Windows XP ili Vista?

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by TopniK, Sep 15, 2008.

 1. TopniK

  TopniK Komšija

  Ne isključujem mogućnost da ću sa ovim pitanjem ispasti smiješan, jer možda je pitanje glupo :) , ali to nije bitno koliko odgovor koji želim.

  Trenutno koristim neki prosječan računar koji je dovoljno jak da pogura tek igre tipa Half Life 2 (na prosječnim grafičkim postavkama - 1024 x 768 i detalji većinom na medium) i slične igre, a računar koristim čisto za igranje (sada nezahtijevne igre), internet, filmove, muziku, Office i sl. tako da do sada nisam imao potrebu prelaziti na Windows Vista.

  Međutim, uskoro kupujem računar koji će se temeljiti na procesoru reda Intel C2D 8300, vjerovatno Ati Radeon 4850, neka 2 GB ram memorije itd. pa ću na tom računaru moći igrati i novije igre.

  Mene sada zanima sljedeće. Imam li nekog opravdanog razloga na tom novom računaru prelaziti na Windows Vista radi tog DirectX10 i nekih grafičkih novina i poboljšanja koje on nosi, ili, s obzirom na najvjerovatniju konfiguraciju ostati na XP-u?

  Ovo pitam jer vjerovatno će mi trebati neko vrijeme dok se ne naviknem na Windows Vista, onda ću morati kupiti još 2 GB rama (što objektivno i nije neki problem s obzirom na cijenu rama), a vjerovatno će mi te DirectX10 ljepote kao i sam Windows Vista skresati perfomanse u novijim igrama što, naravno, nikako ne želim.
   
 2. hurmash1ca

  hurmash1ca Moderator

  Ma to da Vista reze performanse je mahalska. Nabacis najnovije update, uradis neke sitne optimizacije poput ukidanja viska procesa sto je pola sata posla (i manje), i obezbjedis joj dovoljno RAM-a (bit ce ok sa 2GB), ici ce igre kao i na XP-u.

  Jos ako ti se svidi fensi izgled viste - sreci kraja nema.
   
 3. Mujka

  Mujka Komšija

  vista 32 ultimate
   
 4. TopniK

  TopniK Komšija

  Ok. Hvala. Ipak mi valja pratiti trend. A baš sam se navikao na ovaj svoj drveni kompjuter i Windows XP na Classic style. :mrgreen:
   
 5. Mujka

  Mujka Komšija

  ja picim server 2008 klasik :p D i radi bolje od viste jedino sto ima pola sata da se podesi :p
   
 6. doox

  doox Aktivista

  koje procese pogasis....ja nisam presao na vistu pa se jos mislim...fino izgleda ali se zale i da ne mogu sve igre itd...
   
 7. nFare

  nFare Komšija

  To oni sto hoce DX10 da igraju sa 8600GT :wink:
   
 8. Moncho

  Moncho Komšija

  isto picim Server 2k8, i nakon pola sahata igranja sa postavkama u biti dobijete Vistu. OS radi kod doxa, a to sto voli RAM je sasvim druga prica.Ali uz sadasnje cijene RAM-a to ne bi trebalo da bude neki strasni problem. Nikada nisam ni pomislio da se vratim nazad na XP. :wink:
   
 9. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Ne znam sto se ljudi toliko zale na vistu i zauzece rama, to je sasvim normalno, meni u prosjeku zauzima 600-800 mb, a s obzirom da svako skoro danas ima il 2 il 4 gb rama, to je nista.
   
 10. Qler

  Qler Veteran foruma

  meni xp 64bit pojede svijetla obraza 400MB.
   
 11. Moncho

  Moncho Komšija

  Meni server 2k8 pojede 2GB svijetla obraza :)
   
 12. dejson

  dejson Aktivista

  Ja bih da se nadovezem ako mogu.
  Sto se tice DX10-ke bar sto se tice Crysis-a isplati se prijatelju.
  Druga stvar koliko sam cuo, a nisam kategorican je da su neke igre optimizirane za Vistu. Npr... World in Conflict, vjerovali ili ne meni ova igra ne trza na Visti, zatim Assasins Creed, puno mi ljepse ide na Visti. Imam dual boot pa sam instalirao na oba sistema ove igre i igrao se malo sa testovima i tako.
   
 13. Devil Hunter

  Devil Hunter Aktivista

  Upravo sam kupio Windows Vista Ultimate pa ću da vidim kakva je Ta Vista pošto nisam htio do sada jer je kao što kažu bagovita.
   
 14. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Nabaci Vistu sa SP1 i to je to. Imao sam problema sa padom fps-a na Visti32ult, ali kad sam nabacio SP1, sve radi ko halva.
   
 15. TopniK

  TopniK Komšija

  Baš mi se prijatelj dugoročnog korištenja Viste, vratio na XP. Na Visti mu nije radio pisač kako treba...

  Eh sad, on ima 4 GB rama. Vista mu sama od sebe uzme 1 GB, ali isto tako i XP mu ukrade 1 GB jer ne može vidjeti više od 3... :), tako da na kraju izađe na isto... :)
   
 16. Vedo

  Vedo Moderator

  Nema ti to veze, iako Vista sa SP1 vidi 4 GB ona je i dalje ogranicena na 2GB po aplikaciji/igri. Rjesenje je prelazak na 64bitni OS, nebitno dal' je u pitanju XP ili Vista.
   
 17. Devil Hunter

  Devil Hunter Aktivista

  A kako je sa 64 bitnih OS pošto sam čuo da neke igre ili programi gore rade ili nikako ne rade na 64 bitnom OS.I ja sam mislio prijeći na 64 bitni pošto nisam nikada pa imali problema.
   
 18. Dog_Father

  Dog_Father Moderator

  Problemi su uglavnom sa driverima za neke specificne komponente. Sa igrama i softverom uglavnom nema problema. Sta radi na x86 raditi ce i na x64 (uglavnom).
   
 19. Reznor

  Reznor Overclocker

  Meni sa 1 GB RAM-a Vista radi uredno.
  Ne bih ti preporucio 2008. U svakom slucaju Vista je bolji izbor od XP-a barem po meni. Koristim je takodjer na starom Compaqovom racunaru P3 733 MHz, 512 MB RAM, 9,30 GB HDD i 32 MB graf. i uprkos povremenim usporavanjima, mnogo mi je bolja od XP-a.
   
 20. hurmash1ca

  hurmash1ca Moderator

  Svi znamo da patis na Vistu. Cuj instalirati na P3 :smt005