All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. dams82

dams82 Overclocker

Naravno da nemaš blagoslov
    Ko još želi sipati mannol u svoj auto....

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

2. KingT

KingT Veteran foruma

Nisam znao da je Shell OEM VW ulja, mislio Sam da je Mobil. Castrol pise na cepu od ulja na poklopcu motora pa Sam kontao da je to njihova preporuka. Mada sva ova ulja su dobra ako su originalna, I Castrol, Mobil, Shell, Ravenol itd, vazno je ispostovati specifikaciju i interval mijenjanja ulja, kvalitetan filter je takodje vazan (MANN, Mahle, Bosch, Febi Bilstein itd).

3. dams82

dams82 Overclocker

Piše Castrol na čepu jer je ranije Castrol radio oem. Nego gdje nađe febi, to je prosječan proizvođač auto dijelova.... Oem filtere je radio Mann, mahle/knecht, hengst,sogefi(Purflux, Fram, CooersFiaam) , Ufi pa i Filtron u vrijeme kada nije pripadao grupaciji mann Hummel.

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Zato sto je w20 VODA od ulja, pogotov kad se motor zagrije.

E sad sto su mjenjali prvi broj, gustocu na niskim temperaturama je pitanje.
    0w30 je bolje od 0w20, jedino w20 je bolji zbog ekologije, par grama manje.

5. AggressoR

AggressoR Komšija

Ako ce vozit 80 onda za njega nije autoput nego obicna cesta.
    Ta voznja od 80 na autoputu gdje je ogranicenje 120-130 je ometanje drugi ucesnika (osim kamioni, autobusi ili druga vozila koja imaju ogranicenje max brzine).
    Ja bi i za to kaznu pucao, vozis -40 u odnosu na ogranicenje jer zelis ustediti, ja bi to nazvao bezobrazluk. Pogotov kad pri toj brzini predje u traku za preticanje.

6. AggressoR

AggressoR Komšija

7. AggressoR

AggressoR Komšija

Mozes ako nemas turba, ako imas nije preporuka jer najvise turbo fasuje zbog hladnog ulja.

(Jbg, pisem s mob pa sve new post)

ibran likes this.
  8. nivla

nivla Komšija

nema osnova da se kazni, a vecina takvih u ne smeta jer ih obidjes i to je to, problem su uglavnom sluzbea dostavna vozila koja predju u lijevu i voze 80-90
    brze se dodje autoputem 80 nego magistralom gdje si uvijek blize 50kmh nego 80, 120 na sat oko pola sata do zenice 80 na sat je 45 minuta, magistrale preko kiseljaka 1h45 minuta ako imas srece
    na autoput mozes izaci ako ti vozilo kojim upravljas moze postici 40kmh, jeste sporo ali nije kaznjivo
    ja ne vozim tako ali ljudi voze, znam ih kamaru sto stede pa ne placaju putarine i kruze okolo, kroz naseljena mjesta, ja sam se razrahatio kako ne idem magistralom preko ivana, al imas i sad onih sto im je puno 3.5km za autoput pa idu tuda

9. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

U desnu traku s kamionima i nema problema uopste. Takvih je koliko hoces i u DE

10. Qler

Qler Veteran foruma

Mislim da je po zakonu minimalna brzina na auto putu 40km/h. Ali samo kreten vozi 80...

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Covjek je rekao da bi on kaznjavao, ne da je zakon takav...
    Nedavno sam morao prvo do kiseljka pa do zenice, 1.5h.
    Inace autoputem je 1h.
    Uzeo si primjer da neko zivi tik kraj ukljucenja na autoput pa samo to racunamo. Meni treba dok dodjem do ap pola sata...
    Itekako su problem takvi, jer neko vozi 80, neko 90, a neko 100.
    I onda kada se oni sretnu blaga katastrofa, on sa 90 ga sustigqo i prelazi u lijevu da obidje ovoga od 80, i naravno uvali se meni koji vozim 140 :D
    Ako ces da vozis tako, nemoj nikada prelaziti u lijevu traku i to bi moglo funkcionisati.

12. Haker

Haker Veteran foruma

Uvjek se moze obići na auto putu, meni ne smetaju. Smeta mi kad.na magistrali voze 20 ispod ograničenja, za upucati se. Tačno mi nije jasno kako uspiju tako voziti, ja ne umijem jednostavno ne znam u kojoj bi brzini bio.

ibran likes this.
  13. nivla

nivla Komšija

zato sam ja na putu iz podgorice kaznu fasovo na magistrali prema niksicu, 120 isao, slikalo na 96, pratio lokalce, njih ne kaznjavaju, samo strane table, ali odmah platis i nastavis

interesantno je da je ta magistrala mnogo bolja za voziti od kompletnog autoputa sto mi imamo

14. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nas ap je bas los, pogotovo sa-ze kao najstarija dionica, oni spojevi mostova, neravnine, sta ce biti za 20g ne smijem da pomislim... Sreca pa vecinski vozim lijevom trakom, desna je vec 'propala'

15. dams82

dams82 Overclocker

Od Zenice do Kaknja i nekako, najgore od Visokog do Jošanice. Ali nije ba ni u regionu nešto bolje, ja neki dan od Županje do Slavonskog broda vozio, prilično je loše stanje. Dole kad od Beograda kreneš prema jugu je jako loš autoput, ali opet bar ga imaju, džaba i dobra magistrala kad je gužva ideš ko puž.

16. AggressoR

AggressoR Komšija

Nema vise kod nas veliki minusa tako da nems greske ni s jefnim ni drugim ako specifikacija odgovara. A i ta konstrukcija motora se vec digo vuce.

17. Qler

Qler Veteran foruma

Narucio na temu ovaj footrest, iskreno izgleda kao na slikama :D tj izlgeda dobro. Nije prevara. Vidjet cemo hoce li hrdjati.

18. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Ma znam, ali promjena specifikacije sa 0w20 na 5w30 je niđe veze. Mada ovo RCP ulje je razvila Stelatlantis Grupa za sva auta.

19. dmr

dmr Veteran foruma

Ocito je radi globalnog zagrijavanja i nepostojanja zime. Viskozitet je usko vezan sa klimatskim uslovima.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

20. dino73n

dino73n Veteran foruma

Viskozitet je još uže vezan za zracnost između pokretnih djelova u motoru.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro