All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. selvin

selvin Moderator

Pa da, on odluci kad je dovoljno "zagrijano" :) Mislim da je to softverski. Ali mi je cudno bilo sto je u leru to brze bilo nego u voznji i to mnogo veci minus jutros nego prije. Bas je osjetno promijenio zvuk iz traktora u normalnog dizela :D

2. dmr

dmr Veteran foruma

Kvalitet ulja je kljucni za zimu, obavezna sintetika.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Siguran sam da u hladnijim danima ECU ima neki mod gdje auto vise "diše" kroz egr nego kroz zracni filter bas da bi sto prije dosegao radnu temp a i rashladna tekucina koja ide u radijator kabine prvo ide kroz hladnjak egr-a gdje se brzo zagrije.

Tako da ECU kad vidi da je vanjska temp niska i da je ukljuceno grijanje kabine izabere ovaj neki drugi mod rada motora za brze zagrijavanje.
    Druga stvar bi mogla bit da imas dodatni webasto diesel burner za brze zagrijavanje rashladne tekucine. Vidio sam dosta Mazdi da to ima.

4. dmr

dmr Veteran foruma

Ma umislja ba, kakve veze mjenjac ima.

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nije niko ni spomenuo mjenjac nego motor

6. dmr

dmr Veteran foruma

Kako nije

7. XTRage

XTRage Veteran foruma

Rucica mjenjaca perhane, vibracije na njoj.

8. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nema ova webasto, prosla je imala.
    Ova ima ptc element da dodje grijanje kabine brze.
    I nekih softverskih karafeka gdje prakticno vise dise preko guzice.

Danas sam malo pratio temperature i procenat otvaranja egr-a, necu vise jer ako nastavim samo cu se sa tim igrati danima :D

9. dmr

dmr Veteran foruma

Jebote sta to ti vozis, neki odron od pola miliona km? :D

10. KingT

KingT Veteran foruma

Upravo tako, to Sam I ja primjetio Kada je temp 4C ili niza otvara egr I vodu za grijanje u autu usmjerava kroz isti tako da npr za 2 min pocinje topli zrak da duva iz ventilacije, a I zvuk motora je malo dublji nego inace.

11. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Kod mene zimi dizel promijeni zvuk svaki dan, ali vibracija na mjenjacu nema. Mislim da nije normalno da ima igdje vibracija ako je sve ok.

12. AggressoR

AggressoR Komšija

Kazu, motor najljepse radi prije nego sto ce umrijeti, pa se pripazi.

Na koliko obrtaja radi u to vrijeme, dosta motora ljepse radi ako mu dodas +50 (otprilike) obrt nego sto je njegova standardna vrijednost ler rada, a posto je zima duze motor radi na vecim obrtajima (a ne primjetis toliko na satu).

13. Qler

Qler Veteran foruma

Ja moram sutra negdje na tehnički da ih zamolim da mi u štimaju farove. Led intelligent su, ali kad sam na auto putu blicaju mi ljudi iz suprotnog smijera... I ja uzeo da ja doštimam :) meni se čini samo veće sranje napravio :)

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Kod mene su samonivelirajuca a bilo bi dobro da ih mogu podici malo ,da bacaju dalje. Ne znam moze li se to...svjetla su sociva ona?

15. AggressoR

AggressoR Komšija

EGR je uvijek otvoren na niskim obrtajima - ler radu, tako da nema veze.
    I nema nikakve posebne cijevi koja moze vodu usmjeriti s EGR prema hladnjaku kabine kad je hladno.
    Jedino sto u to vrijeme nije otvoren je termostat i ne propusta vodu kroz hladnjak (motora) dok u isto vrijeme voda prolazi kroz hladnjak kabine.

16. Qler

Qler Veteran foruma

Svaki se može podesiti. Ko kod mene su, samo ti možeš podesiti hajmo reći nultu tačku..

dams82 likes this.
  17. AggressoR

AggressoR Komšija

Mora moc, imas sigurno sarafe na farovima gdje mozes podesiti visinu.
    Mehanicko podesavanje (vecinom xenon) radi na principu poluge koja je povezana s lafetama i koje reaguje na osnovu opterecenja.
    (teze vozilo, lafeta ide gore, poluga pomjera socivo - far i obara ga)

Elektronsko u vozilu (dugme) radi u granicama od nekoliko stepeni.
    (koliko ga rucno podesis, elektronsko moze raditi u granicama od par stepeni)

18. Qler

Qler Veteran foruma

I ja budala čačkao, umjesto da sam ostavio, al ja nemam mira ako nije po P. S. sreća sutra ne radim, imam vremena da se zajebavam

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pogledati cu ovih dana a ako ne skontam,odvuci cu nekome ko konta bolje od mene :D
    Na starom autu sam imao podizanje na kolutic u kabini a i stimanje na farovima ono sto okreces .
    Ali definitivno bi trebalo malo podici snop da baca dalje...ovako mi je bas blizu i cudno mi voziti.

20. Qler

Qler Veteran foruma

Ma ima, pogledaj na svakom faru imaš dva obično plastična i bus šarafa, sa porezom da se može ubaciti ravni šarafciger. Jedan je za štima je lijevo/desno drugi gore/dole.

zippoo likes this.