupio lik sinu, mali ima iphone, ne radi. 250KM. Kaže ti si prvi koji je nazvao i rekao gdje se možemo naći. Donijela mi njegova žena iz Travnika, dolazila nešto kaže da ne plaćaš poštarinu... Ono sjeb kako je sve pošteno prošlo :)

3. dams82

dams82 Overclocker

Šalim se ba, ni ne sjećam se. Nisam ja neko ko se cjenka, meni ako odgovara ja kupim, ako ne, spuštanje cijene neće promjeniti to stanje. Od tebe bih uvijek kupio jer znam da ako nešto nije ok da se može vratiti ili zamjeniti što je važnije od same cijene. A ovo za ritual što pišeš je ok, ali prodaješ auto oko hiljadu jeftinije od tržišne cijene i opet se nešto cjenka, nateže, to je onda nepoštovanje mene....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma kod mene su 98% pozitivna iskustva ,ako pricamo o zavrsenim poslovima. Ovo ispitivanje i razgovori prije,to je skroz druga prica jer su nam ljudi generalno neuki i nepismeni i ne znaju sta prodaju. Prekucer neki telefon,prodaje lik,vidim amoled ekran a nema slika gdje se moze vidjeti ima li burna. Zamolim ga da mi uslika ekran na odredjen nacin,kad tamo burn bode u oci...kazem mu za to,on kaze to samo ti vidis,ja evo ne vidim i to niko ne bi primjetio :D
    Reko vidi svako ko zna sta da gleda i ko ima oci,kaze ja ne vidim i meni to ne smeta :D
    Ajde reko dobro,ali ne kupujem takvu robu...on me nesto proziva kao cjepidlacim :D

Kada neko zna sta je burn,on uslika slike koje pokazuju burn ili pokazuju da ga nema i navedu to. Ali to je 10% osoba,ostalih 90% pojma nema ni sta je to.
    Samsung s7,s8,s9,s10...redom svi na oglasima su sa burnom i to opasnim,roze ekran ali u svakom tom oglasu pise da je "telefon kao nov",bez mana" :D

5. Reznor

Reznor Overclocker

Zato imam za te neke artikle koji su stvarno ispod svake cijene fino u opisu naznačeno uslove prodaje tipa bez zamjena, cijena je ta koja piše u oglasu, na takva pitanja nemam dužnost odgovoriti, pa eto kome odgovara pod uslovima prodaje nek se javi, kome ne, ima jeftinije (odnosno nema :D)
    Nemam jednostavno volju da pregovaram, jer uvijek počnu da idu u nedogled.
    Tako isto jedan došao da kupi felge od auta, prije nego će doći poslah mu koliko iste koštaju kod drugog prodavača i stvarno su bile najjeftinije koje može uopšte naći i on opet počeo pred kućom da izvodi nešto, pa što si uopšte palio auto, već smo se bili dogovorili preko telefona :D

6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa nije...to je trgovina,samo trebas biti mudar :D
    Ti stavis vecu cijenu i ako vidis da neko grize,navlacis ga na svoju nizu cijenu...onda ce on biti puno sretniji jer je nesto kupio po nizoj cijeni a ti si opet dobio svoju ciljanu cijenu,dakle nisi isao ispod te cijene.
    A kada stavis odmah tu najnizu,onda svi opet traze jos nizu.

7. dams82

dams82 Overclocker

Nisam ja u tom fazonu, ali tad sam naučio (davno bilo) kakav je narod i od tad nikad ne govorim zadnju cijenu u glavi ispod koje ne bih išao, a slabo šta i prodajem.... Olx mi je odavno prazan, kontam da šta postavim nek se vrti, ima nekih stvari koje mi ne trebaju, a možda nekom trebaju.... Meni samo nije jasno zašto se ljudi ljute ako nećeš spustit cijenu, ok je pitat, i ja sam pitao ponekad, ako ne ide zahvalim se i to je to....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma napisem i ja sve detaljno u oglasu i mene stvarno ne smaraju ,jer ja to dugo radim i znam se ponasati u svakoj situaciji. Svaki oglas ima sve detaljno napisano,navedeno,uslikanih po 30 slika u punoj rezoluciji,tehnicke specifikacije,navedene mane,uslikane mane i mene o mom oglasu nemas sta pitati,osim "najniza cijena",sve ostalo ti vec pise i znas sta kupujes :D
    E sada oko te cijene,tu ide nadmudrivanje nekada a ja znam koliko mi se isplati nesto spustiti da zaradim . Nekada bude neki artikal koji iako je sve top sa njim,nema kupca pa ide cupanje i prodaja pa cak i po nabavnoj cijeni. Nedavno sam dao jedan nov telefon,nekoristen po nabavnoj cijeni a nazivno je roba koja je trazena kao vruce kifle ,jos nov. Ali mjesec dana nema kupca a meni se zurilo da ga se rijesim i prodam ga po nabavnoj cijeni. Jbga ima svega a nekada na nekoj gluposti zaradim trocifren iznos :D

