Provjera PIK prodavača - If it sounds too good to be true, it probably is

Discussion in 'Generalna diskusija' started by NaLe!, Jan 18, 2014.

1. selvin

selvin Moderator

To svi kazu, neozbiljni budu odjebani, kako da ne... Kao sve neki pro prodavaci da skontaju ko se ozbiljno raspituje a ko ih vuce za nos iz dosade. Realno porukama odgovaras svima, jedino kad neko bas postane dosadan sa 10 pitanja a vidis da ne vodi nicemu. Znaci vec se ispatis prije nego ga odjebes. Tako je sa oglasima i prodajom, tako da pustite te price o citanju kupaca i slicno. Jednostavno kad si prodavac si zrtva svih mogucih profila ljudi i njihovih poremecaja :D

hurmash1ca and zoi like this.
  2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja mogu razumjeti ono djeca da kriju broj,ali ljudi od 30-40+ godina,da ne ostave broj na oglasu ,to mi je cudno.
    Jer nekada mi nesto hitno treba,trazim,nadjem oglas,da nazovem,nema broja. Odem na profil,kliknem na broj,tamo broj sakriven. WTF ?
    Hajde navedite mi jednu losu stvar koja vam se moze desiti ako ostavite broj na oglasu,u 2024. godini ?
    Ajde samo jedan valjan razlog zasto ne bi ostavili broj na oglasu ???

Moj privatni broj je javan 20 godina,koristio ga za poslove razne,i dan danas me neko nazove vezano za posao koji sam radio prije 7 godina,samo kazem ne radim vise i cao.
    Bukvalno nijednog negativnog iskustva nisam imao zato sto mi je broj javan 20 godina.

I vi ga vala serete ovdje,kao da ste predsjednici drzave,pa ce vas hakirati preko broja ili sta li vec je u vasim glavama,ko zna.

Jbte osnovna kultura u prodaji je ,objaviti tacno sta prodajes,uslikati jasne slike artikla koji prodajes,postaviti specifikacije artikla i ostaviti kontakt broja.
    Bilo ko ko ne napise nesto od ovog,je za mene funkcionalno nepismen.

3. 7mediN

7mediN Novi član

ja drzim skriven broj prvenstveno iz razloga sto su ljudi nekulturni, zovu u 7-8 ujutro ili kasno navecer samo da me pitaju jel cijena fiksna i mozel to koju marku manje.
    dosta vise negativnih iskustava sam imao sa ljudima koji zovu na telefon naspram onih sto samo napisu u poruku pozdrav ima li na stanju itd.

ni ja ne zovem nikog kad mi nesto treba, eventualno prije nalazenja kad je licna kupovina/prodaja u pitanju, a i to rijetko.
    broj ostavljam samo u slucaju hitne prodaje pa nek me onda kontaktira ko god i kako bilo.

4. dams82

dams82 Overclocker

Moj broj je javan takođe zbog posla kojim se bavim, istina da ljudi zovu u svaka doba, ali brate imam podešen Do not disturb od 23h do 7:30h pa nek zove koliko hoće, u ostalo vrijeme je donekle ok, javim se, ne vidim problem. Ako ne mogu ne javim se naravno, mislim da nemam baš tu dužnost da primim sve pozive, na poruke odgovorim kad stignem, ne treba se opterećivati mnogo.... Ali ako stavim oglas ja želim da prodam i želim da me nađu jbg

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

zippoo and Qler like this.
  5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja necu da mi zazvoni telefon sa nepoznatim brojem. Ono, mrzim to.

BTW moji komentari se odnose na njemacki “pik”, gdje se u pravilu ne dijeli broj.

Sent from my iPad using Tapatalk

6. dams82

dams82 Overclocker

Onda naglasi tako da kod vas u njemačkoj se ne ostavlja broj, kod nas osim u detaljno da napišeš ima broj integrisan u olx i neki ga sakriju, ali treba da se pokaže kako bi se moglo brže doći u kontakt.

