I meni blicaju, a kada smo vec na tu temu, ne znam jeste li primjetili, ali najnovija auta ubise, ako je iza mene bukvalno ne vidim na retrovizore
Primjetili smo...kao da kakav vojni reflektor puca u lice direktno. Ali gore od auta su novi kamioni,koji preko cijelog prednjeg dijela imaju svjetla neka. Ja se nekada prepadnem,kada iz mraka izleti to cudo i sljasti komplet kabina. Ne znam je li to uopste dozvoljeno tako imati svjetla gdje god se nekome cefne i to sve LED,koja ubise u oci. Kod najnovijih auta su mahom LED svjetla,koja su drasticno svjetlija od xenon i obicnih. Evo kod brata sada led matrix na pasatu b8...tebi je super,jer bas ekstra osvjetljavaju a ovim iz suprotnog smjera bas i nije . Jos ako je SUV a sada su vecinom SUV karoserije,pa podignuta karoserija i tacno u oci puca. Bas sam veceras isao nekih 50ak km magistralom i svjetla ubijaju,da ne znam put,bas bi patnja bila drzati pravac.
Odes na tehnicki, duzni su ti besplatno nastimati. (tako sam ja uradio, i onda samo za jedan krug podigao svijetla u zrak, jer sam otisao gotov na rezervi, i onda kad sam nasuo 70l , nisko)
Da je sve po pravilu i po zakonu, ni jedno to svijetlo ne bi zasljepilo vozio koje dolazi iz suprotnog pravca, ne u mjeri koliko se kod nas to desava. Jedne godine sam isao na more, ispred mene autobus, iza 2 vozila i tek trece je bio neki gofl 5 koji je stavio KELJON u reflektor far, meni nije smetalo ali putnike u autobusu na zadnjoj klupi sam vidio kao da je dan. Tek kad je dosao iza mene , onda ni ja nisam vidio nista jer su mu farovi bacali u nebo, nakraju sam se zajedno s autobusom sklono s ceste (sto su i ova dvojica iza mene uradili prije). Za njim obidjem autobus i onda vidim da njegovi farovi ne bacaju nista po cesti nego sve u nebo, cak me je propustao da ga prodjem ali nisam htjeo. (mislim da frajer nije vidio mozda 10 metara ceste ispred sebe, ali zato sigurno 100 metara u zrak je sve obasjao)
Na našim cestama je divlji zapad kada su svjetla u pitanju. Nova auta posebno suv ubijaju, tačno im far dodje u visini očiju, automatska duga prekasno obore i digne ih nisi ga jos ni prošao. Onda imaš ove sto na golf 2 stave ludjacka svjetla i imaš ove sto su im toliko losa pa jednostavno voze sa dugim, i naravno nekima i ne rade. Sent from my SM-S911B using Tapatalk
To je druga tema, znaci out of stock proizvodjaci trenutno prave prejaka, da smetaju, ne znam kako je to proslo homologaciju/testiranja. Pogotovo na nasim cestama, puno neravnina, malo poskoci auto i socivo te ko snajper u glavu spuca Ovi novi audi a6 i slicni led matrixi, reflektor.
Podesili, bez problema, još nikog nije bilo, pa su gledali da ucicaju. Meni se čini da će biti OK. Vidjet ćemo noć. A bili su razrooki bacali lijevi lijevo, desni desno... To je valjda i pravilo problem. Baš me zanima kako ću sad vidjeti i ja i ostali
Na A4 su zatamljena sva ogledala pa nije problem, a na A3 okrenem retrovizor gore da ne oslijepim. Pretostavljam da je u svakom auto isto, i dalje vidis nazad ali dosta tamnije. SUV-ovi su sve gori, pogotovo ove sklj marke.
Evo penjanje sa 890 na 1400 m preko Zvijezde. Peugeot 3008 bez 4x4 wannabe terenac. Ovo je bilo 21.11, uveče kad je zaglava svugdje bila.
Ja sam juce sa meckom do bjelasnice pa onda do sabica... po babinom dolu se zavlacio trazio parking, kontao sam vise puta da cu ostati ili da me zena gura, ali boga mi, drze Dunlop extra. Fakat sam se iznenadio gdje sam se sve zavlacio i kako sam prolazio...
Ja ne smije reci s koliko starim gumama (ali zimske su) sam presao Karaulu u prosli utorak (kad je prvi snjeg udario), vozio se po Tuzli petak (od 13:00 - 19:00) kad je najvise padao, subotu uzasao uz uzbrdicu gdje neki nisu s novim gumama mogli. hhh
Sve sofercine i pro vozaci A do guma je 99.99%. I golf 2 na ovom Taletovom snimku ce da leti na dobrim gumama.
Jutros u Tuzli led na ulicama, kada sam se spustao niz Ilinčicu proucio sve sto sam znao Niz Goli brijeg cesta kao ogledalo, vratim se i niz Mejdan gdje je manja nizbrdica. Nisu bacili soli a preko noci zaledilo sto se u toku dana otopilo. Ne pomaze tu nikakva guma, ako dobijes skije hali se sa autom.