AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. NaLe!

NaLe! Aktivista

Vjerujte da sam 8-9 puta montirao, demontirao, jer nije moguće downgradeat BIOS bez da ne prepozna CPU, recimo F61 i F63 rade s 5700x3d, sve ostale ne rade. Svaki put kada izbaci grešku za DRAM, ja moram vratiti 2700x, reflashat, pa nastaviti na novom CPU. Nije do DIMM slotova, na 2700X radi na svakom slotu, svaki keks sam ponaosob probao. Uglavnom nisam shvatio šta je anomalija, ali definitivno je problem u matičnoj. Prilikom svih ovih izmjena ustanovio sam da CPU ne boosta nikako mimo osnovne frekvencije - niti 2700x, niti 5700x3d.

Usput, nije problem s skakanjem verzija BIOSa, samo se je morao odraditi flash na F40, patchirati zbog DDR4 prepoznavanja na gen. 3 Ryzena (što sam uradio kada je ta verzija BIOSa i izašla) i ostalo je moguće upgradeovat i downgradeovat bez ikakvih ograničenja.

Danas sam pokupio TUF B550 Plus i sve fercera od prve.

Ukoliko kome treba jeftino B450 Aorus Elite + 2700x s stock coolerom, nek se javi :D

Reznor and Reventon like this.
  2. zippoo

zippoo Veteran foruma

De mi reci,posto si toliko puta flashovao BIOS,ima li sanse da se sta shebe ?
    Naime i kod mene maticna ima novije verzije BIOSa,bio sam skinuo neku verziju proljetos ali nisam flashovao...jer sve radi dobro,nemam nekog razloga da flashujem,osim eto da dobijem noviju verziju i eventualno ako ima neki bug da su popravili,koji meni ne utice ni na sto.

3. Stig L Stoner

Stig L Stoner Novi član

Ovo sa memorijom oko detektovanja kolicine se i meni desava na par masina. Uglavnom rijesenje bude novi modul i sve ok. Fix bude privremen kad zamjenim slotove ili gumicom za brisanje predjem preko kontakta od plocice.

4. NaLe!

NaLe! Aktivista

Sigurno 10tak puta, s tim da sam 3x vratio na F61. :D Jer sam pokušavao da nađem noviju verziju da podržava boost. Recimo čak i na ovoj B550 Plus TUF orginalni bios je bio mislim septembar 2023, i nije radio boost. Update na zadnju verziju i proc radi ko singerica.

I da, pročitaj uputstvo od matične, neke B450 ne podržavaju downgrade (makar sam nabasao na takve tvrdnje na Redditu), Ova moja trenutna ima i dugme za downgrade, da ne moraš stavljati drugi CPU kada prestane prepoznavati trenutni, što mi bi jako puno pomoglo, ovako sam izgubio sigurno 3-4h testirajući, plus termalne paste je bilo po zidovima.

@Stig L Stoner : Nažalost u svim slotovima se dešava, sigurno su čisti bili. ;)

zippoo likes this.
  5. iPlay

iPlay Komšija

Da li se isplati raditi upgrade sa 3700X na 5700X (290 KM) ili bolje ići sa opcijom 5700X3D (400 KM).

U narednom periodu bi radio i update sa 6700XT > 6800XT.

6. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

7. Hercegovacc

Hercegovacc Novi član

Definitivno isplati, i to x3d pogotovo, s obzirom da ces i jacu graficku, tako da ti je to future proof

8. iPlay

iPlay Komšija

Da se nadovežem na post iznad, imam ponudu i za 5900X za 400 KM.

Ovi OLX švereri sto nude 5700X, kod prvih 8 oglasa nijedna cijena nije ona koju su naveli i pola ih nema na stanju većporučuju. Ccccc.

Prošle sedmice mi je promakao 5700X za 250 KM.

@NaLe! Imas li kakav feedback iz prve ruke za CPU? :)

9. NaLe!

NaLe! Aktivista

Pravo zadovoljan. Osjetna razlika u odnosu na 2700X.

COD MW3 i RDR2 doduse je jedino sto igram, sve na max, slabo pada ispod 130 fps. COD MW2 iz nekog razloga ima losiji FPS od MW3, ali sam samo kratko igrao.

FreeCAD, Inkscape i Blender znatno bolje rade, puno bolje nego i na i7-10700F, fluidnije generalno. Nisam stigao instalirati Solidworks (iskreno ne mogu da nadjem instalaciju za SP2 Premium, a istekao nam je ugovor da kontaktiram VAR), da konkretno uporedim na tezim modelima.

Uparen je s Arctic Freezer 34 eSports, pri Cinebenchu se ne zavrti do maksimuma.

Undervoltan je CPU na -30, stabilno.