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nisam ga ni na piku objavljivao. Nego ponekad bih ga nekom i dao (na piku), ako je doslo do toga da se trebamo nac.

To jest, ovo kako njemacki pik radi, meni vise pase.

Sent from my iPad using Tapatalk

dams82 likes this.
  8. Qler

Qler Veteran foruma

Meni je najjače kad neko kaže ne javljam se na nepoznate brojeve. Ono, nešto hitno nekonte zove sa drugog broja, ti se hladno ne javiš umri :)

zippoo, aNaToMiC ! and zoi like this.
  9. Haker

Haker Veteran foruma

Jasta, koja paranija a ovamo ti kupe sa mobitela lične podatke ljevo i desno.
    Odeš na artikal kontakt nema, odeš na profil vidiš aktivan bio prije tri dana pa sad čekaj da ti odgovori na poruku jos tri.

zippoo and zoi like this.
  10. selvin

selvin Moderator

Previse ozbiljno shvatate oglasnik i kao nesto vam hitno treba :D Pa ne kupujes tetanus brate...

Sto se tice negativne stvari ostavljanja telefona je npr. Viber, odmah ti neko zna ime i ko si sta si, barem meni sa ne tako cestim imenom :D Da sam to htio na olx da me svako identifikuje, stavio bi ime i prezime direktno u nick. Evo ovdje sam stavio ime i odmah svako moze naci ko sam i sta sam jer nemam problem s tim, ne krijem se iza nicka. Na olx se krijem jer nije "zatvorena zajednica" i svakakvih budala ima, ali svejedno mogu ljudi prepoznati i tamo ko me zna, ali od takvih se i ne krijem :)

Bukvalno ovdje diskutujemo zasto postoji anonimnost na internetu a vecina se krije iza nickova na forumu a javno objavljuju identitet na nekim platformama za sire narodne mase :) Malo kontradiktorno?

11. zoi

zoi Veteran foruma

2007. kad si napravio account hwb nije bio zatvorena zajednica a nije ni danas, samo je na marginama interneta pa nije toliko izložen.

Anonimnost na internetu ima smisla na forumu, diskordu, igrama i slično ali kad dođe do trgovine više nema smisla anonimnost. Piše ti na pošiljci ko si, odakle si i broj teledona. Je li se to vi nađete s nekim, ne kažete mu ni ime ni broj telefona nego mu samo date proizvod a on vama pare i obratno i svako svojim putem, kao kakvi dileri?

Jos danas dosta trgovine ide preko Facebooka gdje mu možeš vidjeti ne samo ime i prezime, nego svu užu i širu porodicu, gdje je bio i šta je radio i sad problem što će neko vidjeti ime na viberu. Baš ste čudni.

Last edited: Oct 26, 2024
    zippoo and dams82 like this.
  12. Haker

Haker Veteran foruma

Sta imam kriti ko dam i sta sam. Nisam narko diler da se krijem. Moze mi vidineti ime naći me ma fb pogledati zatvoren profil koji nema ni profilnu.
    Selvine sta ljudi nesto googla i izbaci mu nesto sa foruma, vjeruj dosta ljudi gleda forum a ne učestvuje u bullshitu

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Cuj anonimnost na internetu u 2024. godini:D:D:D:D
    I to pise informaticki pismena osoba
    :D
    Cim otpakujes telefon i prvi put ga upalis i spojis na net,kao da si u kucu pustio sve agente CIAe,BIAe,NSAa ostalih ..sve na gotovs. I ok je ta prividna anonimnost ali brate u oglasima,da ne ostavis broj telefona,jer se eto bojis za sebe jer te neko zove ko nije iz imenika ,to mi je teska smijurija.
    I fol zovu ljudi u svako doba...moze se nekada desiti da nekome hitno treba nesto ( imao sam situacija da dodju u 11 navecer pokupiti artikal) ali ja pristanem na to. 99% ljudi te nece zvati navecer u 12sati a plus sada telefon jednim klikom ukljucis da je fakticki offline. DND mode.
    Argumenti padaju u vodu kao kruske

14. selvin

selvin Moderator

Pa ne mislim zatvorena u smislu sakrivena, vec jednostavno je sto ti rece na marginama interneta, a i nije mi bitno sto se zna ovdje ko sam i sta sam. I da neko nagoogla nesto ovdje sto @Haker rece, who cares.

