1. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Meni su bili dali Thomson modem iz 2007. Ne mozes DNS promijeniti na njemu. Stavio svoj, nazvao da promijene mac adresu i sve ok
   
 2. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Ma DHCP standard se nije mijenjao, bar kad je IPv4 u pitanju. A tplink 704n nije toliko star.

  Sent from my MI 3W using Tapatalk
   
 3. hamo pipa

  hamo pipa Komšija

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Jesi probao samo postaviti dinamic ip na routeru i reset modema i routera bez ikakvih dodatnih podesavanja ?

  Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk
   
 4. Benq

  Benq Komšija

  Re: digitalna tv u Tuzli


  Ja sam to rjesavao tako sto u ruteru iskljucim DHCP server i onda mrezni kabal iz modema ukljucim u jedan od 4 LAN porta na ruteru umjesto u "Internet".
  Tako sam u zadnja 3 dana dva rutera postavio , jedan na modem od mojatv , isto tako kad ukljucim kako treba ruter ne dobije IP adresu pa je iskljucivanje DHCP servera i spajanje kabla u LAN port pomoglo. Drugi ruter, odnosno on je ujedno i modem , isto tako od telecoma oni njihovi TP Link , spojio na Telemach Cisco modem i napravio od tog adsl rutera solidan wifi extender.
   
 5. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Hvala na odgovoru Benq. To ce pomoci, kad ti oni daju neogranicen broj public IP adresa. Ali kad daju samo jednu, što je ovdje slučaj izgleda, nju ce dobiti samo prvi uređaj, najvjerovatnije PC spojen preko kabla na switch od routera na koji je spojen i cable modem. Vec drugi uređaj, bilo da je spojen na isti switch, ili na WiFi, neće dobiti IP adresu, i neće ni imati izlaz na net. hamo pipa, probao sam par puta. kako razlicite firmware-a od tplinka, tako i ddwrt, i naravno uvijek je router resetovan na factory. u svom prvom postu sam rekao da sam uredjaj podesio kao DHCP client (a to je dynamic IP). Ja pretpostavljam da je ovdje lease time za MAC adresu laptopa (koji je prvi prikopcan na net) postavljen na jako dugo vrijeme, i DHCP server neće da release-a IP adresu, a korisniku je dozvoljena samo jedna IP adresa. Ne znam kako da dođem do nekog iz tehničke podrške, ko ima direktan pristup DHCP serveru, da pogleda logove.
   
 6. hamo pipa

  hamo pipa Komšija

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Vjerovatno je to u pitanju, mada je malo glupo, ali sta ces. Mozda da ostavi modem iskljucen na par sati pa da proba ponovo.
   
 7. zdici

  zdici Aktivista

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Ja neki dan isao u TXTV Zavidovici poslovnicu da prikljucim opticki Internet nazalost jos kaze nema u svim dijelovima grada mogucnost za prikljucenje :( steta reko..nude mi 15/1 necu reko to :)
   
 8. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Ma losi su pravo. Support 0 poena. Poznajem ja i Nešu, i Gorana... Oni znaju to priključiti, staviti F konektore na koaksialni kabal... ali sve preko toga nece ici... ne razumiju osnovne pojmove, nisu se nikad time ni bavili. To i nije do njih, jer su radili u staroj kablovskoj i to je to. Slicno je bilo i sa telecomovim monterima, kad su kod nas krenuli raditi ADSL. Ja tad radio u Gami, i eto ih svako malo neki monter nosi PC pod rukom. Otiso na teren prikopcati ADSL, a ono NIC onemogucen u biosu ili nema drivera, ili Win98 pa treba pppoe protokol instalirati...Ljudi se cijeli zivot telefonijom bavili i neko im uvali da prikljucuju korisnike na ADSL. E tako je i sa ovom ekipom u TXTV.
   
 9. selvin

  selvin Moderator

  Re: digitalna tv u Tuzli

  E jest se umijece tome naucit. Ko god ima imalo mozga treba mu 2 dana obuke da postane monter.
   
 10. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Selvine, ocito nisi skontao poentu. Svi gore pobrojani su vrsni monteri što se tiče monterskog dijela posla, ali o PC-ovima, mrezama, tehnologijama, uslugama, znaju jako malo. U tome je problem. Kad sam priključivao MojaTV prošle godine, jedan poznanik, inače spada u grupu gore pobrojanih koji su mi donosili PC pod rukom, je za par minuta stavio konektore na kabal, spojio sve to, javio supportu MAC adresu STB-a. modem se naravno automatski iskonfigurisao i sve super radi. Kad sam ga pitao za vecu brzinu od 10Mbps, ukoliko tehnicki uslovi dozvoljavaju, sjebao se ubjeđujući me da je na tom paketu brzina 10Mbps i nema dalje. Isto tako, skoro me ubjedio da je nemoguce izbaciti modem iz sistema za automatsku konfiguraciju, a ja to zavrsio sa supportom za par min.
   
 11. zoi

  zoi Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Monter je tu da montira, nije tehnička podrška :D
   
 12. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Ne zoi, svi mi mislimo da monteri trebaju posjedovati Microsoft i Cisco certifikate ccccc monteri jesu tehnička podrška na terenu, i trebaju na terenu da završe većinu stvari. Tehnička podrška, u smislu u kojem je ti vidiš, treba da rješava probleme korisnika van radnog vremena montera, i da rješava one stvari za koje monter nema, niti treba da ima ovlasti (nece ti monter imati pristup DSLAM-u, pppoe koncentratoru i sl.). Ali da monter ne zna premapirati portove na ADSL modemu u slučaju da mi treba 1 za IPTV i 3 za net, to baš i nema smisla.
   
 13. zoi

  zoi Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Ma mislio sa za to oko brzine i ostalo. Koliko znam kod nas su svi monteri spoljni saradnici, nisu uposlenici ISP-a tako da i nisu upućeni u te stvari, a nije ih ni briga sve dok primaju platu.
   
 14. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Ukoliko trebate kvar prijaviti TXTV-u kvar sa bhmobile ili fiskne BHT-a 080030811 je besplatan
   
 15. Reznor

  Reznor Overclocker

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Meni je konekcija danas uzas. Ima li jos ko problema?
  Ping 774ms, download 0.55, upload skoro da ga i nema.
   
 16. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Kod mene ga nije ni bilo jutros ako mislis na txtv. Mada sam ja u zivinicama
   
 17. zdici

  zdici Aktivista

  Re: digitalna tv u Tuzli

  isplati li se prelaziti sa BH Telecom ADSL na TXTV Internet 15/1 ili 25/2 ? stabilnost mreze ? brzina OK ?
   
 18. Bio_Sam_Zmijanac

  Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Pa cuj ako je opticka mreza, budala si ako ne predjes. Ja evo godinu dana ni najmanji problem. Telekom sa svojim bakrom, stalno problemi. Cak mi je grmljavina jednom spalila modem, resiver i tv izlaz je crko.
   
 19. zdici

  zdici Aktivista

  Re: digitalna tv u Tuzli

  meni nije jasno..govori mi da nemogu prikljuciti paket 80/40 Mbps opticki Internet jer nema u mom gradu to..samo nude 15/1 i 25/2 i to da probam 5 dana kako ce raditi :) dovucena optika do bandere..digitalna TV odlicno radi :) ali rece optickog Interneta nema u nasem gradu :( svasta reko..kako moze biti optika razucena po zemlji i banderama a da nema optickog Interneta ?? Istice mi ugovor uskoro kod BH Telecom pa mi se prelazi na vece brzine a ovako TXTV mi se cini OK sa cijenama :)
   
 20. Bio_Sam_Zmijanac

  Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

  Re: digitalna tv u Tuzli

  Možda i nema, jer mora biti glavni centar opremljen opremom za optiku. Ali ako imaš do bandere, odlično će ti biti. Isprobaj pa ćeš vidjeti. Imat ćeš uvijek svaki Mbit konekcije.