AMD Bulldozer CPU arhitektura

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Esh, Jun 23, 2010.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

@ X-factor: koji ti je to i7 trosio 300W i kako si mjerio?

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Sigurno misli na Bloomfield na 4GHz+. :D

3. Sena

Sena Veteran foruma

Meni i7 970 na 4.3 i 1.42V nije trosio 300W, tako da sumnjam da prvi i7 quadovi mogu da povuku toliko, iako su u 45nm, naravno mislim na zrak.

4. Pionir

Pionir Overclocker

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Znaci da je AMD stigao pet godina star Intel, ali po pitanju TDP-a :mrgreen:

6. X-Factor

X-Factor Komšija

i7 860, ne sjecam se frekvencije tacno (preko 4GHz), ali je voltaza bila 1.45V ili cak vise. Imao sam tada neku UD vartijantu Gigabyte ploce, mozda UD5 ili UD7, sa kamaru "faza" ne mozes pobrojat :D, eh uz tu plocu je bio software koji je pokazivao koliko procesor "vuce", cifre prilikom Foldinga na 100% opterecenju uz HT ukljucen su isle do 330W.

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ma to je ipak samo software. Ti procesori nisu toliko vukli, nema sanse.

Ja sam dosad u takvim software-ima vidio smijesne brojke, tako da to nema smisla gledati.

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Mozda je taj softwer mjerio potrosnju cijelog sistema, inace taj bi procesor riknuo da je povukao toliko wati.

9. Sena

Sena Veteran foruma

Znam da 3930K moze preko 300W da povuce, kao i gulftown procesori(prva i7 hexa gen), ali za ove starije, duboko sumnjam.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

11. X-Factor

X-Factor Komšija

Software je mjerio mislim koliko w se vuce iz socketa, i fino pise CPU POWER DRAW. Ploca je imala mislim 24 faze i mogla je komotno isporuciti i 500W. Vezano za ovaj link gore sa xbita upravo potvrdjuje ono sto sam pricao, na manjoj frekvenciji i manjoj voltazi u linxu potegne skoro 300W... Nije vise ni bitno, slozimo se da CPU moze povuci dosta pod odredjenim uslovima.
    Ima li kakva vijest o pojeftinjenju postojecih FX procesora?

12. Konjislav

Konjislav Komšija

Kao što se vidi sa screenshota, i7 860 na 4.0Ghz sa 1.375v je trosio oko 277.2W, tj. čitav sistem. Pretpostavimo da je procesor pravio 80% potrošnje.
    To nominalno iznosi 221.76W. Pretpostavimo da je X-Factor držao svog na 4.5 Ghz, to je 4.5 / 4 = 1.125, tj. 12.5% veća potrošna na osnovu
    veće frekvencije, također njemu je procesor radio na 1.45v, što u odnosu na 1.375 više troši na slijedeći način: (1.45 / 1.375)^2 = 1.112,
    tj. 11.2% veća potrošna na osnovu veće voltaže.
    221.76W (nominalna potrošnja) x 1.125 (povećanje zbog frekvencije) x 1.112 (povećanje zbog voltaže) = 277.42W,
    ako recimo uzmemo voltažu od 1.47 (pošto je rekao da je možda i više), tada potrošnja iznosi 285.14W. Te su potrošnje u opticaju
    prepostavljajući da je procesor generisao 80% potrošnje. S obzirom na prirodu zadatka (100% load u foldingu), količina potrošnje procesora bi vjerovatnije
    iznosila ~85-90% potrošnje, što bi značilo 302.97W za 85%, te 320.79W za 90% potrošnje.

Tako da ovi brojevi koje je naveo X-Factor i nisu toliko daleko od stvarnosti. Brojevi ovdje izvedeni su dobiveni korištenjem formule P=k*f*v^2, gdje su
    k - koeficijent, f - frekvencija čipa, te v - voltaža čipa. S obzirom da se radi o poređenju potrošnji istog čipa, koeficijent "k" je zanemaren.

13. Pionir

Pionir Overclocker

Nije on druze sve dobro procitao.

Napisali su ljudi da nisu testirali sistem, jer su dali poredjenje Phenom II X4 965 sa 380 W u 100% load.

Ono gjde je i7 bolji je 180 W idle vs 187 W za 965 pri 4.0 GHz i sigurno da i7 sistem trosi ispod 380 W...

14. zoi

zoi Veteran foruma

Da malo pričate o Bulldozer procesorima za promjenu?

15. Pionir

Pionir Overclocker

Ako je raditi procjenu prema Intel-u, nije ni bitno da pojeftine, dovoljno je da cijena ostane ista :D

Intel i7-4770K
    TRAY: $339.00
    BOX : $350.00

Intel i7-3770K
    TRAY: $332.00
    BOX : $342.00

Intel i7-2600K
    TRAY: $317.00
    BOX : $326.00

Mislim i da je dolar skuplji nego ranije, cca 1.38 vs 1.51 BAM...

16. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Ima li neko ove procesore i kakvi su inače, da li opravdavaju cijenu koštanja.