Apple iPhone - oficijelna tema

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Esh, Jan 10, 2007.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Halali,nisam vidio ovo prije godinu-dvije

Reznor likes this.
  2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nije to nedostatak inovacije. Tacno se sjecam, ja u pocetak aprila kupio 15pro a drug zeni kupio polovan 14pro za 1650KM par dana prije. Sada je januar a jedva prodadoh za 1500. Znaci u jednoj generaciji pad 150KM za polovan(i vise, ko zna do aprila), a treba jos uzeti obzir inflaciju.

3. Reznor

Reznor Overclocker

Baterija je samo bila 160 KM za 11ku, za X je bila promjenjena i koštala je 100 KM također originalna.
    Koliko sam u taj X uložio, plus popravka ploče doslovno je bio prodan u full ispravnom stanju sa FaceID koji radi, za razliku od onih po OLX-u, ja sam bio zbog njega u minusu da ga nisam ni htio prodavati, ali mi trebale pare u tom momentu.

Ovaj 11 nek gura dok još može pa ću joj dati ovaj 14 Pro kad budem mogao nešto novo uzeti, ili će sestra svoj 13 Pro (isto ga novog uzeo), biće joj upgrade popriličan, a tad možda odnesem ga da se baterija zamijeni da traje još dugo.
    Jedino 12ku i XS nisam imao među generacijama do 15ke, a i to sam imao prilike kroz posao koristiti i doslovno vala od X i 11ke pa ovamo do danas sve manje su razlike bile :D
    Uglavnom napucavanje kamere, noviji čipset, refresh rate i drugačiji notch su onako hardverske neke veće razlike bile.
    Čak štaviše, X i 11 Pro mi je bio idealan s veličinom ekrana, ovaj prelazak na blok kućište i 6.1" ekran mi nije nikad sjeo.

zippoo likes this.
  4. ECeh

ECeh Novi član

Dugo sam radio u toj brasni i tacno smo znali kad ce i kako ici prodaja mjesec unaprijed, ali sad se mijenja trziste. Ja sam prije par godina predvidjao da ce se male radnje ugasiti skroz pored operatera i ovlastenih radnji, ali eto jos se drzi nekako. Ide i polovna roba, malo siva zona, ljudi se bore kako znaju i umiju.
    Takodjer, mnogo je vise radnji, mnogo je vise online (ekupi, olx, ovlasteni site itd). Jako mnogo ljudi kupuje na rate, posebno kod operatera i svi nude super uslove, doslovno prodaje se svaki dan. Kad god odem uplatiti racun ili neku potrebu ima barem 1-2 kupuje neki uredjaj na rate. Jednostavno, brzo, a moze se podnijeti. Moj prijatelj uzimao novi ajfon i doslovno bio 30+ na redu narudzba... Ja isto tako uzimam redovno telefone i ostalo preko BHT, evo sad cu uzeti i preko Telemach, tu su i kartice na rate...
    Dosta je jos drugih faktora.
    Takodjer, sjecam se da su ljudi nekada redovno mijenjali telefone svake sezone, doslovno. Cijena je bila druga, tehnologija napredovala, nesto novo i drugacije se pojavljivalo itd.

Sada realno telefon srednje kategorije 500-700 KM nudi vrhunske karakteristike i nema neke potrebe mijenjati barem 2 godine, a da ne govorimo o visoj klasi gdje doslovno 2 god nema apsolutno potrebe mijenjati za novi model.
    Tu je i ostala tehnika gdje se ljudi namire nekoliko godina i nema potrebe uzeti nesto novo.
    Kad se doda inflacija, cijene usluga, majstora, goriva itd to sve doprinosi manjoj potrosnji ove robe.
    Iskreno, cudim se koliko ima radnji i njihovih poslovnica sa ovom robom i dalje. Ko sve to kupuje :)

zippoo likes this.