Al su promijenili viskozitet za sve motore a ne samo ishabane? Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pa raste, ali to je minimalno, ide se od početka na novom motoru.... I ne planira se mjenjati ulje s povećanjem zračnosti, ako se zračnost toliko poveća ne mjenja se ulje nego motor, ha ja.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
ta ulja su bila za te motore kad su bili novi... skoro jaran uzeo neko njemacko ulje 5w40 5l 50KM mislim da se zove LUBDATECH kaze iznenadio se kako mu se dobro pokazalo nije mu nista potrosilo ulja mozda pri kraju da je dosuo pola litra 1.9tdi pd passat najsmjesnije od svega sto je uzeo 505 ulje a treba 505 01 xD
Inace kod mene potrosi 200ml na 15k km. Ide 3,8 litara i od 4 naspem 3,8 ostavim 200ml koje dospem na pola intervala zamjene kada vidim da je sa max sislo na sredinu sipke, i opet bude na max Doduse to je onda oko 400ml jer i na 15k bude na sredini sipke Ulje 5w30 ravenol vmp Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Odoste daleko. Pitanje je zasto su fabrike masovno presle na ulja sa vecom viskoznoscu. Sigurno nisu razmisljali o autima starim 10+ godina. Meni jedini opravdan razlog ili neka EU norma ili su imali velik broj kvarova na motorima unutar garantnog roka a uzrok za to su bila "tanka" ulja.
Znaci ipak je potrosilo 0.5l Svaki motor trosi ulje, sto preko isparavanja sto u cilindru i u najgorem slucaju turbu. Samo je pitanje koliko. ( Kod mene cak u servisnoj pise da moze potrosit 1l na 10 000km i da je to u fabrickim granicama)
Pa mislim da ova nova ulja bolje štite motor od habanja, Ovo 0W20 je voda koja je zasigurno manje štitila od habanja.
Slažem se jer Citroen od Hakerovog djeda nije mogao ispod 6.5 l, ovaj sigurno laže, prava potrošnja mora biti 8-10l, imaju tu gume, otpor zraka, SUV.
Deda vozio 5.0 bilo ravno sve strogo ograničenje nije 70 prelazio, kako ti voziš ja pojma nemam. Kod mene je bilo 7.1 auto put magistrala 6.0 kombinovano izmedju. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ma nije puno uopće, kod mene zadnjih 3500km 4,9 prosjek, ono udrobilo svega, magistrale, loko, autoputa, brda... A ovaj drugi što ima oko 8 hiljada 5,2. 3008 može trošit samo više.... Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Pa to je više litar razlike. Evo autoput kroz hrvatsku, auto je bilo prepuno. 5.8 u dolasku, 5.3 u povratku.