BH Telecom ADSL, Moja TV i Mobile - oficijelni thread

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by VR6, Dec 27, 2007.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Proš'o Bajram :D

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Vidio si brzinu kako radi,sada kupi ako hoces brze :D
    Kod mene jos radi...nije se tesko navici na dobro...ove brzine su perverzija.
    Sada skinuo 1.1 GB nekih slika i videao i prebacio na drugi cloud racun...skidanje par sekundi a upload je trajao ,sta znam 2-3 minute :D

SpookyMoO likes this.
  3. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Da malo pojasnim ovu moju sliku ne radi se o brizin vec o latenciji na uploadu.
    Brzina je ok, trebala bi biti 500/50 i jeste ali latencija je 120 i to nije dobro.

Vidim kod ibrana i gore.

Rijesili su mi bili kada sam imao 300/30.
    Izmjerena brzina uploada bila 28,70+ i ima sam latenciju 160. Kada su malo povecali na upload 29,80 latencija je bila top na 3ms.

Sada mi povecali na 500/46 i imam opet kasnjenje na uploadu. Opet se ganjam sa njima.
    Ne valja im terminalna oprema u centrali. Ali se administratori prave ludi i prebacuju na tehnicare. Tehnicari tu nista ne mogu. Sve su izmjerili, zamijenili modem ali latenciju nisu mogli rijesiti. Kada se administrator (neki) umijesao odjednom prodarilo.
    Evo Zipoo ima latenciju "3" na uploadu. Top ne moze bolje. Konekcija stabilna.

4. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Last edited: Apr 8, 2025
  5. ibran

ibran Aktivista

Tražio da povečaju maksimalno brzinu dok traje promocija, zovu danas sa terena kažu moraš pismeno zahtjev poslati na šalteru, puštaju koliko kome hoće i kako hoće, bez obzira što je optika do kuće kada je centrala usko grlo slabo se kanališe.
    @Ragnarok hvala što si prokomentarisao moje stanje brzine uploada i očekivao sam neki komentar.

6. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Ma pogrešno sam protumačio tvoju brzinu, zaboravio sam da možeš dokupiti više.
    Meni su aktivirali promotivno ovu brzinu 500Mbit (trebala bi biti 500/50) ali su digli upload na 100Mbit (mislim da je greškom ali eto, jer sam se žalio na upload odziv/latenciju). Ali i dalje imam problem sa upload latencijom.

Dok sam imao 300/30 to su riješili tako sto su upload brzinu sa 28,xxMbit digli na 29,xxMbit (ili su još nešto uradili na postavkama što ja ne vidim).
    Nakon što su mi aktivirali ove nove brzine opet su zeznuli latenciju. Ganjam se sa njima već mjesec dana.
    Stalno prebacuju na tehničare a ljudi dođu, testiraju signal i terminalnu opremu sve radi.

Pročitao sam negdje da je mogući problem hexadecimalno praračunavanje bitova na opremi (koju oni koriste vjerovatno, ruteri, switchevi, sta vec) i da može izazvati ovaj problem sa latencijama.
    Sve sam im to slao napismeno ali oni i dalje pametni. Šta ćeš, kada neko ima diplomu inžinjera ne da sebi pokvariti jutarnju kafu...

7. Mujka

Mujka Komšija

to se zove bufferbloat to mozes na ruteru podesit limitar svoj teoretski max upload na 90% i neces imat problema da ti scake ping tj latencija.
    recimo imaš na ovim custom firmware npr OpenWRT to rješeno kroz plugin
    https://www.waveform.com/tools/bufferbloat

Ragnarok likes this.
  8. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

S tim da router sa OpenWRT mora hardverski biti dovoljno dobar da bufferbloat može raditi a da ti se ne ograniči brzina uploada / downloada. Ista je stvar i s implementacijama kod drugih. Evo šta Ubiquiti kaže za to: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/12648661321367-UniFi-Gateway-Smart-Queues

Također, ako ćeš bufferbloat stavljati iza routera koji nije u bridge moda, nije neka sreća. Double NAT translation ubija performanse gdje ima iole više korisnika.

Ja sam stoga na poslu na svom Ubiquiti uređaju metnuo da to primjenjuje samo na upload.

Last edited: Apr 11, 2025
    zoi and Ragnarok like this.
  9. Haker

Haker Veteran foruma

Koristim ovaj ekstra net 30 paket. Dodje mami poruka da joj ističe ugovor za koji dan i da će se možda cijena paketa promjeniti. Sad gledam kod sebe prije sam imao 40 ili 30gb ne sjećam se sad 15gb. Pretpostavljam da je meni isto istekao samo ja ne otvaram te poruke, sjećam se da sam svima stavio vise megabajta valjda to daju ako potpišeš ugovor. Ugl jel to jedina promjena kada ugovor istakne? Ako jest da ne produžujem jer niko je potrosi vise od 3-4gb

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

10. selvin

selvin Moderator

Ako mislis na extra net paket za mobilnu telefoniju, bolje uzmi na 2 godine sa popustom na cijenu, nego za vise sadrzaja ako vec ne trosi toliko. A jos bolje, ako trosi 3-4GB, onda extra S sa popustom na cijenu. On ti je 22.5KM, 7GB, 550 min, 550SMS.

