Prednja vuca, ako je prava uzbrdica i ne mozes uzaci, okrenes vozio i krenes u rikver. Tako sam ja u subotu uzasao iz prvog pokusaja (kod mene dodatno rosi i ledi od termoelektrane) dok su drugi samo przili lamelu i gume jer proklizu na samom vrhu, cak je jedan gotov dobio hidroudar jer je motoru povukao ulje koje se nakupilo u intercooleru i sagorio ga koliko se dodavao gas. (kljuc van, auto nastavi radi 20 sekundi i sreca ugasi se prije nego je turbo fasovao)
Mnogi su se vratili ovom cestom. Snijeg je bio mokar i klizav, pa mali prevoji Previle, Ban Brdo, Čaklovići, Krojčica su zaglavili, a kamoli planina Zvijezda gdje je palo 3x više snijega. Ovo je bila Karula te noći. Par kamiona probilo zaštitne ograde i sletilo. Kod Peugeota je dobra ova snow tehnologija gdje oba prednja točka vuku. Meni je Karaula bila maciji kašalj spram Zvijezde, prvi video.
Misli sigurno na opciji mozda gdje nece elektronika oduzimati gas ako slucajno tocak pocne proklizavati, na gasenje TC.
I sta smo vidjeli na tim klipovima? Da moze po ravnom utabanom snijegu U krivima je vec kriza. Dzaba ti sve, fali mu pogon i na zadnje tockove da bi se mogao nazvati SUV. I naravno odgovarajuci motor.
Nema nikakve veze s blokadom diferencijala ili ti slip diferencijal. Malo drugacije elektronika djeluje u slucaju proklizavanja nekog od pogonskih tockova i to je to. Cak sam tu opciji ja imao na staroj Fiat Marei iz 1999. (Ice opcija posto je bila automatik dok nije obicni mjenjac ubacem)
Blokada diferencijala (potpuna) i limited slip dif (ako si na to mislio) su ipak razlicite stvari. Ovo na pezovu je elektronski transfer prenosa sa jedne strane na drugu, ecu prepozna da je klizava povrsina, potvrdi uz jos neke senzore tipa vanjska temp da je snijeg i onda zakoci tocak koji proklize da bi se snaga prenosila na drugi, ali bez da oduzme sve obrtaje motoru kako ne bi uzimao momentum kao sto je izvorno esc radio. Sve u svemu postalo je sve pametnije pa i to, bolje imati nego ne, nije da nece napraviti nikakvu razliku. Ali cim ostane bez momentuma cao, tu pomaze pravi lsd (ali i on najbolje radi uz momentum), a iznad toga je puna blokada gdje ide 50% po tocku i jedino sto pomaze na zahtjevnom terenu. Opet, dzaba ti sve ako gume ne valjaju.