BH Telecom ADSL, Moja TV i Mobile - oficijelni thread

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by VR6, Dec 27, 2007.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Proš'o Bajram :D

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Vidio si brzinu kako radi,sada kupi ako hoces brze :D
    Kod mene jos radi...nije se tesko navici na dobro...ove brzine su perverzija.
    Sada skinuo 1.1 GB nekih slika i videao i prebacio na drugi cloud racun...skidanje par sekundi a upload je trajao ,sta znam 2-3 minute :D

SpookyMoO likes this.
  3. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Da malo pojasnim ovu moju sliku ne radi se o brizin vec o latenciji na uploadu.
    Brzina je ok, trebala bi biti 500/50 i jeste ali latencija je 120 i to nije dobro.

Vidim kod ibrana i gore.

Rijesili su mi bili kada sam imao 300/30.
    Izmjerena brzina uploada bila 28,70+ i ima sam latenciju 160. Kada su malo povecali na upload 29,80 latencija je bila top na 3ms.

Sada mi povecali na 500/46 i imam opet kasnjenje na uploadu. Opet se ganjam sa njima.
    Ne valja im terminalna oprema u centrali. Ali se administratori prave ludi i prebacuju na tehnicare. Tehnicari tu nista ne mogu. Sve su izmjerili, zamijenili modem ali latenciju nisu mogli rijesiti. Kada se administrator (neki) umijesao odjednom prodarilo.
    Evo Zipoo ima latenciju "3" na uploadu. Top ne moze bolje. Konekcija stabilna.

4. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Last edited: Apr 8, 2025
  5. ibran

ibran Aktivista

Tražio da povečaju maksimalno brzinu dok traje promocija, zovu danas sa terena kažu moraš pismeno zahtjev poslati na šalteru, puštaju koliko kome hoće i kako hoće, bez obzira što je optika do kuće kada je centrala usko grlo slabo se kanališe.
    @Ragnarok hvala što si prokomentarisao moje stanje brzine uploada i očekivao sam neki komentar.

6. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ma pogrešno sam protumačio tvoju brzinu, zaboravio sam da možeš dokupiti više.
    Meni su aktivirali promotivno ovu brzinu 500Mbit (trebala bi biti 500/50) ali su digli upload na 100Mbit (mislim da je greškom ali eto, jer sam se žalio na upload odziv/latenciju). Ali i dalje imam problem sa upload latencijom.

Dok sam imao 300/30 to su riješili tako sto su upload brzinu sa 28,xxMbit digli na 29,xxMbit (ili su još nešto uradili na postavkama što ja ne vidim).
    Nakon što su mi aktivirali ove nove brzine opet su zeznuli latenciju. Ganjam se sa njima već mjesec dana.
    Stalno prebacuju na tehničare a ljudi dođu, testiraju signal i terminalnu opremu sve radi.

Pročitao sam negdje da je mogući problem hexadecimalno praračunavanje bitova na opremi (koju oni koriste vjerovatno, ruteri, switchevi, sta vec) i da može izazvati ovaj problem sa latencijama.
    Sve sam im to slao napismeno ali oni i dalje pametni. Šta ćeš, kada neko ima diplomu inžinjera ne da sebi pokvariti jutarnju kafu...

7. Mujka

Mujka Komšija

to se zove bufferbloat to mozes na ruteru podesit limitar svoj teoretski max upload na 90% i neces imat problema da ti scake ping tj latencija.
    recimo imaš na ovim custom firmware npr OpenWRT to rješeno kroz plugin
    https://www.waveform.com/tools/bufferbloat

Ragnarok likes this.
  8. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

S tim da router sa OpenWRT mora hardverski biti dovoljno dobar da bufferbloat može raditi a da ti se ne ograniči brzina uploada / downloada. Ista je stvar i s implementacijama kod drugih. Evo šta Ubiquiti kaže za to: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/12648661321367-UniFi-Gateway-Smart-Queues

Također, ako ćeš bufferbloat stavljati iza routera koji nije u bridge moda, nije neka sreća. Double NAT translation ubija performanse gdje ima iole više korisnika.

Ja sam stoga na poslu na svom Ubiquiti uređaju metnuo da to primjenjuje samo na upload.

Last edited: Apr 11, 2025
    zoi and Ragnarok like this.