11. Haker

Haker Veteran foruma

Odlično. Nisam znao da ima, tada su mi samo nudili vise MB ili vise minuta...popust na cijenu nije niko spominjao.

selvin likes this.
  12. dams82

dams82 Overclocker

Ma i ja potrošim možda 5gb,ali nekad kad se putuje gdje zna malo više zatrebat. Očekivao sam da će bhtelecom pojeftiniti te pakete ali ništa pa se prebacih na novotel neki dan,za dvije godine koliko traje ugovor će me koštati oko 1000KM manje na nas 4 u kući....

13. zoi

zoi Veteran foruma

Novotel top, samo je pokrivenost upitna. Ko boravi samo u urbanim sredinama i može proći.

14. Haker

Haker Veteran foruma

Pa zna li se kakva je pokrivenost, koriste li ljudi masovnije? Evo baš odem da vidim cijene, tri broja mjesečno dodje kao jedan na telecomu

15. dams82

dams82 Overclocker

Jedan broj sam prije dvije godine prebacio, kćerka koristila, nije se žalila da nešto slabo radi. Sin koristio prepaid, nije se ni on žalio, ali hajd ipak ja kupim skoro esim za 5 KM da probam 7 dana, išao baš na Igman i Sarajevo pretprošli vikend, putem slušao muziku u autu preko tidal, koristio 4g, vidim radi sve kako treba.... I prebacim,kolega zippoo završio mi ugovor.... 4 broja mreža plus za 40KM mjesečno.... Naredne dvije godine sam pretplatnik, tada ćemo vidjet koliko sam bio zadovoljan, uvijek se na kraju može vratiti ili prebaciti na treću mrežu.....

16. zoi

zoi Veteran foruma

Koristim ja već godinu dana. kupio i supruzi i roditeljima, svima dobro došlo, još možemo jedni druge zvati faktički besplatno koliko hoćemo. Interneta ima ne mogu ga potrošiti da se ne skidam sa youtubea.

Samo eto to je mana sto nema svugdje signala. Koriste bazne stanice od mtela. Nemam problema u gradu, ali sam imao po nekim mjestima van grada. Zato sam ostavio svoj broj na BHT jer sa njim nema tih problema, za ne daj Bože.

17. zippoo

zippoo Veteran foruma

Prozvakana tema ovo sa pokrivenoscu. Obzirom da koriste MTEL infrastrukturu...pokriveno je sve i sve fercera normalno kao i BHT mreza,tj. pokrivenost. Prosjek brzine interneta je ono 20-25 u DL i 15ak u UP ,sto sam ja do sada upratio. Bude nekada brzina i 100+ Mbps ali nije pravilo,nego izuzetak.
    Novotel nudi pakete na pretplatu po smijesnim cijenama...za 10-15 KM se dobije 30 GB,500 minuta i 100 sms...a ako se ide na pakete sa vise uvezanih,bude i jeftinije.
    Ja koristim Novotel preko godinu dana...prosao sam pola BiH,nigdje nisam ostao bez signala ili interneta. Tako da je bezveze o tome i pisati vise...moguce je da budu neki pojedinacni slucajevi,gdje je neko u nekoj zabiti ili ispod planine ili nesto,pa ne dobaci tu signal ali u svim urbanijim mjestima i selima sa barem 1000+ stanovnika,ima signala.

18. Haker

Haker Veteran foruma

Hajde super, mada meni ne paše jer ja bas idem po zabitima a volim biti konektovan. Mada roditelje i baku prebacim na ovo ipak je dosta jeftinije

19. dams82

dams82 Overclocker

I prepaid je dobar ko voli dosta interneta, za 10KM mjesečno 30+30gb interneta,75minuta prema svim mrežama i 750min u novotel mreži. Samo valja pratit i dopunjavati....

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa ja hipoteticki kazem...ja licno nisam dozivio nigdje da nemam signala ili neta ...meni potpuno isto radi kao i BHT...signal uvijek dobar i sve fercera. Neko drugi mozda ima drugacije iskustvo i ako na nekoj lokaciji nema signala,logicno da se nece ni uzeti mreza od tog operatera. Dobra stvar je da konacno i kod nas ima prava konkurencija u mobilnoj mrezi,da nije samo podijeljeno po BHS liniji.