Morao sam mijenjati maticnu, tako da sam ostao na 16GB RAMa, ali nisam do sada nabasao da stuca gdje.

10. zoi

zoi Veteran foruma

Jesi zainteresovan za 5800x? Ima na stanju :D

11. alessia0

alessia0 Novi član

Halalite što je pitanje malo offtopic, ali - zna li ko kakva je procedura za prenošenje komponenti kad se leti? Tj, dal tu treba šta razmišljati o carinama, il je to fazon turi u kofer i pis maca.

Pitam jer ću u švabiju, a kanim se raditi upgrade, pa kontam možda ubodem nešto za black friday.

12. dino73n

dino73n Veteran foruma

Slabo koji amd je zaista stabilan na -30

PRobaj CoreCycler.
    Moj 5900X je radio prilicno stabilno na -30 i nisam imao problema pri opterecenju nego mi najcesce na desktopu kad hocu da pokrenem nesto samo tresne i restart.Kao de je na premalom naponu koji se ne stigne povecati prije nego sto zapocne opterecenje.A ako prodje kroz to pocetno opterecenje onda radi normalno. Kasnije kad sam ga nastimao uz pomoc CoreCyclera nisam vise imao te iznenadne restarte.

13. NaLe!

NaLe! Aktivista

Nisam za sada zaista imo nikakvih anomalija. Ni jednom nisam imao restart od kako sam ga ugradio.

Isprobam CoreCycler kada stignem. Hvala. :)

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Koliko sam upoznat bitno je da oprema nije zapakovana u ambalazi. I naravno sakrij racun i garanciju. Jedino ako bas naletis na nekog carinika koji je ustao na lijevu nogu onda te moze peglati.

alessia0 likes this.
  15. AggressoR

AggressoR Komšija

Tablet-telefon-laptop uvijek ides da je tvoj privatni, samo van ambalaze.

Ostalo kako naletis, ssd-procesor-memorija su sitne stvari koje mogu procu (otpakovank i ako prodje i zapakovano ali bolje otpakovati).
    Maticna-graficka-napajanje sto je vece , znaju zagledati.

alessia0 likes this.
  16. alessia0

alessia0 Novi član

kako sam i pretpostavio onda, hvala!

glavne stvari koje bi možda pokušao zbavit su procesor i/ili grafičku, al s obzirom da bi to trpao u kofer, znajući šta sve rade sa koferima, možda grafu ipak ne. al da, tipa procesor i ram otpakovat i onda lijepo među kakve pidžame i šalove da ne rade akrobacije, to se već možda da.

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma slobodno, nece joj nista biti

18. AggressoR

AggressoR Komšija

Ma ubaci u bubble bag i negdje na stedinu kofera, vise zbog zastite nje nego hoce li pogledati.
    Ako naletis na kakvog supka mozda te bude malo peglao, ali vecina i ne zna sta je to.hhh

Ja sam sebi narucio laptop iz Usa, za par dana mi treba donjeti osoba bas kroz Sarajevski aerodrum pa ti javim iskustvo.

(Rekao sam da izvadi iz kutije, ubaci u obicnu torbu za laptope i neka nosi s sobom citavo vrijeme a garanciju u drugi kofer, medju kakve papire i ostalo sto ce doci s njim)

(Acer Aspire 5, i5-1335u, 16gb ram, 512 ssd, 15,4 inc, 450$(

zippoo likes this.
  19. Reznor

Reznor Overclocker

Za laptop ne bi trebalo biti problema, ja dobih laptopa iz USA, a također i prenesoh jedan MacBook i neki Sony Vaio iz CH i USA, niko ni pogledao nije, nosiš sa sobom u kabinski prtljag. Također je bilo i drugih stvari npr Gamecube, niko nije ni pitao za njega :D

20. iPlay

iPlay Komšija

Uzeo sam na kraj 5800X od @zoi . Offset -20 cini se stabilnim i clock je veći za 150-160 MHz. Hladi ga Freezer 36 sa MX-6 pastom a na C R23 u multicore benchu ne ide preko 75°C sto je identično kao i sa 3700X koji sam imao. Single core temp. sa offsetom u C R23 su 52-53°C dok su sa default postavkama 65°C. Ja zadovoljan.
    Multicore score je cca. 15.600

Igre nisam stigao još probati.

@NaLe! Kada sam ubacio novi CPU, nije htio upaliti. Problem sam riješio tako što sam ostavio samo jedan Ram stick. Nakon restarta, kada je prepoznao novi CPU, vratio sam Ram i podesio XMP profil. Prije ugradnje sam isto uradio BIOS update na zadnju verziju.

Last edited: Nov 15, 2024
    NaLe! and zoi like this.