Provjera PIK prodavača - If it sounds too good to be true, it probably is

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NaLe!, Jan 18, 2014.

1. aNaToMiC !

aNaToMiC ! Overclocker

Ma nemam šta nastavljati, na olxu sam u životu kupio jednocifren broj komponenti i to polovnih za neke stare računare što je nekom trebalo.

Sve što mi se nalazi u pc-u trenutno sam kupio od kolega sa foruma, ali da kupujem sada novi pc ili neke komponente, gledao bih neke parametre.

1. Da je sve legit
    2. Da ima valjanu garanciju
    3. Da je što jeftinije

Apsolutno me ne zanima hoće li neki pero zavrnuti ovo govno od države za pdv ili za nešto, i da je to na kraju razlog što ću ja jeftinije proći, a imati i manje problema prilikom eventualne reklamacije jer ne moram kroz hiljadu procesa, papira, i dana čekanja prolaziti i zvanja inspekcija da bi neko ispoštovao ono što mene kao kupca u LEGIT radnji sleduje.

Nemam ni ja ništa protiv da svako radi sa svojim novcem šta god želi, ja sam ti samo pokušao ukazati da se ti "žališ" na stvari koje su ustvari nebitne.

bojler likes this.
  2. Picoooka

Picoooka Komšija

Bilo koji shop iz BN i BL je pouzdan za kupovinu,a nijedan u slucaju reklamacije.

zoi likes this.
  3. selvin

selvin Moderator

Perop je dosad promijenio barem 5 profila koji su se spominjali na forumu, potrazite u pretrazi. Zalosno je da drzava ne moze da rijesi to i dopusti da neko na crno ima 3x vecu zaradu nego legalne radnje. U radnjama je cijena upravo veca za taj pdv i eventualno malo vise. A gdje je tu prostor, radnici, doprinosi, troskovi firme, porez na dobit... Sve to ide svercerima u dzep. Sve dok je ovoliko jako crno trziste bicemo zadnja rupa na sviralu za hardver i imacemo ovakve cijene. Vjerujem da bi imali bolje cijene da je veca legalna potraznja jer bi i distributeri mogli dobiti konkurentnije cijene. To krajnje kupce i ne zanima jer traze jeftinije.

Sto se tice garancije i navoda kako je to kod svercera lakse, @aNaToMiC ! s kojom si to oficijelnom garancijom imao takav problem koji opisujes?

A za te 3 nabrojane stvari:
    - nije legit sigurno
    - nije valjana grancija vec dobra volja nekog da se zaebaje, moze te iskulirat lagano
    - jest jeftinije, i ovo je jedini realan razlog za kupovinu nove i skupe robe na crno, ako ti se isplati rizik zbog garancije

forzamilan, Reznor and zoi like this.
  4. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ma proslo je vrijeme da nekog zoves direkt na telefon.

Iako sam i ja prije zvati nekoga kad sam kupovao skuplje stvari na piku, moram priznati da mi nije svejedno kad me sad zove neki nepoznat broj na telefon.

ibran likes this.
  5. Qler

Qler Veteran foruma

Ja i sad najvise volim nazvati da dogovorim. Nikad nisam volio porukama dogovarati.

ibran likes this.
  6. Reznor

Reznor Overclocker

Meni je bolje pismenim putem, jer imam potvrdu tog dogovora i mogu reći da smo stvarno tako iskomunicirali, a poziv samo radi nalaženja na dogovorenoj lokaciji.

dams82 likes this.
  7. zippoo

zippoo Veteran foruma

Poziv mi je uvijek ozbiljniji i lakse se dogovori. Plus je nekako i vise ljudski a i onako povrsno steknes neki dojam o osobi. Nista od toga nije moguce pisanim putem,barem ne u toj mjeri kao u razgovoru.
    A ja vise volim i kada mene zovu,kada nesto prodajem,nego da piskaraju. Posebno sada kada na netu ima mali milion prevara i prevaranata...kada mi se javi neko sa FB i trazi nesto da posaljem,obavezno mu trazim broj telefona da se cujemo,da ne bi gubio vrijeme i novac na slanje paketa koji mi neki debil nece preuzeti. A nije da ne bude i ovog sa vremena na vrijeme...zadnji put ljetos i preko olxa naruceno,poslato i lik nije ni pokusao preuzeti paket a i na olxu je postao offline od slanja.

8. dams82

dams82 Overclocker

Ja objavio felge na fb grupama, i stavio broj telefona bratov jer on prodaje. Svi pišu meni naravno i nakon što kažem da se jave na broj telefona za dogovor niko se ne javi.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Zato sto samo ozbiljni kupci zovu. Ovi sto pitanju "koja je zadnja", oni samo posalju poruku.

Ja inace kad prodajem, nikad, ali nikad, ne dam broj telefona. Samo poruke.

aNaToMiC ! likes this.
  10. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ma ima ljudi koji nista ni ne planiraju kupiti ali pitaju redom koja cijena, kakvo je stanje, kao hobi neki dodje…

11. Reznor

Reznor Overclocker

Kod mene je bilo situacija pita za cijenu koja je zadnja i kad postigne željenu cijenu samo nestane :D

Zato sad većinom držim fiksnu cijenu iz tih razloga, jer su sve ili neki preprodavači ili ti kojima je dosadno. Hoćeš-nećeš nema između :D

Evo sinoć za monitor se javlja pita može li zamjena za set sa profila, a lijepo piše bez zamjena u opisu oglasa, a u naslovu artikla - DETALJNO.

Last edited: Oct 25, 2024
  12. zoi

zoi Veteran foruma

Iz tvog posta se zaključuje da nikad ništa i ne prodaš :)

13. selvin

selvin Moderator

I ja kontam sta Stevie pise, sam sebe pobija :)

14. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

prejako, sam sebe odmah demantovao hahaha

15. Stevie_Ray

Nista se vi ne brinite za moje prodaje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

PA dobro, mozda covjek vise voli da prodaje neozbiljnim kupcima, nece da ga ozbiljni zovu :D

17. Stevie_Ray

Kad im ne dam broj onda i ozbiljni i neozbiljni mogu samo slat poruke, neozbiljni budu odjebani i to je to.

18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Sve kul, radi kako hoces, samo je kontradiktorno bilo, kazes samo ozbiljni zovu, zato je ne dam broj :D

zippoo and selvin like this.
  19. Stevie_Ray

Ne “zato”, vise kao “ipak”, “medjutim”…

20. Qler

Qler Veteran foruma

Ja evo kad sam trazio (opet) volan, ovi sto su sakrili broj, nisu ni na poruke odgovarali...