Ekonomska situacija u BiH i svijetu

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Reznor, Jan 4, 2025.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Sad smo ono s D što reče

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ne znaju ljudi u BiH sta je gradjanski aktivizam i kako se vrsi pritisak.
    Francuzi,koji su razvijeni od BiH jedno 1000 puta,imaju svake godine masovne proteste od po par miliona ljudi samo u Parizu ...i ne odustaju.
    Ovdje kako je nas malo i "svi su neciji",ne mozes nafatati 100 ljudi koji imaju dignitet i obraz i koji se ne boje.

Iako je rat davno zavrsio,ovdje je svaki covjek u konstantnom strahu "od necega". Niko ne zna cega se boji a svi se boje "necega"...rata,otcjepljenja,srece,napretka,putovanja,odgovornosti,itd itd.

Taj neki imaginarni strah je u skoro svakoj osobi u BiH i to ljude drzi zarobljenim. A taj strah se najbolje ispoljava na izborima...gdje stranka koja je bukvalno najgora i unistila drzavu za narednih 100 godina,bude svake izbore "pobjednicka" :D
    Paradoks paradoksa.

p4ja and bhd like this.
  3. AggressoR

AggressoR Komšija

Zar ima neka stranka koja je radila u korist naroda? Koja god je stranka bila na vlasti od 1995 pa do danas nista nije uradila. Punili su sebi djepove i gledali narod kao ovce (sto realno i jest).

4. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

5. Picoooka

Picoooka Komšija

@nivla brz oprovak ti zelim i da te nikada vise aBd ni zub ne zaboli.

nivla likes this.
  6. Tensai

Tensai Komšija

Ne može se ovdje stvorit aktivizam jer je ovo država penzionera.
    Prosječna dob u bih je 46 godina.
    U Bosni su ostali još državni uhljebi, penzioneri i eventualno ljudi koji su se nekako snašli i rade za strane kompanije.
    Znaci da ne postoji kriticna masa za formiranje nekih protesta

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  7. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Vecina ljudi je nezadovoljna, s razlogom. U BiH sve stagnira osim privatne stanogradnje.
    Da bi se desile neke promjene koje bi ljudi osjetili potrebno je.
    Smanjiti administrativne korake i pojednostaviti zakonske procedure kako ogromna neefikasna adminstracija moze biti reducirana.
    A resursi koji se oslobode trebaju biti usmjereni u poboljsanje zivotnih uslova prosjecnog stanovnika.
    Smanjenje nameta na plate za bar 15% , smanjiti korupciju, poboljsati zdravstvo i edukaciju pogotovo van KS-a.

Takodjer @nivla da nam sto prije ozdravis.

nivla likes this.
  8. Reznor

Reznor Overclocker

@nivla brzo ozdravljenje i da sve bude ok.

nivla likes this.
  9. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Čuj :D

10. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Vjerovatno cu sad malo iznijeti kontrovezan stav, ali mladi su najveci problem ovog drustva. Krenemo od politike, mladi najmanje izlaze na izbore.

Moj rahmetli did kad su izbori posebno se pripremi za taj dan, odijelo obuce i ide glasati. U mom krugu dosta prijatelja, pa cak i uze rodbije ona klasicna spika, nemam za koga glasati ili moj glas nece nista promjeniti.

Drugo, nacionalizam je vjerovatno najvise prisutan u nasoj drzavi od svih drzava u europi. Svaki pokusaj neke promjene je atak na neku od nacionalnih skupina. Uhapse nekog bošnjaka za korpciju, automatski udar na bošnjake, isto vazi i za srbe i hrvate.

Zatim zaboravljate da mi fakticki i nemamo svoju drzavu da mi odlucujemo sta kako, mi smo protektorat. Na koju nogu ustane njemacka, amerika i velika britanija, tako ide i kod nas politika.

ibran, zippoo and bhd like this.
  11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Mladi jesu dio problema a ne dio rjesenja ali su zanemareni od nas starijih. Nove generacije odgajaju bukvalno drustvene mreze,dok se narod kolje oko tog sto si napisao,oko nacionalnih pitanja i svrstava se u nasionalne torove. A to je posljedica neobrazovanosti i nepismenosti naroda,sto opste,sto politicke nepismenosti. Politicari naravno 30 godina rade za sebe i prave atmosferu gdje kradu i gdje ih niko nece pitati,sta su ukrali i odakle im imovina. I naravno,svaki novi ciklus izbora,na listama su gori ljudi,buduci politicari,jer sada rijetko ko moralan i cist hoce uci u politiku,da ga ona isprlja. Jer je sistem takav,ne mozes biti zakonit sve i da hoces,jer ces imati ogromne pritiske da nekome nesto pogodujes a ako ne budes to pogodovao,smijeniti ce te i postaviti nekog drugog.
    Sarajevo je malo odskocilo unazad 4-5 godina sa Trojkom ali politika je toliko zagadjena,da se i u najbolje stranke infiltriraju ovi krimosi i nanesu stetu ili ugled stranci a neki evo fasuju u zatvora.
    U ovakvom sistemu i ovako uredjenim odnosima,biti dobar je najgori vid kazne. Isto vazi i u drustvu...drustvo izopaci sada nekoga ko pomogne nekome,spasi nekoga...prije su to bili nacionalni heroji a sada ljudi sa kojima se narod ismijava. Kada vidis nekog da ne baca smece,tebi je on budala,kao pa svi bacaju,baci i ti ,sta ispravljas krive Drine :D

