All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja guram standardno 10k. Ali 2 puta mi se desilo da sam presao oko 17000km.
    Jednom na Motul drugi put na liqui moly i nisam dosuo nista. (pri paljenju pokazuje nivo ulja a i provjerim na sipci).
    Dok izmedju te dvije promjene uradio sam servis i nasuo Castrol i d0 10 000 sam morao dosuti oko 0.5l.
    (mislio poceo motor trosi, poslje toga dosao motul i nista nisam dosipa 17000km).

Sad sam nasuo ORLEN i oko 7000km prikazuje da fali oko 0.2l.
    (kad stane 4.6 to 0.2 nista ne znaci)

2. dino73n

dino73n Veteran foruma

Dobar je ORLEN
    Ja ga se navozao i musterijama ga tocili godinama. Bas dobro ulje. Bili sponzor Wiliamsu dok je Kubica bio kod njih. Sad su sponzori onoj drugoj RB ekipi.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

3. Qler

Qler Veteran foruma

Ko ono od raje ovdje ima nove gume da može prodati?

4. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja sam ga nauso jer je majstor imao u bacvi, pa zbog toga, da sam kupovao u kanisteru mozda bi neko drugo uzeo.

A a razmisljam uskoro pocet sipat INA ulje. Nekoliko jarana mi je pocelo sipati i kazu da su prezadovoljni, kazu nikakve razlike u radu motora izmedju Motula ili liqui moly u odnosu na INU.
    (sto je najvaznije, manja sansa za dupljak i jos imaju ulja C3 specifikacije)

5. Haker

Haker Veteran foruma

Ina ulja su sigurno dobra. Vec prozvakano sto puta. Ne možeš biti zadovoljan nekim uljem tj kako ćeš skontat razliku u radu motora ziv bio, nemoguće. Bazno ulje je isto kod svih i onda se dodaju aditivi, sve je to u pet deka kod kvalitetnijih brendova.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Mozes osjetit po zvuku hidro-podizaca najvise na hladan start, pogotov na motorima koji su vise presli.

7. XTRage

XTRage Veteran foruma

Od vise ljudi sam cuo da im trosi castrol a ne trosi neko drugo.

8. AggressoR

AggressoR Komšija

Realno svaki motor trosio dio ulja, samo je pitanje koliko. Ja vec na 4 vozila imam lose iskustvo s castrol uljima. Dosta ga potrosi u intervalu.
    (kod vozila s DPF pri svakoj regeneraciji dio nafte zavrsi u ulju pa tako podigne nivo ulja)

Za moje vozilo u servisnoj mislim da pise fabricki da je dozvoljena potrosnja od 1 litra na 10 000km.

9. nivla

nivla Komšija

ja sam u ovoj godini prvi put dosuo 1l ulja, ali auto je odradilo u mjestu u odnosu na prethodne godine dosta vise vremena nego ikad, manje od 2000km za 100h voznje u prosjeku svaki put, otprilike oko 11000 presao bio kad sam dosuo

redovno sipam castrol 5w30, kontam da sad idem na 0w30 zbog cescih hladnih startova
    1.6 TDI 81kw

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kako ti se pokazao taj 1.6? Predpostavljam da je G7. Ima ih vise izvedbi, 77, 81, 85KW. Jel ima neke velike razlike izmedju njih?

11. nivla

nivla Komšija

nisam imao problema, kupio golf 7 karavan 2016 godiste 81kw,bio presao 186000 sad je na 247000, kupovina bila 2020.

od vanrednih kvarova:
    - mijenjao master cilindar kvacila jer je propisao na 242000
    - mijenjao poklopac glave motora na 222000 jer im je to mana i propisaju, moglo se voziti u ovako jer je to minimalno pustalo ali ne volim da kapa ulje
    - mijenjao akumulator 2021

dpf jos uvijek nema problema, radi regeneraciju svakih 300ak km kad ga vozam po sarajevu, na ovu predjenu kilometrazu prosjek je 8 litara na 100km
    ostalo nema problema samo redovni servisi
    realno najveca mana je sto se osjeti da fali kubika, sto narocito nervira kad ides u koloni 3. brzinom uzbrdo i osjetis kako se auto pati, ili kad ide nizbrdo slabije koci motorom od 1.9 tdi i 2.0 tdi,ali sve u svemu zadovoljan sam kupovinom, vjerovatno bih u slucaju da kupujem novijeg karavana kupio sa 2.0 i 4x4

