AMD Zen / Ryzen procesori

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Decerto, Jul 24, 2015.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

6 godina stara igra, i to dobro optimizirana...pa naravno da leti.

2. Qler

Qler Veteran foruma

Ma ja sam sa ovom konfom bas sad zadovoljan. Ako sta budem mijenjao to je samo radi nekog cejfa... Sve uredno radi, jos neki dan disk zamijenio, stavio 1TB nvme, jer onaj 256GB bas postao malo za sistema...

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam skoro iz objesti zamjenio 6700xt a bas nisam trebao. To je trenutno jebeni best buy. Sve leti na njoj za smjesne pare.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

4. Elubrylla

Elubrylla Novi član

I ja sam imao Sapphire Nitro 6700 XT ali imala primjetan coil koji me nervirao pa zamijenio za MSI 3070. Ali dugorocno je vjerovatno 6700 XT bolji izbor zbog 12gb vrama naspram 8 ali eto.

dino73n likes this.
  5. Soviet

Soviet Aktivista

Raja, jedno pitanje. Vrijedi li upgrade sa ryzen 3600XT na 5800X3D

6. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja uz RX6700xt preao sa 2600x na 5800x i vrijedi svake marke.

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

On pita za X3D. Itekako da vrijedi. Narocito ako imas vec dobru plocu i dobar RAM.

8. dino73n

dino73n Veteran foruma

Znam da pita za x3d al boost je tu negdje jer i taj 3600xt je jaci od mog 2600x taman koliko je i 5800x3d jaci od 5800x

9. igor.g

igor.g Komšija

Ako je nov 5800x3d za 230-250eur onda ok, sve preko toga je krađa. 5700x3d je ~170eur, 3-5% sporiji, dosta isplativiji i ne bacaš pare bezveze. RAM ne igra ulogu na X3D chipu dovoljno 3200mhz cl16

Last edited: Sep 23, 2024
    Stevie_Ray likes this.
  10. NaLe!

NaLe! Aktivista

Pozdrav,
    imam potencijalno glup problem, možda je ko nabasao na to do sada.

Imam matičnu B45 Aorus Elite (rev. 1), u kojoj je bio 2700x + 2x8gb RAMa. Odlučim promijeniti na 5700x3d, prvo apdejtujem BIOS na zadnju verziju, jer je bio na F40, što ne podržava novije procesore. Apdejtujem direkt na zadnju F67d. Ubacim novi procesor, izbacuje mi grešku na DRAMu (lampica na matičnoj), provjerim je li CPU ulegao (jer mijenjam i Wraith cooler), stavljam stari cooler (jer sam nabasao da može biti problem da je CPU previše pregniječen na kontakte i budali), uvijek isto, ubacim stari procesor sve normala radi.

Kontaktiram prodavača, kaže mi da probam staru verziju BIOSa. Downgradeam ga na prvu verziju gdje je podržan procesor (F61), sad boota OK, ali glupi problem je da mi (ne)prepoznaje jednu pločicu RAMa. BIOS vidi samo 1 pločicu - 8GB, Windows preko TaskManagera vidi samo 7,9GB. CPUZ čita obje pločice RAMa, vidi da im je tačna frekvencija i da bude bolje, vidim apsolutno sve podatke o RAMu, pa i serijski broj.

Doslovno je prepoznata pločica, ali BIOS i Windows ne prepoznavaju.

Upravo skidam Linux da pogledam šta on prepoznaje. Ali da li je ko nabasao na ovakvu anomaliju?

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Možda da probas jos neki BIOS poslije tog F61. Možeš pokusati i novu instalaciju windowsa ili da trazis drugu plocu od prodavaca.

12. NaLe!

NaLe! Aktivista

Nije do windowsa, cim i BIOS prepozna isto. Muci me sto CPUZ prepozna.

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

14. NaLe!

NaLe! Aktivista

Ne, nije do Windowsa uopšte. Ni BIOS ne prepoznaje. Reinstalirao sam i Windows na novo u međuvremenu.

15. Reznor

Reznor Overclocker

Jesi li probao reseat ram module, druge slotove 1 i 3 vs 2 i 4 npr.

Izvaditi cmos bateriju na par sekundi s ploče?

Meni su se znale dešavati neke gluposti s Gigabyte pločama.

16. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Ovo mi upada u oči: F40 direkt na zadnju F67d?
    Jel se to može tako? Pitam jer sam ja koliko se sjećam kad sam radio update biosa na b450 ploči iz potpisa morao haman verziju po verziju raditi update a ne odmah direkt skok na puno noviji. Mada eto uradio si downgrade. Možda da vratiš stari bios skroz f40 pa probaj hoće li ti biti ok ram?

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Fastboot u biosu? Jesi li fizicki probao sa svakom ponaosob, da li boota, mozda je jedan keks razvio neke errore. Ako vratis stariji bios i cpu, i bude radilo, postoji sansa i da je do cpu, rijetko, ali se desavalo sa am4.

18. Reznor

Reznor Overclocker

Kod flashanja BIOS-a to nema veze s koje verzije na koju u većini slučajeva. Bitno je samo da je odgovarajući BIOS i da je checksum dobar.

19. AggressoR

AggressoR Komšija

Vecinom na novim plocama mozes direktno skociti na zadnju verziju biosa.
    Ja sam s verzije BIOS 1402 odmah skocio na BIOS 1661 bez problema, u pitanju je asus B760M-K D4.
    (novije verzije samo ispravljaju problem s Vmin na 13 i 14 generaciji procesora a kod mene je i5 12400f)

20. nivla

nivla Komšija

ja na 5600x imam 128gb ram 4x32gb
    kad sam ugradjivao
    prvi put nije upalio
    ostavim jedan stik rama opet ne pali, na svim slotovima izmjenjam- isto,naravno odmah kontas da si nesto u nepaznji pokvario
    malo prokontam i reko mozda procesor nije imao problem sa 2x16 ako je lose montiran ali vec sa 1x32gb pravi problem
    demontiram procesor, pregledam sve, zamijenim pastu, vratim procesor, i ubacim sve plocice u sve slotove, boom upali pc, sve registrovano, tako da taj am4 zna stvarno imati bubica i problema sa slotom