U skolama i obdanistima...djeca od 6-7 godina uredno znaju sve psovke i koriste ih. Pogodite od koga su to naucili ? :D
    Ko se uspio ispaliti vani sa malom djecom,nekako je dugorocno napravio najbolji potez.
    Imam prijatelja,odrasli zajedno,od skole pa sve do sada se druzimo...radio ovdje kod nasih poslodavaca,momak skolovan,diplomirao u Turskoj,govori,engleski,turski...sada i njemacki naucio...prije 3-4 godine dobio ponudu od Svabe,da tamo razvije posao koji je radio ovdje u BiH...prodaja one plasticne mase za pastike,radio je i kod Hife...i covjek mu dao platu koja je dva tri puta iznad prosjecne u De i to odmah na pocetku,dao mu mjesecno barem jednom dolazak u BiH i sve ostale privilegije,da sam sebi bira...jer nije bio poveo zenu jos uvijek tamo.
    Evo sada su se skucili,cijela porodica je tamo,djeca mala tamo krenula u skolu,vec se prilagodili,nedavno dobio i trece dijete. Znaci napravio je top potez...naravno trebalo je prelomiti ali dugorocno zbog djece,odlicno.

U BiH se moze zivjeti i solidno,ali se kao i svugdje mora vise raditi ali uvijek iznad glave ce visiti ovi problemi neuredjene drzave,nacionalizma,otcjepljenja,branitelja itd itd.Novac jeste bitan ali nije najbitniji da sve bude kako treba.

Ragnarok likes this.
  12. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ovo što vidimo na sceni je najbolje što možemo ponuditi kao društvo. This is it.

13. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Sve si ispravno napisao.
    Osim toga moramo razumjeti da smo mi podneblje koje krasi ona čuvena rečenica "´ta ti znaš?!"
    Od malena smo naučeni i učimo svoju djecu da su inferniorniji u odnosu na odrasle čak i kada dođu u godine kada im odrasli nemaju šta više "pametovati" mlađi i dalje misle da su stariji upravu (trend se hvala Bogu mijenja).
    Patrijarhat je nekada bila vodilja društva kada su informacije o društvu i životu bile kod "starijih kafanskih hodočasnika". Danas je to najveća kočnica.

Mladi imaju toliko izvora informacija ali nemaju volju da informacije usvajaju, svare i shodno tome djeluju. Nije to do mladih, to je do onih starnijih (sa zapada) koji su shvatili opasnosti interneta i prozora u svijet pa su ljudima zamaglili pogled društvenim mrežama, YT i Tiktok kratkim klipovima, čisto da ne gledaju ništa drugo. Pored toga, moda, luksuz, novac, alkohol, droge, sve su to "omamljivači" i "zamagljivači" uma mladih ljudi. Mora se rano početi sa tim inače ode NWO u PM.
    Ako iko uspije da odoli tim izazovima onda mu je vid u potpunosti čist i vidi sve ono što ne vide mnogi. Ali nije svako sposoban mentalno da se nosi sa realnošću i činjenicom da "neka tamo sila" vuče konce iz dana u dan i da poštenim radom i trudom nikada nećeš dostići materijalni vrhunac i blagostanje. Neko pukne pod tom spozajnom i ne završi dobro. Neko rano to shvati i okrene se sitnim užicima života i porodici i stvori svoj kutak gdje ima svega dovoljno da dočeka kraj...

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Omladina se tacno jako tesko nosi sa pritiscima i problemima. Kroz posao svake godine radim sa mladjom ekipom a posebno su neke djevojke psihicki totalno u K a ne daju da im se pomogne ili ista kaze. Bukvalno im ne mozes prici a gledas da se pate u svakom potezu.
    Isto jako lose na omladinu utice ovo sto drustvene mreze iskrivljuju stvarnost,tamo se samo prikazuje luksuz i putovanja,reklamira se najnovija odjeca,obuca i sve su manekenke/modeli.
    Imas osjecaj da mi i oni nismo sa iste planete a realnost je nesto skroz drugo. Onda ovi krimosi,sto su popularni po mrezama i djeci su oni vec idoli a ovamo krezuba neuka stoka,sitni krimosi i sada im ta djeca od svoje plate placaju sto se oni krevelje :D Meni neshvatljivo ali eto,valjda smo ostarili :D

Bio_Sam_Zmijanac likes this.
  15. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Otjerasmo mi i strane kompanije. Previse korupcije.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Jah, eto samo je kod nas korupcija, vani su sve poštenjačine.

17. Tensai

Tensai Komšija

Mi smo apsolutni šampioni u korupciji
    Kod nas ne postoji nijedno tjelo da se bori protiv toga jer je sve truhlo, policija, tužilaštvo, sudovi itd.

bhd likes this.
  18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Da...korupcija nas pojede iznutra. Ne mozemo ni u cemu iskoraciti,zbog korupcije.
    Korupcija u prevodu znaci oduzimanje nade jednom drustvu...samo nasem narodu to nema ko objasniti.
    Zbog odredjenih stranaka kojima je to odgovaralo zbog njih samih,razvili su te instumente do najsitnijih detalja i stvarno je tesko i poceti na tome raditi ,jer svaka pora drustva je zarazena ovim virusom.

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tome dosta doprinose ovi sa mape od nas lijevo i desno. Nasi salabajzeri su naucili zanat od njih.

p4ja likes this.
  20. bhd

bhd Veteran foruma

to to i lokalni tajkuni