Reventon likes this.
  12. Reznor

Reznor Overclocker

Nisi imao problema s diznama?
    Nama je počela pišati na Polo 6R a tad smo ga i prodali, sve drugo smo mu ispopravljali.
    Kolegica uzela istog Pola s istim motorom pa pita, rekoh valjda neće biti problema ako je dobar primjerak, mada njen je stvarno očuvan.

13. nivla

nivla Komšija

nisam, koliko znam na golf 7 su rijeseni ti problemi sa 1.6tdi i golf 6/polo 6r
    znam da su dizne siemens, cini mi se da je bosch na 77kw verziji
    zamajac je fiksni i fabricki je jos uvijek
    mjenjac je 5 brzina

kolega ima skodu 1.6 tdi 85kw iz 2019 i od problema koje je imao se istice da je morao lamelice neke oko dsg-a mijenjati, zavrsio je kod onog amera u brijescu, nije bas jeftino bilo ali to je cijena automatika

rodjak na taksiju ima skodu 81kw iz 2014. oko 600000 presao sa njom, nije imao problema sa motorom, sto je cudo jer ne znam za auto koje je vozio a da ga nije unistio

Last edited: Feb 3, 2025
    Reznor likes this.
  14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Taj poklopac glave motora, mislis na dihtung dekla? Nevjerojatno da im se to i dalje desava, ja to radio jos na golfu 4. :D Doduse samo predihtovali silikonom jer se nije isplatilo mijenjati komplet deklo. I drzalo je godinama.

To za manju kubikazu nizbrdo si u pravu, kod mene sa 1.4 nizbrdo ode, nije kao 1.9. Sad se najvise osjetilo zimi po snijegu.

15. nivla

nivla Komšija

da na deklo mislim

16. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja kako znam imas i simens a i bosch dizne od 77kw. Problem je gdje dodju "piezo" dizne. Osjetljive dosta na gorivo i brzo nastradaju.
    Popravka 4 dizne dodje oko 1600KM (najvise nastrada elektronika na dizni i dosta je skuplja ona nego mehanicki dijelovi dizne) i vecinom svi daju samo 6-12 mjeseci garanciju.
    Prosle godine bas na golf 6 radili, 160 xxx na satu orginalni (1 vlasnik koje poznaje kupac, iz Holandije uvezen).

(Majstor za dizne rekao "ja to auto ne bi uzimao, i kad sredis dizne nisi miran duze od 1 godine")

I dizne calakaju na niskim obrtajima, ne lupaju kao standardne kad odu.

Kao sto imas na manuelnom lamelu, tako imas i na automatskom mjenjacu, malo drugacije.
    (i lamela na manuelnom se ustvari sastoji od 4 ili vise manji lamela poredani u krug)

17. nivla

nivla Komšija

na ovom mom godistu su rijeseni ti problemi oko dizni i da to nije uporedivo sa golf 6
    sto se tice tih lamelica nema navodno svako alat i to ga je zadovoljstvo izaslo oko 1600 da popravi

Last edited: Feb 3, 2025
    dams82 likes this.
  18. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Sva novija auta su piezo dizne, evo na ovom 1.5 HDi Bosch Piezo koje koristi Ford i Mercedes, ali drugacije su dizne kada su ih u Boschu napravili.

19. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

20. Qler

Qler Veteran foruma

Prvo su u startu usrali sa ovim 35 40 45 50 oznakama... nisam jednom ljudima crtao da to nije 4.0 :D i da realno ni ovi u Audiu ne znaju koji je koji motor :)

Nego rezervisao sam gume, Hankook, Gumiko na OLX, gdje sam i za Mondea kupio. I dalje ima najpovojije gume. Samo kaze da ne uzimam sad, da sacekam mart/april da dodje noviji DOT, posteno od covjeka.