All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Kako nije staro 5 godina, proizvedeno krajem 2019-te godine. Gledao sam Atecu, za iste pare sam mogao ganjati 2-3 godine starije. Tucson mi se svidio, ali ih mala ponuda isto. Ova auta što si ti naveo su u 5 deka, isti klinac kao i 3008, a meni je 3008 zapeo za oko kad je izašao, posebno I Cockpit, 3D Navigation i na kraju bio je European car of the year.

Last edited: Jan 10, 2025
  2. Bio_Sam_Zmijanac

Octavia je pouzdanija od golfa, nudi više space,
    Ako je golf bolje auto, zašto je octavia prodavanije auto, meni je glupost kada neko poredi, recimo ta PQ35 platforma je ista za Octaviju, Golfa i Audija iz tog doba, a auta se mnogo razlikuju.
    BtW, nevezano za post statistike kaẓ̌u.
    Normalno da će sutra biti teẓ̌e prodati Atecu.
    image upload

3. Qler

Qler Veteran foruma

Ako je to koliko se sta prodaje, onda cemo reci da je Dacia najbolje auto :) ili RR spada medju najlosija auta...

Prodaje se zato sto nazalost ljudi nemaju para za bolje. Klinac bi i ti prvi gledao Skodu ili Peugeota da imas npr rijeseno stambeno pitanje, nemas neke kredite, i platu od 5-6k KM... i sta, ne bi gledao mercedesa, BMW ili Audi da uzmes nego bi i dalje tvrdio da octavia sa 400k km valja... Sve je relativno, i sve je koliko imas para...

p4ja likes this.
  4. zoi

zoi Veteran foruma

To se ti stvarno pitaš što je jeftinije auto prodavanje od skuplje auta? Eto ond sje škoda bolja i od Porschea i svih ostalih auta.

Nova auta od škode, Renaulta, Dacie i sličnih auta sa trake u većinskom postotku idu za firme koje gledaju isplativost a ne je li golf bolji od škode.

5. Reznor

Reznor Overclocker

Pa eto ide na količinu u svakom slučaju. Znamo ko uglavnom kupuje nova luksuznija auta višeg segmenta. Ova auta iz donjeg segmenta formiraju taj prosjek.

Opet da kažem, nemam ništa protiv ni da uzmem onu Vitaru novu ako ičemu valja, ali kako ovakva auta najčešće potraju samo dok im je garancija, radije bih razmislio o rabljenom održavanom modelu :)

6. Bio_Sam_Zmijanac

Oboje radimo i imamo sve to i (usteđevinu) nemamo kredite i ne zanima me egzoticno auto od 100k, prije bi investirao novac u neki dodatni mini biznis i neke ideje. Vjeruj da me ni malo ne zanima neki SQ8, ili neki AMG GLE. Ja više volim otići dva puta na Jadran u toku godine, nego vozati elhamdulilah SQ8 čiji su uski vidici na nivou beduina iz Dubaia i granice kretanja ne sire od granica Sarajevoskog kantona.
    Što bi Selvin rekao, zasto da dam duple pare za dodatnu sminku i nesto konja kada mi je prosjecna brzina kretanja zadnjih 5000 kilometara 34 km/h. Meni je auto cisti luksuz i ne bih dao vise od 30k za takav luksuz. Da sam neki milioner vjerujem da bi drugacije razmisljao. A to bi onda bila priča Ahmeda Ahmetlića. Sreća pa nisam.

Last edited: Jan 11, 2025
  7. selvin

selvin Moderator

Tu izvalu o relevantnosti broja prodanih necu komentarisati. Mene vise interesuje ta izjava da je oktavija pouzdanija od golfa. Izvor je vesela sveska ili 5 plus? Po cemu ce bit pouzdanija ako su "isti"?

Edit: vezano za post iznad sto si napisao u medjuvremenu, istu si takvu pricu imao kad si se kleo u pezo 307 2.0 hdi, kako nikad ne bi uzeo skuplje auto, pa sad uzeo 3008 kad je Mara dobila masla :) Ista bi situacija bila da ti upadne kasika u med, uzeo bi premium neki i pricao kako ne bi nikad uzeo porschea i sl. :)

8. Bio_Sam_Zmijanac

Pa nisu isti, jest im podvozje isto, Oktavija ima manje dodataka i manje problema.
    Otac ima Golfa 5, prilicno slicne kilometraze, par puta mu stradavao onaj senzor potrosenosti kocnica i opet zna da se bezveze upali a kocnice su uredu, ne radi grijanje suvozacevog sjedista, zadnji parking senzor cesto poludi, oslabilo mu osvjetljenje table, cuje mu se ventilator grijanja/hladjenja. Octavija nema nista od toga, ali zato nema ni problema. A sve to platis u cijeni auta.
    Ako pitas mog starog, njemu je bitno da mu lampice je svijetle, to je njemu pouzdanost.
    Gledam recimo kod nas Hiluxa, Amaroka i ove Dustere na rudniku, Hilux i Amarok plivaju u blatu bez problema bez svijetlećih jelki, a kada zaroniš sa Dusterom, upale se razne jelkice. Onda vidis da je Duster sminka koja moze posluziti da se ode negdje off road ali ne previse.

9. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Skoda je street smart auto. Jedan mi je taxo pricao ( posto je bio u davna vremena mehanicar). Vozio Opela Insigniu full operma 2 godine po Sarajevu prije sredjivanja pruge.
    Svake godine lafeta, jedna 250 km. U slucaju ozbiljnijeg problema ko sve ostalo u BiH mjenjaj dok se lampica ne ugasi.
    Onda je presao na Oktaviju. Svake godine zamjeni kugle lafeta sve 4 80km, plus gepek 2x veci.
    Ali kako on kaze, udobnost -30%.

Tako sam i ja kontao da od parametara cijena, pouzdanost, odrzavanje, udobnost i luksuz u BiH ljudi uglavnom gledaju prve 3 opcije.

10. selvin

selvin Moderator

Pa mozda tvoja oktavija nema parking senzore, grijanje sjedista i slicno ali je to sve neko i u golfu doplatio. To sve sto si nabrojao su sitnice i kvari se kod svakog auta, pogotovo sto pricas o autu starom 20 godina. Jos "cuje mu se ventilator", pa brate na tom godistu se i ne cuo... Dovoljno je da se malo isprlja ili da uleti bilo sta sitno da bruji ko mlazni avion. Meni bio prasnjav ventilator, nalijepio se, preko 3 kad pojacas trese se auto, ociscen i ispuhan kompresorom i ko nov. Sigurno je vw kriv sto se njemu na autu starom 20g cuje ventilator ili ga zeza udaren zadnji senzor. Wtf... Kao da je svijet stao u 2005. godini, pa sta to ima bilo koji noviji golf sto octavia nema (i to jos losije)? Kad je kupis golu (ko sto mozes i golfa) opet imas elektronike da te glava boli i glupost je pricat kako je pouzdanija jer joj fali opreme.

11. Bio_Sam_Zmijanac

Nisam vozio, niti kupovao premiume, naravno da bih vozio i dalje 307, šta mu fali, postao je jako malen za nas, sad bi gledao karavana 307, ja sam octaviu zadrzao i sutra cu prodati 3008 ako bude trebalo.
    Mislim da je problem nas većine Balkanaca da neko ko ima novac i zarađuje, odmah mora da voza neki premium auto da se vidi status.

Last edited: Jan 14, 2025
  12. AggressoR

AggressoR Komšija

Alfa toliko losa da ne moze biti ni zadnja. hhh
    (valjda znas da su sva ova istrazivanje KITA u guzu)

13. Bio_Sam_Zmijanac

Druẓ̌e, statistiska.
    Obasni onda ti meni zasto su novi Octavia i Golf 8 iste trzisne cijene, ali se golf slabo prodaje iako je bolji opremom. Zasto ljudi ne kupuju novog Golfa a kupuju Octaviu iako je Golf bolje auto.

Last edited: Jan 11, 2025
  14. Bio_Sam_Zmijanac

Pa jest zadnja.
    Isto sto je nekad Fiat Punto, Alfa 147 iz 2002 bio često auto na cesti. Sad ih je vise rijetkost vidjeti na cesti. Zasto, pa većina crklo i istruhlo.
    A 307, Golf 4, Octavia Mk1, Fabije se i dalje voze.

15. selvin

selvin Moderator

Nije u pitanju premium vec skuplje auto. Prica ti ne pije vode. Sta ce ti auto i od 30k? Reko si da ti je 307 dovoljan, pa oktavija dovoljna, sad ti je 3008 dovoljan i ne bi nikad skuplje od 30k, pa ce ti neko od 60k bit dovoljno itd? Ne prosipaj tu priču kako ti ne treba skuplje auto a svaki put kupujes sve bolje jer su prihodi bolji. Kako rekoh, maslo :)

16. AggressoR

AggressoR Komšija

Nije, ima ispod jos neko.

I nije problem crkla ili istruhlo (imaju bolju limariju od golfa 4, octavie, fabije) nego sto se mali broj prodao i 90% 147 je razbijeno i slupano (u 50% slucajeva su i putnici pogonuli jer 147 zovu mrtvacki sanduk zbog lose sigurnosne izvedbe.).
    Punta opet imas na svakom cosku, nije se prodao kao ta njemacka copy/paste verzija ali samo stavi drugi znak. Ali ih imas.
    Vozio sam i 307 i golfa 4 (jos uvijek vozim) i Fabiju i mogu ti reci da je grande punto dosta bolje uradje nego ta vozila, kvalitetni.
    (I ne , grande punto nije BEST BUY i najkvalitetniji)

17. Bio_Sam_Zmijanac

Neće, jer sam ja i sa 3008 luksuzirao, meni to auto ne treba, bila mi je želja kad je izašao i rekao sam sebi da bi volio kupiti auto ako bi se otvorile mogućnosti i to sam uradio, ali da mi je neki gust vozati premiuma, kupio bih ga.

18. selvin

selvin Moderator

Zato jer nisu iste cijene, odakle ti to? 80% auta se proda preko firmi i vani i kod nas, tako da taj pokazatelj prodaje glupost. Svi traze jeftinije.

19. selvin

selvin Moderator

Opet kazem niko ne spominje premiuma vec skuplje auto. Mozda ces vozit kodiaqa od 60k pa ces srati kako ne bih nikad skuplje od 60k ko sto sad seres da ne bi skuplje od 30k, a prije tog da ne bi skuplje od 10k :)

20. Bio_Sam_Zmijanac

Kako nisu iste cijene.