Kućanski aparati! Iskustva/preporuke.

Discussion in 'Generalna diskusija' started by dino73n, Dec 16, 2023.

1. AggressoR

AggressoR Komšija

Ostavi da radi normalno i uzivaj,

Jedino sto trebas pripaziti jest jacina sigurnosnog ventila (ide odmah prije bojlera). Provjeri radni pritisak bojlera i na osnovu njega postavi iste jacine sigurnosti ventila.
    Ddosta sad bojlera je 6 bara a 99% sigurnosti ventila je 9-10 bara sto nije ispravno, jer treba biti iste snage kao bojler.

Problem nastane ako je pritisak sistema (vode u cijevima) 5-6 bara, bojler vec na hladno ima svoj max pritisak i pri zagrijavanju ona raste i bojler trpi veci pritisak, tacnije citava instalacije poslje bojlera.
    (Znaju ponistit garanciju zbog toga, a i nije sigurno)

Reznor likes this.
  2. Reznor

Reznor Overclocker

Hvala provjerim opet, mislim da je ok pritisak vode, nema kapanja kroz sigurnosni ventil, nije ni na prošlom bilo toga, dobro su instalacije za vodu urađene :)

U stanu u Tuzli je bilo tih problema u zgradi, jer je neboder i onda kako je nekima gore slab pritisak pojačaju na svoju ruku pumpu do daske da radi i onda izbije poplava u podrumu i počne kroz sigurnosni ventil da ide voda. I to nije bila kap već ko kad slavinu odvrneš na sekund.

3. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Bojler palimo preko noći, i to možda svaku drugu noć. Suđe se ne pere na ruke (za to imamo perilicu), tako da ne mora u svakom trenutku bit pun bojler vrele vode.

Kod komšija iznad se bojler ne gasi, do sada im je uvijek 20-30 KM više struje dolazilo.

Reznor likes this.
  4. AggressoR

AggressoR Komšija

To sto ne kapa moze biti i do sigurnostnog, koji ima veci pritisak aktiviranja.
    .
    Zato kazem na to pripazi, vecinom pise s strane na ventilu ili boja kapice.

A kod nas se vecinom prodaju 9-10 bara (crvena i zuta kapica) a vecina bojlera je 6 bara.
    (negdje do 50-80 litara su 6 bara, preko toga su oko 8-10 bara)

Reznor likes this.
  5. Reznor

Reznor Overclocker

10 bara piše

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Super, mislim da je zuta kapica na sigurnosnom od 10 bara.
    (moze se naci na internetu)
    I za 10 bara nije toliko problem, jer je sigurno dosta nizi pritisak vode u cijevima.

Last edited: Oct 30, 2024
    Reznor likes this.
  7. selvin

selvin Moderator

Kod mene je u stanu dosao ariston tog tipa samo bez wifi i 80l je. Nisu touch tipke vec fizicke. Ali smo super zadovoljni i sa brzinom grijanja i sa duplim tankom, a "eco evo" funkciju ne koristimo iskreno.

Mislim da je ovaj:
    https://pennyshop.ba/shop/proizvod/ariston-bojler-80l-velis-evo-3626146eu/129325

Mi nekad iskljucujemo na prekidac, nekad na njemu, kako kad. Ne postoji valjda dzaba i na njemu. Ima kao neku dodatnu i strujnu zastitu :)

Reznor likes this.
  8. Reznor

Reznor Overclocker

Kod nas je to ovaj i plaćen 550 KM jer je bio zadnji izložbeni primjerak: https://pennyshop.ba/shop/proizvod/...is-pro-wifi-3100945/230417#tabsProductDetails

Može se montirati horizontalno i vertikalno valjda, na displeju se preko strelica može rotirati prikaz temperature. I još ima smart funkciju preko app. Ima i error codes ako šta ne bude radilo.

Zasad nam djeluje super, i također jako brzo ugrije vodu. Može se i podesiti level koliko vode da grije uvijek, da ne grije svih 50L.
    Stari je bio isto 50L, Perla marke, trebalo mu je oko sat vremena da se ugrije na max.

9. selvin

selvin Moderator

Ma isti je koncept, samo taj touch i wifi :)

Btw pise na linku 8 bara, a maloprije si napisao 10?

Taj stari, jesi siguran da je mogao do max za 1h? :) Koliko je to on bio, 3-4kw? :D

Ovaj ariston je po specs 1.5h mislim. 50 minuta mu treba za kupanje na 40 stepeni ako dolazi voda od 15 stepeni.

10. Reznor

Reznor Overclocker

Evo stari, bio je 2kW:

Uvijek bude malo ugrijan, ne bude skroz kazaljka na dnu, već na prvoj crtici a vjerovatno bi onda i duže grijao.
    A ovaj novi jeste kako piše 8 bara, ali je ventil stavljen od 10 bara.

11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Tesko da moze za sat da se max ugrije ako je 2 kW.
    Kod mene je smanjena temperatura,gasi se cim malo predje polovicu i za to mu treba malo preko sat vremena a obicni je neki bojler Platinum,nista posebno.

12. selvin

selvin Moderator

Kao sto @zippoo rece tesko do max. Mozda ugrije sa 20 na 50-60 stepeni sa 2kw za 1h.

A za ventil, @AggressoR rece da treba biti za isti pritisak kao bojler, zato te i napominjem jer si rekao ventil 10 a vidim bojler je 8.

13. Aldiin

Aldiin Overclocker

Ekipa, treba mi dobar elektricar sa mi u stanu prepravi par instalacija.

Također bi mi trebao neko da prebrusi i prelakira parket, pa su preporuke dobrodošle.

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Nisi naveo lokaciju,je nece majstor iz jednog grada ici u drugi svaki dan :D
    Ja sam radio reparaciju i brusenje i lakiranje parketa u komplet spratu proljetos...imam preporuciti majstora ali u svom gradu. Nece ovaj ici dalje nigdje,stariji je majstor.

15. zoi

zoi Veteran foruma

Koliko instalacija i koliko plaćaš?