Reznor likes this.
  9. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ma postavi,sta te briga,roba uvijek nadje kupca ili tako ako su neke gluposti,stavis simbolicnu cijenu,da nekome pomognes. Tako i ja uradim kada je nesto sto sam ja vec otpisao a nekome ce pomoci...davao sam ljudima razne dijelove po cijeni koju oni napisu,od mobitela,laptopa,displaye i svasta nesto.
    Pa ne ljute se normalni kupci kojima treba roba. Ali sve je manje ljudi koji kupuju a sve je vise ovih sto iz dosade pisu i tu je kljuc,ako prepoznas da su ovi sto dangube na olxu,sa njima odmah mozes prekinuti konverzaciju,jer nema stete. Ja kada vidim da je neko musterija,nema sanse da izgubim tu musteriju,zadam se i dogovorimo se uvijek ,na obostrano zadovoljstvo :D
    Zatezanje na cijeni se ne radi sa musterijom.

dams82 likes this.
  10. aze222

aze222 Novi član

Ima li neko iskustva sa PcLux Bijeljina, planirao sam kupiti neke komponente a vidim da je malo jeftiniji

11. Qler

Qler Veteran foruma

evo pisao sam i par ovih oglasa za volan, niko se ne javlja, i niko nema broj telefona...

12. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Isto sam ganjao volan po piku i joystick jedno 3 mjeseca.
    Na kraju se iznervirao i kupio u BBI-u gore u Sony shopu Vulcan Flashfire od 200km.
    Radi na PC-u i PS4/PS5.

13. Picoooka

Picoooka Komšija

PcLux ti je Pero najstariji prodavac na piku tj. Bios racunari firma iz Bijeljine.

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Zadnja 2 dana sam imao interakciju sa jedno 20 osoba,bulvalno ne mozes dobiti par osnovnih informacija o robi koju prodaju. Sada neki trend da kriju brojeve telefona na profilu,u oglasu jedan od 10 ostavi kontakt. A i kada se jave na poruke,izvlacis iz njih rijec po rijec a nemoguce zavrsiti transakciju.
    Preksinoc dogovorio da odem po robu sa nekom djevojkom,ujutro zovem,pisem poruke,niko ne odgovara ni na sta. Jadno je sve ovo postalo sa ljudima. Meni je neshvatljivo da su ljudi u ovoj mjeri mutavi i to nisu izuzecii,nego pravilo sada

15. zoi

zoi Veteran foruma

Dakle prije imao profil sa drugim imenom, sad na olx prodaje kao pclux a radnja je bios. Kako to meni kao kupcu ulijeva ikakvo povjerenje? Nekad davno sam od njega kupio neke komponente, sve je ok bilo, ali danas ne bih kupio upravo zbog ovog.

Da mu je naziv Bios računari to bih razumio, eto otvorio firmu pa i račun sa imenom firme, ali ovako bezveze.

16. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Tebi kao kupcu treba uliti povjerenje da si imao pozitivno iskustvo, kao i X osoba, kao i to da koliko znam, niko nije imao problema prilikom vracanja robe koja je defektna ili pokvarila se u garantnom roku.

Eh sad.. :D

17. zoi

zoi Veteran foruma

Iskustvo prije 12 13 godina za olx prodavača meni nije relevantno.

18. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Pa ništa onda, odeš u radnju, kupiš za 20% lupam veću cijenu, i prilikom eventualne reklamacije peglaš se i ganjaš sa njima uglavnom :D

Mislim jednom u zivotu sam poslovao sa peropom, nije da branim njega kao njega nego mi nije jasan tvoj post.

Svi bi da se jebu a da im ne ulazi. Ono, možeš proći jeftinije na piku i imaš tu "cijenu" nesigurnosti neke koje ti imaš a ne znam čemu jer dobiješ i račun i sve. Tebe tangiraju stvari koje ne bi trebale imho. Lik to radi vjerovatno iz razloga poslovnih svojih, znamo svi kojih.

Možda je i otvorio prvo taj pik profil zbog x razloga, a poslije toga tek otvorio radnju bios racunari, mislim ono, nepotrebno totalno.

Mene zanima je li ispravno, novo, uredno, sa garancijom i racunom i da tu garanciju mogu ostvariti. Ostalo mene stvarno ne zanima odakle njemu ovo, ono, zasto se zove jedno ili drugo ili sto je otvorio drugi pik profil i sl, ako je lik vec godinama uredan i niko nije imao problema.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Pa super, nastavi tako ako ti odgovara, nemam ništa protiv.

20. Reznor

Reznor Overclocker

Meni saće 15 godina na piku :D
    A tad se okrenulo robe što kupilo što prodalo, sada ništa, stoje mi stvari iste mjesecima, ali neću po svaku cijenu da dam dodžaba :D
    Na kraju dođu ozbiljni kupci koji su postali deficitarni pa se i dogovorimo za cijenu, preuzimanje itd.

Nego jučer situacija nađem opet crveni Apple Watch ovaj put za 200 KM. Izgleda da je taj momak kupio od one smor žene i sad ga prodaje dalje, ima na istom mjestu oštećenje, ali izgleda odvadio dodatnu opremu da proda odvojeno :D

Druga ženska na Viberu prodaje za 350 KM isti, u još gorem stanju :D
    A oba stanje 9.5/10
    Na kraju dogovorim s jednim poznanikom Apple Watch 7 kad bude htio prodavati, jer je prešao na Android.