Ali da javno stavljam na olx ime, to ne bih i niko od vas sto pricate o tome kao da je to normalno ne stavljate. Ako mislite stvarno da je prednost, onda biste ime i prezime stavili na olx javno ali ocigledno ne radite.

Na facebooku ne prodajem nista, ali sam se znao par puta javiti nekome za kupovinu i njemu interno logicno da moras dati podatke isto kao sto dajes na paketu.

Ali ne moze bit isto dat podatke kupcu/prodavcu s kojim si dogovorio i bilo kome na internetu ko posjeti profil jer je na olx 99% stalkera i ljudi iz dosade i 1% kupaca/prodavaca. Barem isfiltriras donekle tu eksponiranost.

15. selvin

selvin Moderator

Nisam, ja sam nepismena osoba. Poredis kruske i jabuke. Pricamo o javnom eksponiranju svakome mogucem, a ti glumis nekog teoreticara zavjere sa CIA-om.

Mozda neko jednostavno ne zeli da komunicira telefonom koliko god ti to zelio. Sigurno su slucajno na olx uveli opciju da sakrijes broj telefona. Omaklo im se.

16. selvin

selvin Moderator

Pa krijes na forumu a ocigledno i na facebooku jer kako kazes sakrio si sve pa i praznu profilnu stavio? Zasto? :)

17. Haker

Haker Veteran foruma

Zato sto ne koristim to smeće koje stvarno dila tvoje podatke a ne neki Hasan is Kiseljaka sto ce ti staviti broj na viber da te kontaktira ili eventualno da vidi skim ima posla.
    Kao sto rekoh, kada su podaci u pitanju ova priča je apsurdna.

Zapitaj se kako ti broj zna mislion spamova, reklama i poziva koje dobiješ, promocija i ko zna sta ne.

18. selvin

selvin Moderator

Pa jasno mi je to sve. Ne kazem ja da sam sakriven, cak sta vise, evo ovdje je vrlo lako zaključiti ko sam i sta sam. Samo ja ne zelim da svaki Hasan iz Kiseljaka kad nadje oglas moze da vidi ko prodaje to i da me uvezuje dalje. Jednostavno mi se ne svidja to. Ne vidim razloga zasto vi ne bi onda uz telefon stavili i ime i prezime i adresu odmah u opis oglasa, jer kako @zoi rece svakako ces na paket stavit. Sto ne bi svi znali odmah? U tome je poenta. Ne stavljate jer mislite da nema potrebe da svi znaju da ste to vi i gdje zivite, iako ce mnogi saznati kroz poruke i transakcije. Je li sad kontate?

19. Haker

Haker Veteran foruma

Ne kontam osim što ovo preraste u tipičnu Selvin raspravu. Na pik sam registrovao adresu, telefon. Telefon svako može vidjeti i kontaktirati za adresu i ime stvarno nema potrebe dok kupac ne kupi ili klikne kupi. Ne znam sta tu nije jasno. Ko želi sakriti telefon neka krije njegova stvar ja smatram da za privatnost ne igra ulogu. Tamo sam od 2009. preko 300 transakcija nisam. Ikad imao problem radi telefona, bilo je druge prirode.

Samo nemoj ko stivi da nema broja ali samo prodaš ko zove

20. selvin

selvin Moderator

Pa ovo je jos jedna tvoja rasprava jer postavim lijepo pitanje a ne znas odgovorit. Sto ne ostavis ime prezime i adresu na svakom oglasu? Iz istog razloga ja ne ostavljam telefon. Vrlo jednostavno.